Zo gaat je verwarmingsketel nog langer mee!

Hoe zorg je ervoor dat je verwarmingsketel zo lang mogelijk meegaat? Simpel, plan op regelmatige basis een professioneel onderhoud in. Dat is goed voor de conditie en de prestaties van je ketel, én het is een stuk veiliger voor jou en je gezin. Bovendien is een onderhoud verplicht bij wet. Met een onderhoudscontract zit je dus helemaal safe.
Betere prestaties en een kostenbesparing
Feit: als je je verwarmingsketel regelmatig laat onderhouden, gaat hij langer mee. Zo bespaar je kosten op de lange termijn. Maar er is meer. Een regelmatig onderhoud zorgt ook voor betere prestaties van je ketel. Tijdens een onderhoud wordt de afstelling van de installatie gecheckt. Staat je ketel goed afgesteld, dan kun je tot 10 procent extra rendement halen. Ontdek hier een zorgeloze oplossing voor het onderhoud van je ketel.
Voorkom brand en koolmonoxidevergiftiging
Maar een regelmatig onderhoud heeft nog meer voordelen. Zo komen eventuele problemen sneller aan het licht. Een onzorgvuldige afvoer in de schoorsteen, een vervuilde ketel of afvoerbuis … Vergis je niet, dergelijke kleine mankementen kunnen gevaarlijk zijn. Elk jaar sterven er nog mensen door koolstofmonoxidevergiftiging, en elk jaar ontstaan er nog woningbranden als gevolg van slecht onderhouden ketels. Bovendien zit de kans erin dat de verzekeringsmaatschappij je niet volledig zal vergoeden bij een woningbrand als jouw cv-installatie niet gekeurd is. Redenen te over dus om tijdig een ketelonderhoud in te plannen.
Wat houdt een ketelonderhoud in?
Tijdens het onderhoud van je ketel wordt de schoorsteen of de rookgasafvoer gereinigd en gecontroleerd. In sommige gevallen wordt de brander opnieuw ingesteld. Slijtagegevoelige onderdelen worden vervangen indien nodig. Verder doet de technicus een aantal wettelijk verplichte metingen. Daarbij kijkt hij naar de uitstoot van verbrandingsgassen. Wanneer alles in orde is, wordt het reinigings- en verbrandingsattest opgemaakt. Houd dit zeker goed bij.
Hoe vaak heeft jouw verwarmingsketel een onderhoud nodig?
Het onderhoud van je ketel is wettelijk verplicht. Voor ketels op stookolie moet dit jaarlijks, voor gasketels wordt een tweejaarlijks onderhoud aanbevolen. Lees meer over de mogelijkheden en geniet van een korting.
Hoeveel kost een ketelonderhoud?
De prijzen van een onderhoud door een erkend technicus variëren. Reken voor een onderhoud van een gasketel op ongeveer 160 euro. Voor het onderhoud van een ketel op stookolie betaal je zo’n 40 euro extra. Met een onderhoudscontract hoef je niet zelf aan je jaarlijkse of tweejaarlijkse reinigingsbeurt te denken. Je wordt op de hoogte gebracht wanneer je installatie opnieuw goedgekeurd moet worden. Je betaalt een vaste maandelijkse prijs. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.
Verwarmingsketel 15 jaar of ouder? Overweeg een nieuwe.
Wist je dat de prestaties van een ketel al na 15 jaar sterk achteruitgaan? Installaties van 20 jaar en ouder zijn zelfs echte energievreters. Kijk dus op tijd uit naar een nieuwe ketel. Kies bij voorkeur een condensatieketel, want bij dit type toestel wordt de warmte in de waterdamp van de verbrandingsgassen gerecupereerd. Hierdoor profiteer je van een extra hoog rendement. Tel daarbij de extreem lage uitstoot van stikstofoxide en koolmonoxide en je beseft: deze ketels scoren ook op ecologisch vlak. Leer hier wanneer het tijd is om je ketel te vervangen.
Meer tips voor een lager verbruik
Om ervoor te zorgen dat je geen torenhoge rekeningen in de brievenbus krijgt, zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om energie te besparen op jouw verwarming. Deze komen zeker van pas tijdens het herfst- en winterseizoen. Benieuwd? Naar de bespaartips!
Wil jij de levensduur van je ketel verlengen en zeker zijn van optimale prestaties?
Gun je ketel een onderhoudscontract van Luminus, daarmee blijft hij in topvorm én zij laten je weten wanneer het tijd is voor je onderhoud.