Warmtepomp & zonnepanelen: dit zijn de gevolgen voor je energieverbruik

Een warmtepomp en zonnepanelen, het is een goede match. Die rendeert het best bij goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Of bij energiezuinige woningen waar op lage temperaturen verwarmd wordt. Maar wat betekent deze combinatie voor je energieverbruik?

Panelen en pomp

Een warmtepomp rekent voor een vierde van haar energiebehoefte op elektriciteit. Combineer je je warmtepomp met pv-panelen, dan kan je zelf instaan voor die stroom. Zo heb je minder elektriciteit nodig van het net. De voordelen? Je profiteert van gratis warmte en je hebt warm water voor je bad of douche. Ook ben je niet langer afhankelijk van de stijgende gas- en stookolieprijzen. Voorzie wel genoeg zonnepanelen zodat het stroomverbruik van je warmtepomp gedekt kan worden. Vraag hier je gratis offerte aan voor een warmtepomp.

De voordelen

Een combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen is perfect om groene warmte te produceren. De groene energie die je opwekt met zonnepanelen, kun je gebruiken om de warmtepomp aan te drijven. Door de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen spaar je het milieu, en bespaar je op je energiefactuur. Omdat je zowel investeert in een warmtepomp als in zonnepanelen, krijg je van de overheid bovendien twee keer een premie.

Type warmtepomp

Wanneer je een warmtepomp wil combineren met zonnepanelen kan je kiezen uit een lucht-water warmtepomp of een geothermische warmtepomp. Een lucht-water warmtepomp is goedkoper in aankoop. Daarmee zal je je investering het snelst hebben terugverdiend. Daartegenover staat dat geothermische warmtepompen doorgaans eens hoger rendement hebben dan warmtepompen die hun warmte uit de lucht halen. Bovendien gaan ze langer mee en betaal je minder onderhoudskosten. Laat je adviseren door een specialist.

Kostprijs vs. rendement

Het nadeel van een lucht-water warmtepomp is dat het rendement in de winter minder hoog is dan dat van een geothermische warmtepomp. Die haalt zijn warmte uit de aarde, waar de temperatuur constant blijft, ook in de winter. De aanleg en aankoop van een geothermische warmtepomp komt duurder uit omdat er grondboringen voor nodig zijn. Verwacht voor dit type een kostenplaatje van 10.000 tot 15.000 euro, inclusief installatie. Vraag hier je gratis offerte aan en onderzoek of het verwachte rendement opweegt tegen de kostprijs.

Hou de COP erbij

Hoe ontdek je het rendement van een warmtepomp? Check daarvoor de COP (het prestatie coëfficiënt) van het toestel. Die onthult het theoretische rendement. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp. Een COP van minstens 4 is prima. Let ook op de SPF of de seizoensprestatiefactor (SPF) om de prestaties over een heel jaar in te schatten.

Bereken je behoefte

Natuurlijk wil je het maximum halen uit jouw verwarmingscombo. Hou rekening met de warmtebehoefte van je woning om het rendement te doen pieken. Een rekensom: heb je 10.000 kWh per jaar nodig voor de verwarming van je woning en heb je een warmtepomp met een prestatiecoëfficiënt (COP) van 4, dan voorzie je best 2.500 kWh extra voor je zonnepanelen.

Buffervat

Hoe haal je nog meer uit je combinatie? Sluit een buffervat aan op de installatie. De warmte die je warmtepomp produceert, belandt in het buffervat. Vervolgens wordt de warmte herverdeeld volgens je eigen behoeften. Die warmte kan je inzetten voor de verwarming van je woning, of voor het opwarmen van je sanitair water. Met een buffervat heb je altijd genoeg warm water voor een prima comfort in huis.

 

De combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen vraagt een grote investering. Bereken hoe snel jij die terugverdient via een besparing op je energiefactuur.Pak waar het kan je premie om de terugverdientijd te verkorten.

 Besef dat een warmtepomp altijd goed nieuws is voor het E-peil van je woning en het milieu. Een belangrijk voordeel, want de EPB-eisen worden steeds strenger. Laat je adviseren door een specialist in warmtepompen.

In samenwerking met Ochsner

Meer nieuws van Ochsner

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp: daarom ga je ervoor (of net niet)

Hoe verwarm jij je woning? Een warmtepomp is in veel opzichten het overwegen waard.

Warmtepomp of condensatieketel? Ontdek adviezen voor een slimme keuze.

De manier waarop je verwarmt heeft impact op je comfort, je woning, het milieu en je energiefactu

Lucht/water of lucht/lucht warmtepomp

Aangezien er altijd en overal lucht aanwezig is, is lucht een ideaal werkingsinstrument.

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp is, net zoals zonnepanelen, een vorm van alternatieve energie.

GRATIS Nieuwsbrief