Warmtepomp of condensatieketel? Ontdek adviezen voor een slimme keuze

Gepubliceerd op 10 Juni 2020

De manier waarop je verwarmt heeft impact op je comfort, je woning, het milieu en je energiefactuur. Gooi voor deze beslissing niet zomaar een muntje op, maar kies wijs. Bouwinfo staat je bij. In dit artikel zetten we de condensatieketel en de warmtepomp tegenover elkaar. Place your bets!

Exit oude installatie

Eerst even dit: heb je nog altijd een oude niet-condenserende ketel, dan is een condensatieketel altijd een stap vooruit. Vergelijk zelf, een verwarmingsketel die ouder is dan 20 jaar behaalt een rendement van 88% of minder. Maar een condensatieketel komt aan een rendement van meer dan 100%. Een niet-condenserende ketel of een condensatieketel? Da’s wat ons betreft een uitgemaakte zaak.

Ga voor groen

Maar dan, een condensatieketel of een warmtepomp? Of een combinatie? Dat ligt moeilijker. Even opfrissen: een warmtepomp haalt warmte uit de natuur (grond, water en/of lucht) en geeft die op hogere temperatuur af aan een verwarmingssysteem. Vergeleken met de condensatieketel zorgt de warmtepomp voor een lagere CO2-uitstoot en dus minder fijn stof in de lucht. Besluit: een warmtepomp is de meest ecologische oplossing van de twee

Gunstiger E-peil

Een warmtepomp voldoet aan de energie- en milieueisen van 2020. Verder kan je met een warmtepomp het E-peil van je woning tot 30 punten laten zakken. Zo wordt het een stuk makkelijker om aan de strenge EPB-normen te voldoen. Ga je voor een condensatieketel, dan moet je uitkijken naar andere inspanningen die bijdragen.

Pak je premie

Omdat een warmtepomp hernieuwbare energie inzet, is de overheid fan. Concreet: laat je een warmtepomp plaatsen, dan kan je een subsidie of premie krijgen. Maar ook als je een condensatieketel plaatst, kan je in aanmerking komen voor een premie. Ontdek via de subsidiezoeker (alleen voor Vlaanderen) of jouw gemeente of provincie een premie toekent.

Keep cool

Handig op hete zomerdagen: een warmtepomp kan naast verwarmen ook koelen. Dat is niet altijd inbegrepen, dus vraag ernaar. Verder kan je warmtepomp, via een combinatiesysteem, ook voor sanitair warm water zorgen. Of - lucky you - het water van je zwembad opwarmen. Bedenk waarvoor jij de warmtepomp zou gebruiken, want dit bepaalt mee welk type je nodig hebt.

Efficiëntietopper

Naast energie uit de natuur heeft een warmtepomp ook elektriciteit nodig om te werken. Met die elektriciteit springt een warmtepomp superzuinig om. Oordeel zelf, bij een aardgasketel staat 1 kWh aardgas ongeveer gelijk aan 1 kWh aan warmte. Maar voor elke kWh die je warmtepomp verbruikt, krijg je 4 kWh terug. Vier keer zoveel energie dus. Voor een maximaal rendement: laat je adviseren door een pro. Reken ook op een vakman voor de installatie en ideale instellingen.

Snoei in je verbruik

Welke impact heeft een warmtepomp op je verbruik? Stap je over van gas of stookolie naar een warmtepomp, dan kan je je energieverbruik normaalgezien met minstens 30% laten dalen. Een voordeel waar je toch zo’n twintig jaar van profiteert. Benieuwd hoeveel jij kan besparen? Vraag je vakman naar een realistische simulatie op basis van je huidige energiekosten. Zoek daarvoor de gegevens van meerdere jaren op.

Investering

Feit: een warmtepomp is een grote investering. Maar eigenlijk betaalt die zichzelf terug. Omdat je geen gas of stookolie meer nodig hebt bespaar je op je energiefactuur. Je hebt wel stroom nodig om je warmtepomp te doen werken. Combineer je een warmtepomp met PV-panelen, dan kan je zelf instaan voor die stroom. Bedenk wel, de kostprijs van een warmtepomp is meer dan de prijs van het toestel. Ook de installatie kost geld, zeker wanneer er een putboring nodig is. Dat is het geval bij bepaalde warmtepompen van het type grond-water. 

Terugverdientijd

Hoe snel is een warmtepomp terugverdiend? Dat hangt af van diverse factoren. Denk aan het rendement en de kostprijs van de warmtepomp, maar ook aan de energieprijzen. Verder moet je rekening houden met je verbruik en de installatiekosten. Globaal genomen is een terugverdientijd van 7 tot 10 jaar realistisch. Goed om te weten: het type warmtepomp dat je kiest, bepaalt voor een groot stuk het rendement. De meest efficiënte systemen zijn vaak ook duurder in aankoop.

Hybride

Bij bestaande woningen is een hybride warmtepomp het overwegen waard. Daarmee combineer je het hoge rendement van een condensatieketel met de groene energie van een warmtepomp. Dit slimme systeem kiest zelf de meest zuinige en milieuvriendelijke optie. Heb je een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning, dan is deze combinatie minder ideaal. Dan ben je al geholpen met een ‘gewone’ warmtepomp.

Voorwaarden

Een warmtepomp kan zowel bij nieuwbouw als renovatie. Besef dat je woning goed geïsoleerd moet zijn, anders heeft een warmtepomp weinig zin. Voor sommige types warmtepompen (grond-water met verticaal captatienet) zijn putboringen nodig. Dat is niet altijd haalbaar. Andere types (grond-water met horizontaal captatienet) vragen dan weer een groot tuinoppervlak. Informeer je over de voorwaarden en het te verwachten rendement.

Condensatieketel of warmtepomp? Een warmtepomp scoort beter op het vlak van milieuvriendelijkheid en efficiëntie, zoveel is zeker. Of ook het kostenplaatje voor jou gunstiger uitvalt, hangt af van diverse factoren. Benieuwd wat voor jou het interessantst is? Informeer je bij een specialist en sla ook zelf aan het vergelijken.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan