Grond/water warmtepomp

Gepubliceerd op 10 May 2018

Een populair type warmtepomp is de grondwarmtepomp.  De aarde is immers een bron van warmte doordat er vanuit het magma constant warmte naar de oppervlakte komt en de bovenste lagen nemen natuurlijk ook nog zonnewarmte op. Er zijn twee soorten grondwarmtepompen, namelijk de horizontale en de verticale.

De horizontale grondwaterpomp 

De horizontale pomp bestaat uit een uitgebreid buizennetwerk dat in de grond aangebracht wordt op een diepte van 0,6 à 1.5 meter, net onder de vorstgrens. Je moet hierbij rekening houden met een aanlegruimte voor het buizennetwerk die ongeveer eenmaal de oppervlakte bedraagtvan de te verwarmen woonruimte. Wanneer je een te klein gedimensioneerd buizennetwerk voorziet, loop je het risico dat de omringende grond te snel afkoelt, waardoor de circulatievloeistof bevriest. In dat geval ben je verplicht om antivries toe te voegen, waardoor de vloeistof dikker wordt en bijgevolg meer energie vraagt om te circuleren. Hierdoor daalt je rendement. Voor de beplanting hoef je niet bang te zijn, je kunt enkel diepwortelende bomen best vermijden. 

De verticale grondwaterpomp

De verticale pomp op zijn beurt bestaat uit aardsondes die diep in de grond aangebracht worden door boormachines. De diepte varieert normaal tussen de 25 en de 150 meter. Dit is een duurdere manier van werken en hoe dieper je gaat, hoe duurder het wordt. Hier staat wel tegenover dat hoe dieper je gaat, hoe constanter de temperatuur wordt en hoe hoger je rendement gaat zijn. De seizoenen gaan ook nauwelijks invloed hebben op deze diepte. Het rendement is hoger dan bij een horizontale pomp en vergelijkbaar met dat van de waterwarmtepomp. Let wel op, de verticale pomp is niet geschikt voor elk bodemtype. Ook belangrijk is dat je vooraf nagaat vanaf welke diepte er in jouw gemeente een meldingsplicht is en of je een vergunning nodig hebt.

De grondwarmtepomp leent zich voor zowel het verwarmen van je woning en het sanitair water als voor koeling in de zomer. Het is een duurdere pomp dan de luchtwarmtepomp, maar dat vertaalt zich dan ook in een beduidend hoger rendement.

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie