Keuring gasinstallatie: dit moet je weten voor een nieuwe aansluiting

Gepubliceerd op 12 November 2020

Wil je je woning verwarmen met gas? Een slimme keuze! Gas is een aangename, zuinige en milieuvriendelijke energiebron. Een nieuwe gasinstallatie of uitbreiding moet je laten keuren. Wat houdt dit in en waar moet je rekening mee houden?

Gas, een goed idee

Ben je nog op zoek naar een geschikte energiebron om je woning te verwarmen en van warm water te voorzien? Dan is aardgas een goed idee. Gas heeft heel wat voordelen en mogelijkheden. Bovendien wordt het steeds groener en kun je het perfect combineren met hernieuwbare energie opgewekt door een zonneboiler, warmtepomp, hybride ketel of brandstofcel. Bovendien kun je genieten van premies via de overheid en een vervangpremie via gas.be. Benieuwd welke verwarmingsinstallatie bij jou past? Neem contact op met een Cerga-installateur.

Gas in België

Aardgas in België is momenteel afkomstig van Nederland, Noorwegen, Qatar en een klein deel van Rusland. Heb je nog geen aardgasaansluiting en wil je dit graag bij je thuis laten voorzien? Neem contact op met je distributienetbeheerder Fluvius, die kan je vertellen of er een aansluiting is in je straat en of er een installatie bij jou thuis mogelijk is.

Gasinstallatie laten keuren

Ben je klaar met (ver)bouwen en is er een nieuwe gasaansluiting gebeurd? Dan moet je je installatie laten keuren. In België ben je namelijk verplicht om een nieuwe gasinstallatie of een uitbreiding op je huidige installatie, te laten keuren en dit vóór de opening van de gasteller. De keuring van een nieuwe gasmeter wordt gedaan na de plaatsing van de nieuwe meters. Eens gekeurd, is de keuring voor die installatie geldig voor onbepaalde duur. De keuring moet gedaan worden door een erkend bedrijf dat beschikt over een BELAC-accreditatie en een erkenning van de FOD Economie dienst Energie en Veiligheid.

Waarom laten keuren

Je laat je gasinstallatie niet alleen keuren omdat het verplicht is, maar ook voor je eigen veiligheid. Een (niet-conforme) gasinstallatie kan verschillende potentiële gevaren inhouden denk maar aan, brand, explosies of CO-intoxicatie (koolstofmonoxide). Ontdek wat gas voor jou kan betekenen.

Wat wordt er gekeurd?

De keuring van een gasinstallatie duurt slechts een klein uurtje. Hierbij worden een aantal zaken gecontroleerd: de conformiteit van de leidingen (plaatsing, drukverlies), de dichtheid van de leidingen, de kranen, de lasnaden en verbindingen, de verschillende toestellen die op gas aangesloten zijn, de naleving van de veiligheidsmaatregelen, ventilatie, de afvoer van de verbrandingsproducten, ...

Wat moet je voorzien voor de keuring?

Komt er binnenkort een controleur bij je langs voor de gaskeuring? Hou dan de gebruiksaanwijzingen van de toestellen die op gas werken bij de hand. Voorzie eventueel ook de rapporten van vroegere keuringen en een isometrieschema (schema van de gasleidingen en aangesloten toestellen).

Installatie gekeurd, wat nu?

Is je gasinstallatie gekeurd, is de keuring geldig voor onbepaalde duur. Toch betekent dit dat je niets meer moet doen. Je bent namelijk verplicht om je gasverwarmingsinstallatie regelmatig te onderhouden. In het Vlaams Gewest is dit om de twee jaar. Laat je onderhoud doen door een erkend Cerga- installateur en ontvang een certificaat als bewijs van het onderhoud. Daarnaast is het verstandig om ondanks de onbepaalde duur je installatie regelmatig te laten keuren.

Heb je interesse in een gasinstallatie voor bij je thuis? Roep de hulp in van een Cerga-installateur om de juiste verwarmingsinstallatie te vinden. Laat je gas aansluiten door je distributiebeheerder laat je installatie keuren voor het openen van de gasteller. 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan