Bespaarsimulator Informazout uitgebreid met combinatie stookolieketel en zonneboiler

Gepubliceerd op 07 September 2018

Stookolieketels van de nieuwe generatie zijn een pak zuiniger dan oudere toestellen. Vele stookoliegebruikers zitten echter nog met vragen: hoeveel kan ik nu precies besparen, en hoe zit het met de terugverdientijd? De online bespaarsimulator van Informazout biedt het antwoord op deze vragen. De uitgebreide versie van deze handige tool, die vanaf nu op de vernieuwde Informazout website te vinden is, voegt de combinatie mazout en zonneboiler voor sanitair warm water aan de opties toe. 

Uitbreiding met zonneboiler

De bestaande bespaarsimulator berekende al de besparing, de terugverdientijd en het rendement van de investering bij de vervanging van een oude stookolieketel door een nieuwe hoogrendementsketel op stookolie. De uitbreiding met de combinatie stookolie en zonneboiler is een logische stap, stelt Willem Voets, algemeen directeur van Informazout: “We zetten volop in op een duurzame toekomst, met een focus op efficiëntie en een slimme energiemix. De ondersteuning van de combinatie van stookolie met hernieuwbare energie staat daarbij centraal.”  

Duurzame keuze

Uit een vergelijkingsstudie van het onafhankelijke onderzoeksbureau Ph. Deplasse & Associés (in opdracht van Informazout) naar de beste opties bij de vervanging van een oude stookolieketel bleek de combinatie condensatieketel met zonneboiler een duurzame keuze, vooral dankzij de lage jaarlijkse verbruikskost. Deze studie ging uit van een voorbeeldwoning die nauw aansluit bij de gemiddelde Belgische woning (een oppervlakte van 180 m², drie gevels en twee verdiepingen) bewoond door een gezin van vier personen. Dankzij de bespaarsimulator kan de particulier dit concreter maken voor zijn of haar eigen situatie. 

Bereken eenvoudig de terugverdientijd en het gemiddeld jaarlijks rendement

Hoe werkt het? Eerst vult men een aantal eenvoudige parameters in, zoals het type ketel van de huidige installatie en het geschatte jaarlijkse stookolieverbruik. Daarna kan men al gaan vergelijken: Hoeveel zal het jaarlijks verbruik dalen bij een nieuwe ketel met type A-label of B-label, en welke impact heeft dit op de factuur? Bij de vervanging van een oude ketel met een jaarverbruik van 3.000 liter door een apparaat van de nieuwste generatie verbruikt de consument tot 30% /900 liter minder. De energiefactuur en de CO2-uitstoot daalt evenredig Het vervangen van de warmwaterboiler door een zonneboiler levert zo’n 300 liter of 10% extra besparing op.   

De laatste stap geeft een zicht op de terugverdientermijn, op basis van onder meer de kostprijs van een nieuwe installatie, de actuele stookolieprijs en de levensduur van de installatie. Tenslotte krijgt men ook zicht op het “Gemiddeld Jaarlijks Rendement”, wat een berekening is van de gemiddelde jaaropbrengst ten opzichte van de investering:  

Vanaf nu kan men dus ook een berekening maken van de besparingen door de combinatie ‘nieuwe mazoutketel en zonneboiler voor sanitair warm water (SWW)’. Als men al over een condenserende mazoutketel beschikt zal men de extra besparing en CO2-reductie kunnen berekenen indien deze aan een zonneboiler SWW wordt gekoppeld. 

Ontdek de bespaarsimulator https://informazout.be/nl/tools/bespaarsimulator  

Meer info over de vergelijkingsstudie van Ph. Deplasse & Associés: https://informazout.be/nl/blog/je-oude-mazoutketel-vervangen-wat-de-beste-oplossing