Zo kies je de juiste mazoutketel

Nieuwe mazoutketel nodig? Check je jaarlijkse verbruik, het energielabel van het toestel en informeer je over premies. Een goede raad: ga voor een combinatie van stookolie en hernieuwbare energie. Zonne-energie bijvoorbeeld, of een warmtepomp. Je energiefactuur daalt én je bewijst het milieu een dienst. Waar wacht je nog op?

Energiemix

Kies je voor een combinatie met hernieuwbare energie, dan speelt je zonne-installatie (of warmtepomp) de hoofdrol. Pas als die niet genoeg zon (of warmte) krijgt, springt je stookolie-installatie aan. De warmte van de zon zet je slim in. Om je sanitair water te verwarmen én om het water van je verwarmingsinstallatie voor te verwarmen. Ook op dagen waarop het weer maar zozo is. Deze hybride verwarmingsmethode is kostenefficiënt én duurzaam. Warm aanbevolen dus!

Check het label

Hoe kies je nu de juiste stookolieketel? Let bij het vergelijken op het energielabel. Alle nieuwe mazoutketels dragen sinds kort een Europees energielabel. Dat toont hoe energie-efficiënt de mazoutketel is. Energiezuinig is de norm, en die volg je best. Indrukwekkend: een stookolieketel met A label verbruikt tot 30% minder dan een oude installatie. Check hier het energielabel van een nieuwe ketel door te zoeken op het merk. Een pakketlabel is wat anders. Dat informeert je over een samengesteld systeem, bijvoorbeeld een condensatieketel gecombineerd met thermische zonnepanelen.

Pak je premie

Je twijfelt over de investering? Voor bepaalde stookolieketels en renovatiewerken kan je een premie of energielening aanvragen. Je informeren loont de moeite! Ontdek alle relevante premies

Condensatieketel met A label

Er zijn verschillende soorten stookolieketels te krijgen. De condensatieketel met A label is de zuinigste. Condensatieketels zijn zo ontworpen dat er permanent een belangrijk deel van de waterdamp in de verbrandingsgassen kan condenseren. Zo komt er meer nuttige warmte vrij. De nog warme verbrandingsgassen worden afgekoeld via een warmtewisselaar, waardoor het retourwater van de radiatoren of de vloerverwarming stroomt.

Superzuinig

In vergelijking met een lagetemperatuurketel verbruikt een condensatieketel zo’n 10% minder. Vergeleken met een ketel van 20 jaar of meer is een nieuwe condensatieketel zelfs tot 30% zuiniger. Jouw winst? Je betaalt 30% minder op je mazoutfactuur en je CO2-uitstoot daalt met 30%. Tegelijkertijd haal je maximaal rendement uit elke druppel stookolie!

Ketel zonder schoorsteen

Er zijn ook ketels, vloer- en wandmodellen, die prima zonder traditionele schoorsteen kunnen. Ze werken ongeveer op dezelfde manier als die in combinatie met schoorsteen. Een belangrijk verschil is dat de verbrandingsgassen via een rechtstreekse muurdoorvoer afgevoerd worden. De branderventilator regelt zowel de afvoer van de verbrandingsgassen als de aanvoer van verse lucht. Ontdek de werking van een ketel zonder schoorsteen.

Liever zonder

Een stookolieketel zonder schoorsteen heeft zo zijn voordelen. Hij neemt weinig plaats in en je hoort hem haast niet. Zowel bij nieuwbouw als renovatie kan je ervoor kiezen. Bovendien is een concentrisch afvoerkanaal vaak goedkoper dan een klassieke schouw. Je installateur plaatst het volledige systeem zonder verpinken. Kijk uit naar een specialist zodat alles volgens de normen in jouw gewest verloopt.

De tank

Hoe groot moet je mazouttank zijn? Verwacht je aan een verbruik van 2000 tot 2500 liter stookolie per jaar (standaardgezin met moderne installatie). Een tank van zo’n 3000 liter is dan groot genoeg. Tegenwoordig zijn tanks trouwens modulair. Je kan ze makkelijk aanpassen als je verbruik verandert, bv. wanneer je gezin uitbreidt. Lees meer over mazoutopslag

Besluit: welke ketel jij best kiest, hangt grotendeels af van je verbruik. Kies sowieso voor een energiezuinig exemplaar en combineer liefst met een zonne-installatie of warmtepomp. Laat je adviseren en pak waar mogelijk je premie!

In samenwerking met Informazout

Meer nieuws van Informazout

Zonneboiler met mazoutketel: hoe werkt het?

Denk je aan het weer in België, dan denk je niet meteen aan tropische temperaturen en massa’s zon

Welke mogelijkheden in hernieuwbare energie zijn er?

Je hebt twee soorten energiebronnen: niet hernieuwbare (waaronder steenkool, aardolie en aardgas)

Renovatiecase energie besparen: school kiest voor renovatie verwarmingsinstallatie op stookolie

Nadat twee van de drie verwarmingsketels in panne gevallen waren, moest de Berlaymont-school in W

GRATIS Nieuwsbrief