Een hybride verwarmingssysteem: wat kost het en wat brengt het op?

De Vlaamse overheid wil tegen 2050 elk huis of appartement even energiezuinig maken als een nieuwbouwwoning. Dat lukt alleen als we beter isoleren en zo energie-efficiënt mogelijk verwarmen. Met een hybride verwarmingssysteem bijvoorbeeld! Ontdek de voordelen en het kostenplaatje.

Een hybride verwarmingssysteem, wat is dat precies?

Een hybride verwarmingssysteem combineert verschillende energiebronnen, bijvoorbeeld mazout met een warmtepomp of mazout met een zonneboiler. Het is het ideale systeem om in je bestaande woning gebruik te maken van hernieuwbare energie en die te combineren met je vertrouwde stookolie-installatie. Daarbij hoef je niet toe te geven op comfort. Lees meer over de energiemix: mazout en hernieuwbare energie.

De voordelen van een hybride verwarmingssysteem

Met een hybride verwarmingssysteem profiteer je van gratis warmte van de zon of de omgeving. Het systeem is makkelijk aan te sluiten op je bestaand verwarmingssysteem. Je stookolieketel springt bij op de koudere dagen, zodat het altijd aangenaam warm is in huis. Tot slot is een hybride verwarmingssysteem interessanter dan een op zichtzelf staande oplossing met enkel een warmtepomp. Ontdek alle voordelen van duurzaam verwarmen via hybride verwarming.

Hoeveel kost een hybride verwarmingssysteem?

Mooi, maar wat kost een hybride verwarmingssysteem? Reken op een prijs tussen 7.500 en 10.000 euro voor een condensatieketel op stookolie met een zonneboiler. Voor een condensatieketel op stookolie met een warmtepomp tel je tussen 10.000 en 15.000 euro neer. Dit zijn richtprijzen van een nieuwe stookolieketel en hernieuwbare energie, exclusief installatiekosten (werkuren, tubering, leidingen, elektriciteitswerken en attesten). Vind je dit een stevig prijskaartje? Laat je niet afschrikken! Dankzij premies van de overheid kun je heel wat besparen op de kostprijs. Ontdek hier op welke premies jij mogelijk recht hebt.

De opbrengst wanneer je kiest voor mazout + zonneboiler

Stel dat je je nieuwe mazoutinstallatie combineert met een zonneboiler. Dan ligt het rendement een stuk hoger dan dat van een klassieke verwarmingsketel. Eyeopener: met een nieuwe, condenserende mazoutketel verbruik je tot 30% minder energie dan met een oude verwarmingsketel. Door de combinatie met een zonneboiler kun je nog eens 10% extra besparen, waardoor je uitkomt op een besparing van 40%. Dat houdt in dat je met dit hybride systeem 40% minder CO2 uitstoot! Lees meer over de kostprijs en terugverdientijd van een zonneboiler. Bereken hoeveel jij kunt besparen.

Kostenbesparing én ecologisch voordeel

Concreet: met een goed zonneboilersysteem en voldoende panelen op het dak, kun je een equivalent van zo’n 200 tot 300 liter stookolie per jaar uitsparen, of 45 liter stookolie per m² collectoroppervlak. Een zonneboiler zorgt dus niet alleen voor een flinke stookoliebesparing, en dus een financieel voordeel, maar ook voor een stevige ecologische winst. Lees meer over de werking van een zonneboiler. Ontdek alle voordelen van hybride verwarmen met een combinatie van mazout en een zonneboiler.

De opbrengst wanneer je kiest voor mazout + warmtepomp

Combineer je een nieuwe stookolie-installatie met een warmtepomp? Ook dan ligt het rendement heel wat hoger dan dat van een oude verwarmingsketel. Door de vervanging van de ketel door een condensatieketel verbruik je op koude dagen ook hier 30% minder energie dan met een oude verwarmingsketel. Op warmere dagen werkt de warmtepomp dan weer erg efficiënt, zodat je jaarenergieverbruik zelfs met 60% daalt in vergelijking met een oude verwarmingsketel en je CO2-uitstoot gehalveerd wordt. Informeer je verder over de combinatie mazout en warmtepomp.



Combinaties met hernieuwbare energie zijn voordelig voor het milieu én voor je portemonnee. Ontdek meer over de combinatie mazout en zonneboiler, of mazout en warmtepomp in de gratis infogidsen.

Bereken hier hoeveel jij kunt besparen door een slimme energiemix. Interesse? Laat je adviseren door een vakman in jouw buurt. Elke maand de beste energietips in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Informazout.

In samenwerking met Informazout

Meer nieuws van Informazout

De toekomst van je stookolieketel is groen: ontdek de hernieuwbare vloeibare brandstoffen

Eén op de vijf Vlaamse gezinnen verwarmt met stookolie, maar de overheid maakt plannen om stookol

Waar moet je aan denken als je stookolie (mazout) bestelt?

De koude maanden komen eraan! De kans is groot dat we binnenkort onze verwarming weer aanzetten.

Zonneboiler met mazoutketel: hoe werkt het?

Denk je aan het weer in België, dan denk je niet meteen aan tropische temperaturen en massa’s zon

GRATIS Nieuwsbrief