Energiezuinige warmtepompboiler

Gepubliceerd op 02 December 2014

Een traditionele boiler slokt een flinke hap op uit je energiebudget. Wil je de warmwaterproductie voor eigen gebruik op een energiezuinige manier aanpakken, dan biedt een warmtepompboiler soelaas. In vergelijking met een elektrische boiler verbruikt een warmtepompboiler drie keer minder stroom, en dat is goed voor een fikse besparing tot 75 procent op je sanitair water. Zo'n boiler is vooral interessant voor wie meer dan honderd liter warm water per dag verbruikt.

De warmtepompboiler past een hernieuwbare techniek toe en verwarmt je water met behulp van de warmte uit de omgevingslucht. Die warme lucht kan worden aangezogen uit elke ruimte binnenshuis of worden aangevoerd door een ventilatiesysteem. Is de warmtepompboiler goed afgestemd op de noden van je gezin, dan is het meestal niet nodig om bij te verwarmen met elektriciteit. Een elektrische weerstand treedt in werking in geval van nood of wanneer je snel veel warm water nodig hebt, bijvoorbeeld als meerdere gezinsleden kort na elkaar een bad nemen. Met 1 kWh elektriciteit kan 3,7 kWh aan warmte worden opgewekt. De boiler kun je ook makkelijk aansluiten op zonnecollectoren. Je verhoogt het rendement door de warmtepompboiler in een was-, stook- of andere warme ruimte te plaatsen. Goed om weten is dat de boiler geen specifiek onderhoud vraagt.

Een warmtepompboiler is zeer goed geïsoleerd om warmteverliezen tegen te gaan. Met het toestel kun je een weekprogramma instellen en beschik je zelfs over een vakantiemodus, voor perioden waarin je een tijdje van huis bent. De meeste warmtepompboilers zijn niet veel groter dan gewone boilers en kunnen tot 300 liter water op temperatuur brengen. Dit gebeurt 's nachts zodat je het voordelige nachttarief geniet.

Het totaalplaatje van een warmtepompboiler ligt uiteraard iets hoger dan dat van een traditionele boiler. Afhankelijk van het model betaal je voor een warmtepompboiler gemiddeld 2500 euro, btw en plaatsing weliswaar niet inbegrepen. Dankzij de premies en de financiële tegemoetkomingen van steden, gemeenten en netbeheerders kun je de kostprijs van de boiler gedeeltelijk recupereren. Nog belangrijker is dat deze energiezuinige installatie zich op langere termijn terugverdient en dat ze beter is voor het milieu.