Zo ontlucht u uw radiator

Het is weer de tijd van het jaar om de verwarming eens flink aan te zetten. Niets is vervelender in deze tijden dan een radiator die niet efficiënt werkt. In deze blog komt u te weten wat u moet doen wanneer uw radiator rare geluiden maakt of wanneer uw verwarming borrelt. 

Waarom uw radiator ontluchten?

Ook wanneer uw radiator naar behoren functioneert en u geen problemen ondervindt, is het verstandig om de moeite te nemen om uw radiator te ontluchten. Wanneer er lucht in uw verwarming zit gaat het rondpompen van het warmte water door uw radiator namelijk steeds moeilijker. Een CV pomp is immers een waterpomp en géén luchtpomp. Tevens voorkomt het ontluchten van de radiator roest in uw systeem, waardoor kwetsbare delen niet zullen beschadigen of verstopt zullen raken. Denk hierbij aan de warmtewisselaar of de pomp. Tot slot voorkomt het ontluchten dat uw radiator een klotsend geluid gaat maken wat als hinderlijk kan worden ervaren.

Wanneer ontlucht u uw radiator?

Mocht uw radiator tikkende of klotsende geluiden maken, dan raadt Sanitairwinkel.be u aan zo snel mogelijk de verwarming te ontluchten. Deze geluiden geven aan dat er lucht in de radiator bevindt. Het is tevens verstandig om uw radiator preventief te ontluchten om hem op deze wijze klaar te maken voor de wintertijden.

Hoe ontlucht u een verwarming?

Stap 1: Lucht verzamelen

Om de radiator te ontluchten is het allereerst zaak om ervoor te zorgen dat alle lucht zich verzamelt bij de ontluchtingsventielen van uw verwarming. Dit kan door middel van het opendraaien van alle verwarmingen en de centrale verwarming minimaal 10 minuten te verwarmen. Het is verstandig om de radiator uit te zetten door de stekker te verwijderen uit het stopcontact.

Stap 2: Begin onderaan

Het beste is om onderaan te beginnen. Begin bij de radiators die het laagst hangen op uw begane grond of kelder als u die heeft. Ga vervolgens verder met de radiatoren die het laagst hangen op de eerste verdieping en ga op deze wijze verder naar boven.

Stap 3: Ontluchtingssleutel

OntluchitngssleutelVoordat u daadwerkelijk kunt gaan ontluchten dient u eerst over een zogenaamde ontluchtingssleutel te beschikken. Vaak heeft u deze sleutel al gekregen toen u uw radiator liet plaatsen, toen u het huis kocht óf toen u begon met huren. Mocht u niet meer in het bezit zijn van een ontluchtingssleutel, dan kunt u deze online kopen of bij de meeste doe-het-zelf winkels aanschaffen.

Stap 4: Draaien maar!

Het is verstandig om een bakje of een doek onder het ontluchtingsventiel te houden/ leggen, aangezien er een grote kans is dat er water gaat vloeien. Heeft u dit gedaan, dan kunt u nu het ventiel opendraaien met de ontluchtingssleutel. U zult nu een sissend geluid uit de radiator horen komen. Dit is een goed teken, want u hoort dan de lucht die uw radiator verlaat.

Nadat er voldoende lucht uit uw radiator is ontsnapt, zal er water uit de radiator komen. Vergeet het ontluchtingsventiel niet weer dicht te draaien.

Radiator ontluchten

Stap 5: Expansievat ontluchten

Nadat alle radiatoren zijn ontlucht is het verstandig om ook het expansievat te ontluchten. Let echter wel op dat u het expansievat als allerlaatste ontlucht. U ontlucht uw expansievat op dezelfde wijze als uw radiator. Deze is namelijk ook voorzien van een ontluchtingsventiel. Bent u klaar? Dan kunt u uw CV weer van energie voorzien!

Stap 6: Centrale verwarming bijvullen

Centrale verwarming bijvullenDe radiator is nu ontlucht, maar u doet er verstandig aan om gelijk even te kijken of het nodig is om uw radiator bij te vullen. Laat uw CV even draaien en controleer de waterdruk op de manometer. Indien de manometer in het rode gedeelte wijst, dan dient u uw radiator bij te vullen. Wijst de manometer niet in het rode gedeelte, maar bent u er niet zeker van hoe hoog de druk van uw CV moet zijn? Dan kunt u uw gebruikershandleiding erbij pakken. U kunt ook altijd contact opnemen met de fabrikant. Over het algemeen hoort de druk tussen de 1,5 en 2 bar te zijn.

Stap 7: Uw verwarming bijvullen

Mocht het niet nodig zijn om uw radiator bij te vullen? Dan bent u na het uitvoeren van de vorige stappen nu klaar! U kunt deze stap dan ook overslaan.

Haal de stekker nu uit het stopcontact en sluit de vulslang aan op een waterkraan. Houd uw duim op het uiteinde van de slang om lucht in de slang te voorkomen. Vul de slang nu langzaam met water. Sluit de vulslang vervolgens aan op de vulkraan van uw CV ketel en zet de waterkraan open. Houd tegelijkertijd echter wel de manometer in de gaten om zo de waterkraan tijdig te sluiten. Nadat uw CV voldoende is bijgevuld kunt uw waterkraan dichtdraaien en de vulslang loskoppelen van uw CV. Houd er wel rekening mee dat er in de vulslang nog water zal zitten, leg de vulslang dus niet zomaar op de grond. Nadat u alles heeft dichtgedraaid kunt u de stekker van uw CV weer in het stopcontact doen. Laat de verwarming nu echter wel minimaal 10 minuten warm worden.

Stap 8: Herhalen

In de meeste gevallen zal niet alle lucht in één keer ontsnappen, het is daarom ook verstandig om de voorgaande 7 stappen te herhalen. Mocht het echter na drie keer nog niet lukken om uw radiator te ontluchten, neem dan contact op met een expert of de fabrikant. 

In samenwerking met Sanitairwinkel.be

Meer nieuws van Sanitairwinkel.be

Wat is het verschil tussen een vlakspoel en een diepspoel toilet?

Bij Sanitairwinkel.be krijgen we regelmatig de vraag wat het verschil is tussen een vlakspoel of

Bereken de capaciteit van je radiator

In dit blogartikel vindt u alle informatie die u nodig heeft om de capaciteit/ het vermogen van d

Wat kost een nieuwe toiletruimte

Bent u toe aan een verbouwing of moet u binnenkort een compleet nieuwe toiletruimte samenstellen?

Hygiëne in de badkamer, de meest gemaakte fouten

De badkamer wordt door de meeste mensen wekelijks grondig gepoetst.

GRATIS Nieuwsbrief