Bereken de capaciteit van je radiator

In dit blogartikel vindt u alle informatie die u nodig heeft om de capaciteit/ het vermogen van de voor u geschikte radiator te bepalen. De benodigde capaciteit voor uw ideale radiator is onder meer afhankelijk van de grootte van de kamer, de temperatuur die u in de kamer wenst, het soort ruimte waarin de radiator zal worden geplaatst én het type verwarming dat u zoekt.

Wat zijn de functionaliteiten van een radiator?

Radiatoren kunnen een aangename temperatuur in een woonruimte creëren. Zoals u wel begrijpt, is het gemakkelijker om een kleine ruimte warm te maken dan dat dit voor een grotere ruimte het geval is. Daarnaast is de gewenste temperatuur per ruimte verschillend. Zo zal u een andere temperatuur in uw slaapkamer wensen dan in uw slaapkamer/woonkamer. Het is daarom ook belangrijk om voor iedere ruimte te bepalen wat de geschikte radiator is. U kijkt of u een hoge of lage warmteafgifte nodig heeft. Dit wordt ook wel capaciteit of vermogen genoemd. U kunt overigens ook kiezen voor vloerverwarming.

Berekenen inhoud van kamers in kubieke meters

De inhoud van de kamer is met behulp van een rekensommetje gemakkelijk te berekenen. Deze rekensom luidt: lengte x breedte x hoogte = inhoud kamer. Rond dit af op hele meters, dan heeft u het aantal kubieke meters van uw ruimte.

Voorbeeld:

Stel u heeft een kamer van 5 meter lang, 4 meter breed en 2,6 meter hoog. De formule om deze ruimte te bereken vult u dan als volgt in: 5 x 4 x 2,6 = 52 m³.

Kamertemperatuur bepalen

Elke ruimte in uw huis heeft een andere gewenste temperatuur. Om het aantal Watts te berekenen dat nodig is voor uw radiator dient u de gewenste temperatuur te vermenigvuldigen met 3.86

In het schema hieronder vindt u het aantal Watts dat u nodig heeft voor de meest aangename temperatuur in uw woonruimte.

Ruimte Aanbevolen

Temperatuur

Benodigd

aantal watts

Badkamer 24 °C 93 W
Woonkamer 22 °C 85 W
Studeerkamer 22 °C 85 W
Keuken 20 °C 77 W
Slaapkamer 18 °C 70 W

De capaciteit/ het vermogen van uw radiator berekenen

Met behulp van de informatie die er is gegeven kunt u de capaciteit van uw radiator nu zelf berekenen. Dit doet u door het aantal kubieke meter te vermenigvuldigen met het aantal Watt per vierkante meter.

Voorbeeld om De capaciteit/ het vermogen van uw radiator berekenen:

U heeft een badkamer van 52 m³ en de gewenste temperatuur in deze ruimte is 22 °C. 

Hiervoor is een radiator nodig van 85 Watt per vierkante meter. 52 x 85 = 4420 Watt.

Op basis van de formule blijkt dus dat de radiator een vermogen van 4420 Watt dient te hebben om op een gewenste temperatuur van 22 °C uit te komen.

Het is overigens ook mogelijk om meerdere radiatoren te plaatsen, die samen hetzelfde aantal Watts leveren. Dit zorgt voor een snellere spreiding van warmte.

Geïsoleerde ruimte

Het benodigde vermogen van uw radiator is onder meer afhankelijk van het feit of uw ruimte geïsoleerd is of niet. Als uw woonruimte namelijk wel geïsoleerd is kunt u 10% van het totaal aantal Watt afhalen. Dit wordt dan:

Formule: 4420 – 10% = 3978 Watt

Indien uw ruimte niet geïsoleerd is, tel er dan 15% bij. Dit aangezien de warmte dan niet ontsnapt en u dus meer vermogen nodig heeft om dezelfde temperatuur te behalen.

Formule: 4420 + 15% = 5083 Watt

In samenwerking met Sanitairwinkel.be

Meer nieuws van Sanitairwinkel.be

Wat is het verschil tussen een vlakspoel en een diepspoel toilet?

Bij Sanitairwinkel.be krijgen we regelmatig de vraag wat het verschil is tussen een vlakspoel of

Zo ontlucht u uw radiator

Het is weer de tijd van het jaar om de verwarming eens flink aan te zetten.

Wat kost een nieuwe toiletruimte

Bent u toe aan een verbouwing of moet u binnenkort een compleet nieuwe toiletruimte samenstellen?

Hygiëne in de badkamer, de meest gemaakte fouten

De badkamer wordt door de meeste mensen wekelijks grondig gepoetst.

GRATIS Nieuwsbrief