Warmtepompen: de voordelen op een rijtje

Gepubliceerd op 29 September 2017

Ben je aan het bouwen of verbouwen en wil je jouw woning graag uitrusten met een verwarmingssysteem dat amper onderhoud vraagt en weinig energie verbruikt? Of zoek je de ideale combinatie van levenskwaliteit en zorg voor het milieu? Dan is een warmtepomp de ideale oplossing!

Een warmtepomp maakt, in tegenstelling tot de klassieke verwarmingssystemen, gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor de verwarming en koeling van de woning en de opwarming van het sanitair warm water. Door de uitstekende werking garandeert een warmtepomp het hele jaar door een comfortabele binnentemperatuur op een energie- én milieuvriendelijke manier.

Milieuvriendelijk

Warmtepompen maken gebruik van hernieuwbare energie uit de lucht, de grond of het grondwater om de woning te verwarmen of te koelen en voor het opwarmen van sanitair water. Hierdoor is dit een zeer milieuvriendelijke oplossing. Zo stoot een warmtepompinstallatie tot 50% minder CO2 uit dan een stookolieketel, 40% minder dan een gasketel en 30% minder dan een condensatieketel.

Extreem laag energieverbruik

Warmtepompen zijn niet enkel milieu-, maar ook energievriendelijk. Het elektrische verbruik van een warmtepomp ligt een stuk lager dan het verbruik van klassieke verwarmingssystemen zoals installaties op stookolie of gas. Dat komt omdat er enkel elektriciteit nodig is om de compressor aan te drijven. Hierdoor kan je tot 40% besparen op je energiefactuur. Gebruik je hernieuwbare energie, bijvoorbeeld zonnepanelen, om elektriciteit op te wekken? Dan kan je je warmtepomp daaraan koppelen en zo de kost om je woning te verwarmen tot bijna nul reduceren.

Interessante investering

Wie zijn woning wil verhuren of verkopen, kan rekenen op een positieve impact van de warmtepomp op het energieprestatiecertificaat (EPC). Dit certificaat is niet alleen verplicht wanneer je een woning wil verkopen of verhuren, huurders en kopers houden ook steeds meer rekening met de energieprestaties van de woning die ze zoeken. De aanwezigheid van een warmtepomp kan een winst tot 20 punten opleveren voor het EPC en verhoogt dus de waarde van jouw woning.

Onderhoudsvriendelijke installatie

De onderhoudsvereisten van een warmtepomp liggen een stuk lager dan deze van een gasketel of mazoutketel. Dat komt omdat verbranding bij deze energiebronnen noodzakelijk is om energie op te wekken.  Deze verbranding is de reden voor het intensievere onderhoud. Aangezien een warmtepomp niets te verbranden heeft om warmte te produceren, zal het onderhoud veel minder intensief zijn. Daarenboven hebben warmtepompen geen afvoer die onderhouden moet worden, zoals een schoorsteen of gasaansluiting.

Klik hier en ontdek welke oplossing het best past bij uw project

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan