Geen gas zonder aansluiting
Om je verschillende aardgastoepassingen te laten functioneren, moet je je woning eerst laten aansluiten op het gasnetwerk. De distributienetbeheerder van jouw regio zorgt voor een kabelverbinding met het openbaar aardgasnetwerk. Hierna komt de plaatsing van je gasmeter aan bod. Wil je graag meer informatie over je gasaansluiting? Vind hier de distributienetbeheerder van jouw regio.
Je type gasmeter hangt af van het gasdebiet
Een gemiddelde woning verwarmen met aardgas? Dat vraagt een gasdebiet van 6 m³ (of 50kWh) per uur: voldoende voor verwarming, koken en warm water. Vooraleer je een gasmeter kiest, laat je een erkend installateur je gasdebiet berekenen. Op basis daarvan zal hij het type gasmeter voorstellen. Hoe hoger het gasdebiet, hoe zwaarder de aansluiting en hoe groter de gasmeter die je nodig hebt. Wil jij switchen naar gas als brandstof voor je woning? Vind hier een erkend Cerga-installateur in je buurt.
De opstellingsplaats voor je gasmeter
Hoe bepaal je de geschikte plaats voor je gasmeter? Hou allereerst rekening met de eisen van de distributienetbeheerder. Kies voor een goed verlichte en toegankelijke ruimte op het gelijkvloers of de eerste kelderverdieping tegen de straatzijde: weerbestendig (droog en windvrij) en voorzien van een permanente verluchting (plaats bv. een verluchtingsrooster boven de gasmeter). Wist je dat gas veel milieuvriendelijker is dan andere brandstoffen? Ontdek alle milieuvriendelijke troeven van aardgas.
Plaats de gasmeter minimaal 2 meter hoog
De gasmeter moet minimaal 2 meter hoog staan. Ook moet hij naast of boven de andere meters hangen. Voorzie minstens 1,5 meter tussen de gasmeter en eventuele hittebronnen (kachel, fornuis convector). Indien nodig plaats je een scheidingswand. Tip: bij een nieuwbouw vind je de gewenste locatie van de gasmeter vaak terug op de bouwplannen. Wil je graag profiteren van de historisch lage aardgasprijzen? Ontdek hoe je eenvoudig overschakelt op aardgas.
Niet aangewezen ruimtes voor een gasmeter
Koel- en vriesruimtes zijn niet geschikt voor het plaatsen van een gasmeter, evenals de ruimtes boven het gelijkvloers of lager dan de eerste kelderverdieping. Welke ruimtes zijn eveneens ongeschikt? Niet-geventileerde kelders, een kruipruimte, slaapkamer, badkamer, doucheruimte en toilet, evenals een stook- of machineplaats waar een vermogen hoger dan 70 kW is opgesteld. Ook een carport wordt niet toegelaten als opstellingsplaats. Is je oude ketel aan vervanging toe? Vraag je vervangpremie aan en verdien 500 euro terug bij aankoop van een condenserende gasketel.
Mag je de gasmeter in een kast plaatsen?
Je mag de gasmeter in een afgesloten compartiment plaatsen, als je rekening houdt met volgende eisen:
- Voorzie de kast van permanente ventilatie. Hiervoor plaats je verluchtingsroosters bovenaan en onderaan de kast, met een oppervlakte van minstens 150 cm².
- De kast bevindt zich in een goed verluchte ruimte.
- Plaats de gasmeter boven of naast de meters van andere nutsvoorzieningen (elektriciteit of water).
De geschikte opstellingsplaats voor de gasmeter? Daar denk je best goed over na. Doe beroep op een erkende Cerga-installateur in je buurt voor een 100% veilige installatie. Wil je profiteren van het ideale moment om een nieuwe gasketel te plaatsen? Vervang je oude verwarmingsketel en geniet van de vervangpremie ter waarde van 500 euro.