Vervang je de stookolie in je mazoutketel binnenkort door de koolstofneutrale vloeibare brandstof HVO?

Gepubliceerd op 09 Juni 2020

Belandt je mazoutketel binnenkort bij het oud ijzer? Niet als het aan de ontwikkelaars van koolstofneutrale vloeibare brandstoffen (zoals HVO, FAME, Bio-mass-to-Liquid en e-fuels) ligt. Deze brandstoffen zijn namelijk klimmaatneutraal en bieden vandaag een goed alternatief voor fossiele vloeibare brandstof. Verken mee de mogelijkheden van HVO, een milieuvriendelijke brandstof.

Uitdagende tijden

De stookoliesector staat voor nieuwe uitdagingen, we gaan naar een klimaatneutrale maatschappij waarbij men tegen 2050 meer moet inzetten op groene energie en duurzame oplossingen. Mazout combineren met hernieuwbare energie is al een stap in de goede richting. Een andere vooruitstrevende oplossing is het duurzaam verwarmen met de nieuwe vloeibare brandstof HVO. 

Nieuwe vloeibare brandstof HVO

HVO is de afkorting voor de term Hydrotreated Vegetable Oil. Het is oorspronkelijk een vloeibare brandstof die door hydrolyse gewonnen wordt uit plantaardige oliën, maar tegenwoordig worden hiervoor ook oliën gebruikt uit het afval en restvet van de voedsel-, vis- en slachthuisindustrie en die geen voedselkwaliteit hebben. 

Voordelen van HVO

Milieuvriendelijk

Wil je je woning koolstofarm verwarmen? Dan is HVO het overwegen waard. Met deze brandstof heb je bij verbranding immers 90% minder CO2-uitstoot. Dat is beter voor het milieu. Ook stoot het zeer weinig schadelijke emissies zoals fijnstof, stikstof en roet uit. En het goede nieuws is dat deze brandstof binnenkort mogelijk ook gebruikt kan worden in jouw bestaande mazoutketel! Ideaal voor de vooruitstrevende stookoliegebruiker. 

Vermengd met mazout

HVO is een ‘drop in’ brandstof, dit wil zeggen dat hij eerst als mengvorm met stookolie gebruikt zal worden en dan gradueel worden opgevoerd tot zijn zuivere plantaardige vorm. Je kan dus geleidelijk overschakelen. Moderne mazoutinstallaties hebben geen speciale aanpassing nodig om deze nieuwe brandstof aan te kunnen, er hoeven geen parameters bijgesteld te worden. 

Warmte

HVO geeft bij verbranding ongeveer evenveel warmte af als stookolie (calorische waarde van 44,1 MJ/kg). Bovendien is het goed bestand tegen koude (tot -34°) en hoeven er geen speciale additieven te worden toegevoegd. 

Getest voor de toekomst

HVO als brandstof is voorlopig in verschillende landen verkrijgbaar en zal waarschijnlijk stapsgewijs geïntroduceerd worden. In Vlaanderen is men sinds 2020 bezig met een veldtest waarbij een mix van HVO en stookolie gebruikt wordt voor verwarming in een particuliere woning. Hierbij worden de verwarmingsprestaties nauwlettend gemonitord.  Bekijk een filmpje van deze test

Productie HVO

De meeste nieuwe vloeibare brandstoffen hebben nog een hogere productieprijs dan de conventionele brandstoffen zoals mazout, maar daar komt zeker verandering na verloop van tijd. Er zijn al leveranciers die HVO op grote schaal produceren bijvoorbeeld in Nederland, Frankrijk, Italië, Finland en Singapore. In België is deze brandstof voorlopig alleen beschikbaar in de transportsector. Maar op de duur gaat het ook gebruikt kunnen worden voor gebouwen te verwarmen. De productiekost zal dan vergelijkbaar zijn met die van gewone brandstoffen.

Heb je interesse in een nieuwe mazoutinstallatie, HVO of een andere koolstof-neutrale brandstof? Wil je stookolie combineren met hernieuwbare energie? Neem contact op met Informazout of vind een leverancier in de buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan