Wanneer is je cv-ketel aan vervanging toe? 5 niet te missen signalen!

Gepubliceerd op 21 September 2020

Een oude cv-ketel verbruikt een stuk meer dan een nieuwe en de kans op onverwachte pannes verhoogt aanzienlijk. Allesbehalve ideaal! Benieuwd wanneer jouw verwarmingsketel aan vervanging toe is? We tippen je 5 niet te missen rode vlaggen. Denk eraan: met een nieuwe cv-ketel slaap je op beide oren en geniet je van een hoog rendement. Goed nieuws voor je energiefactuur!

1. Je verwarmingsketel is 12 jaar of ouder

Hoe oud is jouw verwarmingsketel? Dat is belangrijk om weten. Een cv-ketel van een degelijk merk werkt gemiddeld 12 tot 15 jaar zoals het hoort. Daarna stijgt de kans op terugkerende defecten, terwijl zijn rendement daalt. Dat is het moment waarop jij best de switch maakt. Wil je terugkerende reparatiekosten en hoge energiekosten vermijden? Ontdek alle voordelen van een nieuwe condensatieketel en bereken hier je prijs.

2. Je cv-ketel laat het vaak afweten  

Een oudere verwarmingsketel heeft een hoger risico op defecten, en die komen altijd ongelegen. Radiatoren die niet meer goed warm worden, water dat niet opwarmt, een lek in de boiler tot zelfs een volledige blokkering … Als dat vaker en vaker voorkomt, moet je zeker uitkijken naar een nieuwe cv-ketel. Daarmee vermijd je pannes én de bijhorende frustraties. Download je gratis e-book en krijg handige tips voor je keuze.

3. Je verbruik stijgt spectaculair

Tijdens de laatste levensjaren van je cv-ketel gaat zijn rendement sterk achteruit. Waar je boiler eerst tot 90% van de gebruikte energie kon omzetten in nuttige warmte, daalt dat al gauw naar 65%, 40% tot zelfs 10%. Je energierekening blijft stijgen, terwijl je comfort daalt. Maar het kan ook anders. Met een nieuwe verwarmingsketel dalen je energiekosten en geniet je van een aangenaam temperatuurtje in huis.

Stel jij de aankoop van een nieuwe boiler uit vanwege het stevige prijskaartje? Denk er toch nog maar ‘ns over na. Een nieuwe condensatieketel drukt met een rendement van meer dan 110% je maandelijkse kosten. Zo bezorgt hij jou een terugkerende besparing op je energiefactuur. Op termijn verdien je de kostprijs van je ketel terug.

Leestip: Leer hier meer over het rendement van een condensatieketel op gas.

4. Je dagelijkse comfort daalt door je slecht presterende cv-ketel

Je thermostaat staat ingesteld op 21°C, maar je hebt het nog altijd koud in huis. Je hebt steeds vaker dikke truien en pantoffels nodig. Je zit liefst zo dicht mogelijk bij de radiator om warm te blijven. Herkenbaar? Dan is je cv-ketel duidelijk aan vervanging toe. Met een nieuwe condensatieketel geniet je van behaaglijke warmte en een laag verbruik.

5. Regelmatig onderhoud volstaat niet meer

Regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel zorgt ervoor dat het rendement hoog blijft en dat je je ketel minder snel moet vervangen. Toch verslijt je cv-ketel uiteindelijk, ook wanneer je geen enkel onderhoud mist. Hebben herstellingswerken en onderhoudsbeurten maar weinig effect? Dan weet je dat je moet uitkijken naar een nieuwe cv-ketel.

Nog meer redenen voor een vervanging

Naast een verminderd comfort en een lager rendement zijn er nog meer redenen om je cv-ketel te vervangen. Bij grondige renovatiewerken aan je woning bijvoorbeeld is het slim om ook je ketel te vervangen. Dan is die meteen afgestemd op de grootte en behoeften van je gerenoveerde huis. Maar ook als je bewuster wil omspringen met energie en wil bijdragen tot een schonere planeet, kan je beslissen om je cv-ketel te vervangen.

Is jouw cv-ketel aan vervanging toe? Doe de test!

Twijfel je of jouw cv-ketel aan vervanging toe is? Doe dan hier de test en ontdek onze adviezen voor de keuze van een nieuwe condensatieketel.

Wist je dat je ook via Luminus een condensatieketel kan laten installeren? Ze hebben een breed netwerk van lokale vakmannen ter beschikking die jouw nieuw toestel van Junkers, Viessmann of Vaillant in één dag installeren. Bovendien nemen ze je oude cv-ketel meteen mee.

Benieuwd naar de nieuwste generatie condensatieketels? Download dan het gratis E-book boordevol tips.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan