Verwarmen met waterstof dankzij Viessmanns H2ready-ketels

Gepubliceerd op 02 March 2021
Vitodens
thuisbatterij
ViCare App

Viessmann stoomt zich klaar voor een duurzame toekomst en zet resoluut in op de trends van vandaag. Zo werken ze aan gasketels op waterstof en verschijnt er dit jaar de Vitocharge, de nieuwe thuisbatterij. Ze gaan ook verder met de geconnecteerde oplossingen om de duurzaamheid van de installaties te verbeteren. Vanaf 22 februari begint ‘Ontmoet onze expert’, waarbij je live advies kan inwinnen van Viessmann-experten.

Waterstof als groene brandstof

Dit jaar zetten ze volledig in op waterstof als CO2-neutrale brandstof. Momenteel ontwikkelt het bedrijf H2ready-gascondensatieketels die op 100% waterstof zullen werken. Deze ketels worden naar verwachting in 2023 gelanceerd en zullen ook de mogelijkheid hebben om te werken op aardgas of een combinatie van beide brandstoffen. Dat garandeert hun toekomstcompatibiliteit in de overgangsfase van aardgas naar waterstof.

Waterstof moet eerst geproduceerd worden om als energiebron te kunnen dienen, maar zowel de productie als de verbranding kan op een CO2-neutrale manier. Dat maakt van waterstof een klimaatvriendelijke energiebron. Daarnaast is het ook niet giftig of radioactief en schaadt het de natuur en het milieu niet. Deze nieuwe brandstof maakt het mogelijk de CO2-uitstoot op zeer korte termijn aanzienlijk te verminderen.

De huidige Viessmann Vitodens 200 condensatieketels kunnen nu al werken met een mix van aardgas en 20% waterstof. “In de huidige gasleidingen kan nu al tot 20% waterstof verwerkt worden. Deze energiebron zou voor een jaarlijkse daling van 7% CO2-uitstoot zorgen. Het zou dus snel en doeltreffend een belangrijke bijdrage leveren tot de bescherming van het klimaat”, legt Patrick O uit.

Eigen verbruik maximaliseren

Een belangrijke trend in de sector is het streven naar een maximaal verbruik van de eigen opgewekte energie. Daarvoor zet Viessmann in op warmtepompen en thuisbatterijen in combinatie met zonnepanelen.

Warmtepompen zijn niet meer weg te denken uit nieuwbouwwoningen, omdat ze 80 tot 95% minder CO2 uitstoten. De warmtepompen van Viessmann zijn bovendien ook helemaal klaar om te communiceren met smart buildings en smart grids. In combinatie met een digitale meter zullen ze zo zorgen voor een efficiënter verbruik van je zonnestroom.

Ook een thuisbatterij is daarvoor een belangrijk hulpmiddel. Om de zonneinstallatie rendabel te houden, gebruik je de opgewekte energie best zoveel mogelijk zelf. In mei 2021 lanceert Viessmann zijn eigen thuisbatterijen en slimme omvormers onder de naam Vitocharge, dat volledig door Viessmann geproduceerd wordt in Frankrijk. De slimme omvormer stuurt de elektriciteit naar waar ze nodig is. Zo besparen eigenaars van fotovoltaïsche installaties op hun energiefactuur en zijn ze minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Via data en connectiviteit de duurzaamheid van installaties verbeteren

Vandaag is zowat elke installatie op te volgen en aan te sturen via een app, zowel door installateurs als consumenten. Met de ViCare-app kunnen consumenten hun verwarming vanop afstand bedienen en hun verbruik onder controle houden. Installateurs beschikken op hun beurt over de apps ViStart, waarmee ze producten kunnen installeren, en Vitoguide, een platform waarmee installateurs de geconnecteerde installaties bij hun klanten kunnen monitoren. Zo zien ze meteen wanneer zich een storing voordoet en kunnen ze rechtstreeks wisselstukken bestellen.

In juni zal Vitoguide uitbreiden met ‘predictive maintenance’, dat op basis van de data van alle geconnecteerde systemen adviezen geeft. Dat maakt proactief en preventief onderhoud mogelijk, wat de levensduur en de efficiëntie van installaties ten goede komt. Momenteel is het al mogelijk dat de consument zijn verwarmingsinstallaties huurt aan een vaste prijs per maand, in plaats van een grote investering te moeten doen. Predictive maintenance zet nog meer in op anticiperen en oplossingen voorstellen.

Ontmoet virtueel de Viessmann-experten

Voor consumenten komt Viessmann met een nieuw virtueel concept dat volledig past binnen de strategie van het bedrijf om consumenten bij te staan in de keuze van de juiste en duurzame verwarmingsoplossing.

Ontmoet onze expert’ zorgt voor advies op maat voor het project van de consument. Dat gebeurt aan de hand van scenariovideo’s met Koen De Bouw en informatieve artikels. Die video’s blijven het hele jaar beschikbaar en gidsen de consument aan de hand van enkele vragen tot de meest relevante informatie. Van 22 februari tot en met 8 maart kan de consument live in gesprek gaan met een expert van Viessmann. Ontdek het nieuwe concept.

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan