Hoe werkt een warmtepomp?

Wil jij hernieuwbare energie inzetten voor het voordelig verwarmen van je woning en sanitair water? Dat is precies wat een warmtepomp doet. Die haalt zijn energie uit een natuurlijke bron. Uit de grond, uit het water of uit de lucht. Maar hoe werkt een warmtepomp nu eigenlijk?

Gratis hernieuwbare energie

De zon verwarmt de omgeving rondom ons, de lucht, de bodem en het grondwater. Deze warmte is gratis en altijd voorradig. Met een warmtepomp maak je efficiënt gebruik van die gratis warmte. Je kunt er niet alleen je woning mee verwarmen, maar ook het sanitair water dat je nodig hebt in je keuken en badkamer. Lees hier meer over de voordelen van een warmtepomp. Benieuwd naar onderbouwd advies voor jouw situatie? Neem dan contact op met een specialist.

De werking van een warmtepomp

Een warmtepomp haalt dus gratis warme lucht uit het milieu. Uit water, de lucht of de bodem, afhankelijk van het type warmtepomp. In een notendop: een vloeistof voert de warmte van bij de bron naar de warmtepomp, waarna die de warmte op een hogere temperatuur brengt en overdraagt aan je radiatoren of vloerverwarming. Ontdek hier welk rendement je mag verwachten.

Een warmtepomp werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe als een koelkast. Een verdamper waarin koelmiddel circuleert wekt koude op. De warme lucht stijgt en geeft hierdoor gratis warmte af aan de verdamper.

Wat gebeurt er binnenin?

Een warmtepomp bestaat uit volgende hoofdcomponenten:

  • Verdamper: haalt de warmte uit de vloeistof door verdamping.
  • Compressor: drukt de damp samen en doet zo de temperatuur stijgen.
  • Condensor: door een koelvloeistof condenseert de damp en geeft deze zijn warmte af aan het verwarmingssysteem.
  • Ontspanner: de gecondenseerde vloeistof keert terug naar het pompsysteem.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt. De werking en het gebruik verschilt. Laat je dus goed informeren voor je een keuze maakt.

  • Een grond-water warmtepomp staat in voor de verwarming van je woning of/en de verwarming van je sanitair water. Daarvoor haalt het systeem de nodige warmte uit de bodem. Let wel: voor dit type warmtepomp heb je een bouwvergunning nodig.
  • Een grond-grond warmtepomp neemt de zonne-energie op die opgeslagen zit in de tuinbodem. Hij draagt die zonnewarmte over naar de woonruimtes via vloerverwarming.
  • Een water-water warmtepomp onttrekt warmte uit het grondwater voor verwarming of sanitair water. Je hebt twee geboorde bronnen nodig om de energie van het grondwater te gebruiken: een bron waar de warmte voor je water-water warmtepomp uitgehaald wordt, en een om het afgekoeld water terug naartoe te voeren.
  • Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft ze vervolgens af aan de verwarming of sanitair water.

Hoe werkt een grond-water warmtepomp?

Een grond-water warmtepomp onttrekt warmte aan de aarde. Deze warmte wordt gebruikt om het water in een ondergronds buizennetwerk te verwarmen. De temperatuur hiervan is echter nog niet hoog genoeg om de woning mee te kunnen verwarmen. Daarom brengt de pomp (met behulp van een compressor, verdamper en condensor) de temperatuur verder omhoog. Met behulp van een warmtewisselaar wordt de warmte uiteindelijk afgegeven aan het centrale verwarmingssysteem in huis. Voor dit proces gebruikt de warmtepomp een geringe hoeveelheid elektriciteit. Lees meer over de werking en de voordelen.

Een geothermisch systeem maakt dus gebruik van een buizennetwerk in de grond om warmte uit de bodem te kunnen halen. Als je een grote tuin hebt, kun je kiezen voor aardcollectoren die verspreid zijn over de volledige tuin. Heb je minder ruimte, dan kun je kiezen voor één of meerdere aardsondes die in de diepte worden geplaatst.

Hoe werkt een grond-grond warmtepomp?

Dit type warmtepomp neemt zonne-energie op uit de tuinbodem met behulp van een captatienetwerk. Die energie wordt omgezet in warmte die via vloerverwarming je huis verwarmt. Je profiteert van een hoog rendement, maar je moet wel voldoende vrije grondoppervlakte aan je woning hebben. Lees meer over de werking en de voordelen.

Hoe werkt een water-water warmtepomp?

Voor een goede werking van dit type warmtepomp moeten er twee putten bij de woning geboord worden: een pompput en een retourput. Die komen op een diepte van 25 tot 150 meter. Het grondwater wordt uit de pompput opgepompt en naar de verdamper van de warmtepomp geleid. Daar geeft het grondwater zijn warmte aan het systeem af. Het afgekoelde water wordt via de retourput weer naar het grondwater geleid. Met behulp van een kleine hoeveelheid elektriciteit kan de water-water warmtepomp dus warmte onttrekken aan het grondwater en die benutten om nog meer warmte te genereren. Hiermee worden dan de woning en het sanitaire water verwarmd. Lees meer over de werking en de voordelen.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair of verwarming. In de buitenunit zit een warmtepomp die de warmte uit de omgevingslucht absorbeert door middel van een koelmiddel en condensor. De binnenunit gebruikt die warmte om het water op te warmen. Vervolgens wordt het warme water overgebracht naar de verwarmingselementen of waterleidingen. Lees meer over de werking en de voordelen.

Met een warmtepomp kun je tot 80% besparen op je energiefactuur. Bovendien draag je bij tot een schonere planeet. Benieuwd naar de beste warmtepomp voor jouw situatie? Neem contact op met een expert voor gratis advies op maat.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief