Radiator verven: stap voor stap in een nieuw jasje!

Gepubliceerd op 17 April 2020

Een likje verf kan je interieur helemaal transformeren. Radiatoren vormen soms een storend element. Wil je ze opnemen in het geheel of zien ze er niet meer zo mooi uit? Dan hoef je ze niet per se uit te breken. Je kunt ze ook schilderen! Hoe ga je te werk? Ontdek enkele tips.

Mee met het interieur

Standaard hebben radiatoren een gebroken witte kleur. Dat is bijna onopvallend tegen een witte muur, maar in een gekleurd interieur stelen ze ongevraagd de show. Wil je ze wat minder in de kijker zetten? Dan kun je ze in dezelfde kleur als de muur schilderen. Zo verdwijnen ze mooi naar de achtergrond. Vind de ideale kleur verf.

Je oude radiator verven

Werken je radiatoren nog prima, maar begint de verf af te bladderen en hebben ze enkele roestplekken? Dan is het zonde om ze zomaar weg te gooien. Geef ze een laagje verf, en ze zien er terug als nieuw uit! Ga aan de slag met volgend stappenplan:

1. Goed begonnen is half gewonnen: afkoelen en afplakken

Het schilderen van een radiator vraagt wat voorbereiding. Zorg er eerst voor dat de radiator is afgekoeld. Het ligt misschien voor de hand, maar zet de radiator dus op tijd uit, bijvoorbeeld een dag van te voren, zo ontstaan er zeker geen strepen bij het opdrogen. Is de warmte weg, dan kun je beginnen afplakken met afdekfolie of krantenpapier. Zo kunnen er geen verfspetters op de vloer of wand terechtkomen. Tip: Plak ook de kranen en leidingen mee af.

2. Een goede basis: schoonmaken en schuren

Reinig de radiator vooraf met een mengeling van ammoniak en water. De verf kan namelijk alleen hechten op een schone, vetvrije ondergrond. Zijn er roestplekken? Schuur deze dan weg met een schuurspons, hiermee kun je de rondingen van de radiator gemakkelijk volgen. Doe eventueel nog een roestprimer over de plek. Roest en verfresten blijf je immers door de verf zien als je niet goed gereinigd hebt. Schuur vervolgens ook de rest van de radiator. Gebruik bijvoorbeeld een schuurpad met kleine krorrel zodat er kleine krasjes op de radiator ontstaan, daarop hecht de verf het beste en zo krijg je het gewenste resultaat.

3. De transformatie: afstoffen en verven

Schuren veroorzaakt een hoop stof, verwijder dit daarom eerst voor je begint te verven. Je kunt je radiator verven met een spuitbus, roller en kwast. Met een spuitbus werk je meestal sneller.

  • Radiator verven met een spuitbus

Verf je je radiator met een spuitbus of verfspuit, dan leg je meerdere dunnen lagen verf op elkaar zonder hem tussenin te laten drogen. Door je verf te spuiten bereik je ook de kleine hoekjes en kantjes. Houd een kwast in de buurt om lopers verf meteen te corrigeren. Spuitbussen bevatten solventgedragen verf, deze geven wel een sterke geur af. Vind de juiste verf voor je klus.

  • Radiator schilderen met een kwast en een verfrol

Werk je met een lak op waterbasis, dan kun je deze aanbrengen met een kwast en een verfrol. Dit type verf vergeelt niet en levert nauwelijks geurhinder op. Breng eerst een grondlaag verf aan, laat drogen en schilder dan de uiteindelijke laag van boven naar beneden. Soms is het aangeraden om twee lagen verf aan te brengen. Vind de meest geschikte producten voor jouw klus via de handige verfwijzer.

4. Klaar voor gebruik

Ben je klaar met verven, maak dan de ruimte rondom de radiator meteen proper. Verwijder eventuele verfspatten die nog niet opgedroogd zijn. Laat de geverfde radiator nog zo’n 24 uur uit, dan kan de verf drogen.

Graag meer technisch advies voor je schilderklus? Bel of mail je dichtstbijzijnde colora winkel. De colora coach geeft je graag het antwoord op al je vragen. De juiste kwaliteitsverf voor je klus kun je bestellen op colora.be

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan