Duurzaam verwarmen met een warmtepomp: daarom ga je ervoor (of net niet)

Hoe verwarm jij je woning? Een warmtepomp is in veel opzichten het overwegen waard. Tenminste, als je woning goed geïsoleerd is. Wij warmen je op met de voordelen, en geven - kritisch als we zijn - ook de nadelen mee. Nog meer pro’s of contra’s ontdekt? Deel ze met ons!

Warmte uit de natuur

De warmtepomp scoort hoog op het vlak van milieuvriendelijkheid, dat staat vast. Ze haalt gratis warmte uit de natuur (bodem, grondwater, buiten- of afvoerlucht). Die bronnen zijn duurzaam en onbeperkt. Verder heeft ze elektriciteit nodig, maar dit slechts voor een kwart van haar verbruik. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met een specialist voor advies op maat

Lagere uitstoot

Juist is juist. Een warmtepomp zorgt ook voor CO2-uitstoot, tenzij je groene elektriciteit aankoopt. De uitstoot ligt wel een stuk lager dan die van een stookolieketel (50% lager), een gasketel (40% lager) en een condensatieketel (30% lager). Is de warmtepomp een milieuvriendelijk alternatief voor je verwarming op stookolie of aardgas? Zonder twijfel!  

PV-panelen

Met een warmtepomp ga je voor duurzame, hernieuwbare energie. Een combinatie van een warmtepomp en fotovoltaïsche zonnepanelen is extra interessant. De groene energie die je opwekt met je panelen, gebruik je om je warmtepomp aan te drijven. Zo word je immuun voor de stijgende gas- en stookolieprijzen. Interesse?

Laat je adviseren door een specialist in warmtepompen.

Warme douche

Een warmtepomp kan - naast je woning verwarmen - ook instaan voor de productie van je sanitair warm water. Daarvoor kijk je uit naar een warmtepomp van het type grond-water. Vraag hier je gratis infobrochure ‘waterpomp voor sanitair warm water’ aan. Verder kan je vloerverwarming aansluiten op een warmtepomp. Op die manier wordt je systeem nog efficiënter en bespaar je extra.  

Verplicht minimum

Green is the way to go, daar raakt ook de overheid van overtuigd. Tegenwoordig ben je verplicht om een bepaalde minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen te halen (EPB-eisen in Vlaanderen). Bij nieuwbouw, maar ook bij een ingrijpende energetische renovatie. Je kiest uit zes maatregelen, waaronder het plaatsen van een warmtepomp. Informeer je over de voorwaarden, want niet elk systeem komt in aanmerking. Zeker is dat de warmtepomp een positieve invloed heeft op het energieprestatiecertificaat van je woning. Je kan zo’n 20 punten winnen.

Energiefactuur

Een warmtepomp is er niet alleen voor milieubewuste hipsters, maar ook voor wie wil besparen. Vergeleken met een klassieke aardgas- of stookolieverwarming gebruikt een warmtepomp zo’n 30% minder energie. Dat merk je op je energiefactuur. Het elektrisch verbruik hangt af van diverse factoren, zoals het type warmtepomp, de isolatie van je woning, de te verwarmen oppervlakte en de buitentemperatuur. Vraag je vakman naar een inschatting. Vraag hier je gratis infobrochure ‘warmtepomp voor de lage-energiewoning’ aan.

Pak je premie

De kostprijs van een warmtepomp varieert naargelang het type. De prijs kan oplopen tot meerdere duizenden euro’s. Vraag hier vrijblijvend je gratis offerte aan. Gelukkig bestaan er premies en energieleningen. Als je een warmtepomp laat plaatsen door een erkende aannemer maak je aanspraak op enkele interessante premies. Zo is er de premie van de netbeheerder ter waarde van maximaal 4.000 euro. In geval van meerdere energiebesparende maatregelen kan je genieten van de totaalrenovatiebonus. Informeer daarnaast of jouw gemeente subsidie geeft.

Quasi onderhoudsvrij

Een warmtepomp die goed geïnstalleerd is, heeft zo goed als geen onderhoud nodig. Verder moet je geen schouw voorzien, dus ook het bijbehorend onderhoud valt weg. Hopla, weer een zorg minder! En tenzij je voor een hybride warmtepomp (een combinatie met een condensatieketel) gaat, heb je ook geen gasaansluiting meer nodig.

Gezoem

Zijn warmtepompen lawaaierig? Eigenlijk niet. Alleen een lucht-water warmtepomp met buitenunit kan voor wat overlast zorgen. Door een goede plek te kiezen kan je dit grotendeels vermijden. Hou rekening met de situering t.o.v. de buren en de woning. Toch last van lawaai? Isoleer de kast van je warmtepomp en/of zet er wanden rond. Daarvoor kan je kokospanelen, schorswanden of steenkorven met lavasteen gebruiken. Die absorberen het geluid. 

Balans per type

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Elk type heeft zo zijn voor- en nadelen:

  • Grond-grond warmtepomp

Dit type warmtepomp neemt zonne-energie op uit de tuinbodem. Die energie zet ze om in warmte die via vloerverwarming je huis verwarmt. Je profiteert van een hoog rendement, maar je moet wel voldoende vrije grondoppervlakte aan je woning hebben.

  • Grond-water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit de grond. Daarvoor is een ondergronds netwerk van buizen nodig. Je kiest een systeem met horizontale of met verticale bodemwarmtewisselaar.

Het verticale systeem heeft weinig plaats nodig en in de winter geniet je van een hoger rendement. Maar ook de investeringskost ligt hoger (omdat er geboord moet worden). Mogelijk heb je een vergunning nodig.

Ga je voor een horizontale bodemwarmtewisselaar, dan kan je ook genieten van natuurlijke koeling in de zomer. De boringen kosten minder dan bij een verticale wisselaar. Je hebt wel voldoende grondoppervlakte nodig. Daarop mag je quasi geen beplanting zetten.

  • Water-water warmtepomp

Deze pomp onttrekt warmte aan opgepompt grond-, koel- of oppervlaktewater. Daarvoor moet je wel twee putten laten boren. Dit systeem is dan ook het duurste van de vier, maar het rendement ligt erg hoog. In de zomer kan het systeem voor natuurlijke koeling zorgen. De voorwaarden? Er is voldoende grondwater nodig, plus een toelating om dat grondwater te putten. Voor dit systeem moet je ook voldoende plaats hebben. Je kan het combineren met ventilo-convectoren en vloerverwarming.

  • Lucht-water warmtepomp

Deze pomp haalt warmte uit de buitenlucht en stuurt die naar een watercircuit op hogere temperatuur. De installatie is eenvoudig en niet duur. Combineer naar wens met ventilo-convectoren en vloerverwarming. Of met een boiler, om warm water te verkrijgen voor je sanitair. Deze pomp komt buiten te staan, dus je levert er wel wat buitenruimte voor in. Nadeel: je moet tijdens koudere periodes een extra warmtebron voorzien om de warmtepomp te ondersteunen.

Welk type warmtepomp je best kiest, hangt af van je noden, je woonsituatie en je budget. Benieuwd welke warmtepomp bij jouw situatie en woning past? Laat je adviseren door een vakman.

In samenwerking met Ochsner

Meer nieuws van Ochsner

Warmtepomp & zonnepanelen: dit zijn de gevolgen voor je energieverbruik

Een warmtepomp en zonnepanelen, het is een goede match.

Warmtepomp of condensatieketel? Ontdek adviezen voor een slimme keuze.

De manier waarop je verwarmt heeft impact op je comfort, je woning, het milieu en je energiefactu

Lucht/water of lucht/lucht warmtepomp

Aangezien er altijd en overal lucht aanwezig is, is lucht een ideaal werkingsinstrument.

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp is, net zoals zonnepanelen, een vorm van alternatieve energie.

GRATIS Nieuwsbrief