Bouwen zonder aardgasaansluiting? Geen probleem!

Gepubliceerd op 21 January 2021

Mensen die gaan bouwen op een perceel in een straat zonder aardgasaansluiting vrezen dat hun opties voor een energiebron zich beperken tot een installatie op stookolie of een warmtepomp. Minder milieuvriendelijk of met een stevige investeringskost. Vaak wordt er niet gedacht aan propaangas, want dat zit in gasflessen en dient voor te koken of om mee te kamperen. Of toch niet?

Propaangas, wat is dat?

Propaangas is een multifunctionele energiebron die kan worden gebruikt voor een waaier aan toepassingen. Propaangas bestaat in gasflessen en in gastanks (bovengronds of ondergronds). Propaan in gasflessen is ideaal om mee te barbecueën in je tuin of om mee te nemen tijdens het kamperen. Propaan in een tank biedt je exact dezelfde mogelijkheden als aardgas. Zo kan propaangas in je woning worden gebruikt voor je centrale verwarming, sanitair warm water, een sfeerhaard en je gasfornuis!

Gas in een tank, hoe werkt dat?

Je kan kiezen tussen een bovengrondse en een ondergrondse gastank. De gastank wordt gekoppeld aan je verwarmingsketel, zoals bij een aardgasinstallatie. Je kan deze aansluiten op een gascondensatieketel en zelfs op een installatie voor hernieuwbare energie. Klassieke radiatoren, vloerverwarming, een gezellige gashaard of zelfs een hybride warmtepomp, dat kan allemaal met propaangas! Je kan je tank laten vullen op verschillende manieren: je bestelt zelf online via MijnPrimagaz wanneer de tank bijna leeg is, of je laat je gastank uitrusten met een geautomatiseerd meetsysteem. Primagaz wordt dan verwittigd wanneer de tank bijna leeg is en komt dan vullen. Kortom, zorgeloos genieten van gas!

Een gastank, hoeveel kost dat?

De kosten voor een propaaninstallatie bestaan uit de installatie, de huur (of aankoop) van de gastank en het verbruik. Afhankelijk van jouw voorkeur, je verbruik en de beschikbare ruimte op je perceel, helpt Primagaz je bij de keuze tussen de verschillende soorten bovengrondse en ondergrondse gastanks. Deze keuzes hebben ook een impact op de prijs van je installatie. Bovengrondse tanks worden verhuurd, je betaalt elke maand een huurprijs voor je tank. Ondergrondse tanks zijn verkrijgbaar in huurkoop of aankoop. Primagaz zorgt voor de periodieke controles en het onderhoud van je gastank. Er bestaan verschillende tariefformules, die elk voor een ander niveau van dienstverlening staan.

Gastank vullen, aan welke prijs?

De prijs van propaangas wordt in België vastgelegd door de overheid en is dus hetzelfde bij elke propaangasleverancier. Zo ben jij als consument altijd zeker dat het correcte tarief wordt gehanteerd. De actuele prijs van propaangas vind je hier.

Vraag je je af of propaan een oplossing is voor jouw nieuwbouw? Doe dan even de test op de site van Primagaz. Zit je met concrete vragen of wil je graag een indicatie van de prijs? Download de infobrochure of neem contact op. Wij helpen je graag verder!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan