Hoeveel verbruikt een warmtepomp?

verbruik warmtepomp

Met een warmtepomp kun je hernieuwbare energie inzetten voor het voordelig verwarmen van je woning en sanitair water. Maar hoeveel energie verbruikt een warmtepomp precies? En wat zijn de gevolgen voor je stroomfactuur? Ontdek hoe je makkelijk een inschatting krijgt.

Een besparing op je energierekening

Door te kiezen voor een warmtepomp in plaats van een gasketel, kun je stevig besparen op je gehele energierekening. De extra stroomkosten zijn immers lager dan de prijs die je voor gas zou betalen. Gemiddeld ligt de totale besparing op 270 euro per jaar. Hoeveel je precies zal besparen hangt af van verschillende factoren, zoals de isolatie van je woning en het type warmtepomp. Warmtepomp of condensatieketel? Ontdek hier onze adviezen voor een slimme keuze.

Twee tot vijf keer efficiënter dan een gasketel

Indrukwekkend: een warmtepomp maakt twee tot vijf keer efficiënter gebruik van energie dan een gasketel. Op die manier betaalt deze investering zichzelf terug. Het energieverbruik van een warmtepomp kun je makkelijk zelf berekenen. Op die manier krijg je zicht op het rendement ervan voor jouw woning. Het gaat dan wel om een inschatting. Voor een berekening op maat neem je best contact op met een specialist.

Hoe het energieverbruik van een warmtepomp berekenen?

Benieuwd naar het stroomverbruik van een warmtepomp? Deel dan het energieverbruik van je woning (sanitair én verwarming) in kWh door het rendement van de warmtepomp (uitgedrukt in COP). Het resultaat is het geschatte verbruik van de warmtepomp. Je gebruikt dus volgende formule: geschat verbruik warmtepomp = energieverbruik woning in kWh / COP.

Stel, je gezin verbruikt jaarlijks zo’n 15.000 kWh aan verwarming en sanitair, en je gebruikt een warmtepomp met een COP van 3. Het geschatte gebruik van die warmtepomp bedraagt dan 5.000 kWh per jaar (15.000 kWh gedeeld door 3).

Wat is de COP van een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp wordt dus uitgedrukt in COP (Coefficient Of Performance). Dat is de verhouding tussen het energieverbruik en de hoeveelheid nuttige warmte. De waarde geeft het maximale rendement aan in de meest gunstige omstandigheden. In realiteit hangt de COP af van meerdere elementen: het type warmtepomp, de gebruikte warmtebron en het verwarmingssysteem.

Hoe de kosten van het energieverbruik berekenen?  

Ook de kosten van het energieverbruik kun je zelf berekenen. Stel, de elektriciteitsprijs per kWh in je gemeente bedraagt 0,25 euro per kWh. Dat betekent op jaarbasis een stroomverbruik van 1.250 euro om je huis te verwarmen en te verkoelen (0,25 euro /kWh x 5.000 kWh). Wil je een meer gedetailleerde berekening, gebaseerd op jouw situatie en noden? Neem dan contact op met een specialist voor advies en/of een offerte.

Het verbruik per type warmtepomp

Naast het rendement van de warmtepomp heeft ook het type warmtepomp een invloed op het verbruik. We onderscheiden diverse types warmtepompen. Welk type jij best kiest, is afhankelijk van je woonsituatie.

  • Grond-water warmtepomp

Voor het verhogen van de temperatuur in je woning heb je maar een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig. Het rendement van een grond-water warmtepomp hangt af van de hoeveelheid warmte die door de grond kan opgenomen worden. Ontdek diverse grond-water warmtepompen en hun COP.

  • Grond-grond warmtepomp

Een grond-grond warmtepomp neemt de zonne-energie op die opgeslagen zit in de tuinbodem. Hij draagt die zonnewarmte over naar de woonruimtes via vloerverwarming. Ontdek diverse grond-grond warmtepompen en hun COP.

  • Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp behaalt het hoogste rendement door de energiewinst op lange termijn. Door de elektriciteit voor de pomp en compressor op te wekken via zonnepanelen verklein je je ecologische voetafdruk verder. Ontdek diverse water-water warmtepompen en hun COP.

  • Lucht-water warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp haalt drie kwart van de energie gratis uit de natuur. Voor de rest maakt hij gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Ontdek diverse lucht-water warmtepompen en hun COP.

Laat je adviseren over de beste keuze

Hou bij de keuze van een warmtepomp rekening met de ruimtes in je woning. Een te klein of een te groot exemplaar kan het energieverbruik sterk beïnvloeden. Laat je adviseren over de beste keuze (type warmtepomp en vermogen) voor jouw situatie.

Hoe het verbruik van je warmtepomp optimaliseren?

  1. Zorg voor een goede isolatie van je woning. In een goed geïsoleerde woning verbruikt een warmtepomp minder stroom dan in een slecht geïsoleerd huis.
  2. Combineer je warmtepomp met zonnepanelen. Die coveren het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp.
  3. Verwarm je woning op een constante temperatuur, zo verbruik je minder elektriciteit.
  4. Hou de vertrektemperatuur van het verwarmingswater laag, op max. 40° C. Zo bereik je makkelijker de ideale verwarmingstemperatuur die aansluit bij je behoeften. Je verbruikt minder elektriciteit en optimaliseert het rendement van je warmtepomp.
  5. Stel de elektrische weerstand manueel in. Zo behoud je meer controle en monitor je het verbruik preciezer.
  6. Laat je warmtepomp vaak nakijken. Regelmatig onderhoud zorgt voor betere prestaties en een hoger rendement.

Hoeveel een warmtepomp precies zal verbruiken hangt af van verschillende factoren zoals de isolatie van je woning en het soort warmtepomp. Graag advies op maat voor jouw situatie? Neem dan contact op met een specialist.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief