Warmwatercomfort : Combi verwarmingsketel of boiler?

Gepubliceerd op

Bij een renovatie of nieuwbouw project wordt vaak veel aandacht besteed aan de badkamer. Welke kranen verkies ik? Wens ik een inloopdouche met regenkop of enkel een bad? Deze keuzes bepalen uw sanitair warmwaterverbruik aanzienlijk en net met de productie ervan wordt niet altijd rekening gehouden. Maar wanneer maakt u de keuze tussen een combi verwarmingsinstallatie (die zorgt voor zowel verwarming als sanitair warm water) of een solo verwarmingsketel in combinatie met een boiler? Hoe gaat u van start om de juiste keuze te maken en waar moet u vooral rekening mee houden?

Wanneer enkel de badkamer(s) wordt aangepakt, is het belangrijk rekening te houden welke verwarmingsinstallatie u heeft. Deze bepaalt namelijk de hoeveelheid sanitair warm water die u op dat ongeblik maximaal kan produceren. Vraag hierbij advies aan uw installateur.

Deze installatie kan een grote invloed hebben op de mogelijkheden die u heeft voor de renovatie. Wanneer blijkt dat uw noden en wensen hoger liggen dan wat uw installatie produceert, is het aan te raden een renovatie van uw verwarmingsinstallatie te overwegen.

Voor nieuwbouwprojecten of complete renovaties zal men vaak eerst kijken naar welke toestellen en wensen er zijn en daarop zal de verwarmingsinstallatie afgestemd worden.

Waarmee dient u rekening te houden bij de keuze van uw verwarmingsinstallatie als het aankomt op de voorziening van sanitair warm water?

Aantal gebruikers

Allereerst zal het aantal personen die gebruik maken van de badkamer(s) bepalen hoeveel warm water u nodig heeft. Hoe meer personen de badkamer gebruiken, hoe meer sanitair warm water voorzien moet worden. Dit kan op verschillende tijdstippen zijn of kort opeenvolgend, Bent u iemand die veel sport of . Indien u de sanitair warmwaterbehoefte kan schetsen, zal dit een grote win zijn in de bepaling van uw verwarmingstoestel.

Aantal en type van verbruikspunten

Verwarming : warmwatercomfort garanderenHet aantal verbruikspunten dienen in kaart gebracht te worden. Zijn er 2 badkamers en 1 keuken? Is er 1 badkamer en geïntegreerde wastafels in de slaapkamers? Deel uw ruimtes in op basis van de sanitair warmwatervraag, waar en hoeveel sanitair warmwaterpunten zijn er?

Daarnaast is het type van verbruikspunten ook bepalend voor de hoeveelheid aan sanitair warm water uw woning nodig heeft. Heeft u een standaard badkamer met een standaard bad en standaard douchekop? Of heeft u een regendouche en een bad met waterval? Of heeft u besparende kranen? De standaard producten zullen een kleinere hoeveelheid water vragen dan de luxe versies waar op dezelfde tijd meer water kan voorzien worden.

Belangrijk is dat hoe meer sanitair warm water er op 1 plek voorzien moet worden hoe groter het “debiet” van de installatie dient te zijn en wat het vermogen van de installatie bepaalt. (debiet = de hoeveelheid water per tijdseenheid)

De gelijktijdigheid

Heeft u 2 badkamers en een keuken in uw woning en wenst u en een van uw kinderen op dezelfde tijd te douchen, dit zal een invloed hebben op de hoeveelheid sanitair warm water. Niet elk type installatie kan gelijktijdig gebruik van warm water op 2 verschillende plaatsen garanderen. Het debiet zal dus de keuze bepalen voor een combi verwarmingsketel of een solo ketel in combinatie met een boiler.

De afstand tussen technische ruimte en tapwaterpunten

Wat eveneens belangrijk is, is de afstand dat het sanitair warm water dient af te leggen tot aan de kranen, douche of bad. Indien u instant warm water wenst, is het niet ideaal dat deze 2 aan 2 uithoeken van het huis liggen. Hoe dichter zij in elkaars buurt staan, hoe sneller u warm water heeft. En hoe minder koud water u eerst gewoonweg verspilt.

Indien u een renovatie doorvoert en de verwarmingsinstallatie staat ver verwijdert van uw tappunten, is het aan te raden voor een boilerformule te kiezen die dichter bij de badkamer of douche geplaatst kan worden in een eventuele berging. Met een boiler zijn de mogelijkheden van plaatsing makkelijker te verandere dan een verwarmingsketel, waar u met schouwen, wettelijke bepalingen enz. rekening dient te houden.

De beschikbare ruimte

Naast de wensen die u heeft omtrent sanitair warm water zijn de praktische zaken ook bepalend voor de keuze van uw verwarmingsinstallatie. Indien er slechts een kleine technische ruimte is, zal er niet veel plaats zijn voor een grote boiler installatie en omgekeerd ook natuurlijk. Indien er veel ruimte beschikbaar is, kan er eventueel een boiler geïnstalleerd worden.

What's next?

Nu heeft u de verschillende punten nauwlettend bekeken en u wenst aan de slag te gaan. Raadpleeg steeds een verwarmingsexpert. Leg hem uw wensen en behoeften voor, hij kan u begeleiden naar de meest uitgewezen installatie. Hij zal op meest accurate wijze bepalen wat het vereiste vermogen is om uw debiet te garanderen. Zodat u kan genieten van de sanitaire warmwaterhoeveelheid die u wenst.

Meer informatie? Klik hier