Hoe kies je de juiste warmtepomp?

Gepubliceerd op 14 Oktober 2017

Een nieuwbouwwoning moet voldoen aan de EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) vereisten, meer bekend onder de vorm van het E-peil en het K-peil. Door te investeren in een warmtepomp kan je beide waarden fors doen dalen en slagen voor de EPB-normen. In het gamma warmtepompen van Daikin vind je gegarandeerd dé oplossing die bij jou past.

De lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en voert deze naar binnen via een watercircuit. Om optimaal van deze warmtepomp te kunnen genieten, wordt het systeem best met vloerverwarming gecombineerd. De installatie kan dan met een zeer lage oppervlaktetemperatuur werken omdat het over een groot verwarmingsoppervlak beschikt. De combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming resulteert niet alleen in een aangename warmte en lagere energiekosten, ze kan de woning in de zomer ook koelen.

De lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt eveneens warmte aan de buitenlucht en voert deze rechtstreeks als warme lucht naar de leefruimte. In de zomer wordt het proces van de lucht-lucht warmtepomp omgedraaid en functioneert de installatie als aircosysteem waarbij de warmte van binnen wordt afgevoerd naar buiten. Dit systeem garandeert een constante temperatuur in elk seizoen.

Wil je een lucht-lucht warmtepomp in je woning? Dan kan je kiezen uit verschillende fluisterstille modellen.

  • De wandmodellen zijn moderne units die naadloos aansluiten op de wand en zo perfect passen in elk interieur.
  • De vloermodellen zijn eenvoudig te installeren in elke kamer en compacter dan radiatoren.
  • De plafondmodellen zijn de ideale oplossing voor wie houdt van een strak interieur met onzichtbare verwarmingstoestellen.

Op één buitenunit kunnen meerdere binnenunits worden aangesloten. Daarenboven zorgen de Daikin lucht-lucht warmtepompen ook voor een optimale luchtkwaliteit dankzij de geïntegreerde technologieën.

De grond-water of geothermische warmtepomp

In tegenstelling tot de vorige twee systemen onttrekt een grond-water warmtepomp zijn warmte niet aan de lucht, maar aan de bodem of het grondwater. Het principe van aardwarmte of geothermie bestaat erin om warmte van de aarde op te vangen en om te zetten in warmte voor de woning. Om ervoor te zorgen dat geothermische warmtepompen warmte kunnen halen uit de bodem of het grondwater, worden er meestal grondboringen uitgevoerd. Hierdoor ligt de investeringskost hoger ten opzichte van andere warmtepompen. Hier staat wel tegenover dat dit systeem het beste rendement onder de warmtepompen levert aangezien de vrijgekomen energie niet afhangt van de zon of de wind en dus zeer stabiel is.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een systeem dat het beste uit twee bestaande technologieën samenbrengt. Het is een combinatie van een warmtepomp en een gascondensatieketel waarbij de installatie steeds zal kiezen voor het systeem met het hoogste rendement. Tijdens het grootste deel van het jaar zal dat de warmtepomp zijn. Op dagen dat het echt koud is en de temperatuur onder de 2°C daalt zal de gasketel de warmtepomp ondersteunen.

Klik hier en ontdek welke oplossing het best past bij uw project