Je warmtepomp ook als airco gebruiken, cool!

Gepubliceerd op 17 October 2017

Je woning verwarmen en koelen met één energiezuinige installatie? Het lukt met split airco. Klinkt als iets wat jij kunt gebruiken? Buig je dan samen met ons over dit warmtepomp airco systeem.

Allrounder

Een warmtepomp kan tegenwoordig veel voor je doen. Ze verwarmt ecologisch en energiezuinig je woning en produceert sanitair warm water. Maar ze kan ook voor verkoeling zorgen. Tenminste als je voor een split airco gaat.

Warmtepomp als basis

Het systeem werkt met een lucht-lucht warmtepomp. Op koude dagen haalt die warmte uit de buitenlucht om je woning te verwarmen. En op warme dagen houdt ze als airconditioningsysteem je hoofd koel. Twee in één dus. Voor je je bestelbon ondertekent: niet elke lucht-luchtwarmtepomp kan ook als airco dienen. Informeer je dus.

Verwarming en airco in 1

Hoe koelt dit systeem je woning? De warmtepomp haalt warmte uit de binnenlucht en geeft ze af aan de buitenlucht. Voor techneuten: de koelvloeistof in het circuit stroomt dan in de omgekeerde richting. De verdamper wordt de condensor die de warmte van binnen afgeeft aan de buitenlucht. Resultaat: het wordt lekker koel binnen.

Zuinig

Waarom voor een split airco kiezen? De split airco is een stuk zuiniger dan een traditionele airconditioning. Je bespaart dus op je energiefactuur. Bovendien heb je aan één systeem genoeg voor zowel verwarming als koeling.

Split wat?

Vanwaar de naam split airco? Dit airconditioningsysteem is gesplitst in een binnenunit en een buitenunit. Wil je meerdere ruimtes kunnen koelen, dan sluit je extra binnenunits aan op je buitenunit. Die plaats je in de diverse kamers. Maak je geen zorgen over geluidsoverlast. De lawaaierigste elementen (compressor en condensor) bevinden zich buiten de deur.

Single of multi?

Hoeveel kamers wil je verkoelen? Een single-split airco is ideaal om één kamer fris te houden. De binnenunit wordt dan aangesloten op één buitenunit. Meerdere ruimtes koelen doe je met multi-split airco. Je kunt tot negen binnenunits aansluiten op je buitenunit, die je elk afzonderlijk kunt bedienen. Ook als het over verschillende modellen gaat.

Diverse binnenunits

Voor de binnenunit kies je uit diverse types (wand-, vloer- of plafondunit), stijlen en groottes. Zo vind je voor elke kamer de geschikte binnenunit, die volledig past in het interieur.

Overal thuis  

Met zijn grote capaciteit kan een multi-split airco een ganse woning, productie- of kantoorruimte koel houden. Nieuwbouwwoning of renovatieproject, daar doet de split airco niet moeilijk over. Die voelt zich overal thuis.

Prijskaartje

En de prijs? Voor zo’n 1500 euro haal je een basismodel single-split airco in huis. Een extra unit kost zo’n 800 à 1000 euro. Omdat je flink bespaart op je energiefactuur, verdien je je investering snel terug. Woning ouder dan 10 jaar? Dan kun je genieten van een verlaagd btw-tarief, op voorwaarde dat je voor een erkend installateur kiest.

Het kan nog zuiniger

Mag het nog zuiniger en ecologischer? Kijk dan uit naar een systeem met passieve warmtepompkoeling. Zo maak je gebruik van natuurlijke warmte en verbruik je slechts een minimum aan stroom. Dit is mogelijk bij grond-water-warmtepompen en water-water-warmtepompen. Laat je adviseren over het meest geschikte systeem.

Wil je investeren in een warmtepomp? Een omgekeerde warmtepomp kan zowel voor verwarming als verkoeling zorgen. Je hebt geen energieverslindende traditionele airco meer nodig én je bespaart op je energiefactuur. 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan