Hybride verwarming

Gepubliceerd op 14 December 2020

Een hoofdbreker voor menig verbouwer is de keuze van de verwarmingsinstallatie. Want iedereen is op zoek naar een duurzame en milieuvriendelijke oplossing, met een positieve impact heeft op het E-peil, zoals een warmtepomp. Maar is deze oplossing daarom ook geschikt voor jouw woning? En voor jouw budget? Heb je al eens gehoord van een hybride oplossing op propaan? Vriendelijk voor zowel het milieu als je portemonnee!

Hoezo hybride?

Warmtepompen bestaan in alle vormen en maten. Maar de gemeenschappelijke deler van een lucht/lucht, lucht/water of grond/water-warmtepompinstallatie is de energievoorziening via elektriciteit. De aandrijving van een warmtepomp vereist heel wat energie, daarom is de installatie van PV-panelen onontbeerlijk als je een torenhoge elektriciteitsafrekening wil voorkomen. Ook een degelijke isolatie van je woning is natuurlijk een vereiste. Maar dit is allemaal niet even vanzelfsprekend bij een verbouwing. Hiervoor komen hybride systemen echter wel in aanmerking, met een condensatieketel in combinatie met een warmtepomp.

Gaswarmtepomp

De werking van een gaswarmtepomp is hetzelfde als die van een traditionele warmtepomp. Vanaf het moment dat je warmtepomp onvoldoende warmte uit de buitenlucht kan halen voor de verwarming van je woning of je sanitair water, springt je gasketel bij. Lijkt dit je wel een interessante oplossing, maar ligt er geen aardgas in je straat? Geen nood, want deze systemen werken namelijk ook perfect op propaangas opgeslagen in een bovengrondse of ondergrondse tank in je tuin.

Hoog rendement, lage energiekost

Doordat de buitentemperatuur een minder grote impact heeft in vergelijking met een elektrische warmtepomp, verliest de gaswarmtepomp in de koudere maanden minder rendement en zijn de werkingskosten bijzonder laag. Gaswarmtepompen kunnen moeiteloos hoge temperatuursystemen aan, waardoor ze eenvoudig kan worden aangesloten op de bestaande radiatoren. Vandaar dat deze optie met name interessant is voor huizen die worden gerenoveerd. Momenteel is (propaan)gas goedkoper dan elektriciteit en als kers op de taart is de ecologische impact van propaangas ook kleiner.

Benieuwd of een oplossing op propaan geschikt is voor jouw woning? Doorloop dan zeker onze test. Heb je concrete vragen en ontvang je graag wat meer informatie? Download dan onze infobrochure of neem even contact op met ons, wij helpen je met plezier verder!