Oude ketel = lager rendement
Een cv-ketel gaat doorgaans meer dan tien jaar mee. Maar op het einde van zijn levensduur daalt het rendement en stijgt het risico op een panne. Een nieuwe condensatieketel wordt dan extra interessant. Die verbruikt tot 35% minder dan een klassieke cv-ketel van 20 jaar oud. Is jouw ketel dus ouder dan 20 jaar en niet van het condenserende type? Kijk dan uit naar een nieuwe condensatieketel, want daarmee bespaar je jaarlijks zo’n 440 euro* op je energiefactuur. En dankzij de schonere verbranding verminder je de CO2-uitstoot met 30 tot 48 procent per jaar.
500 euro terugbetaald bij aankoop van je nieuwe ketel
Vervang je je oude gasketel door een nieuw toestel, dan kan je dankzij de vervangpremie van Gas.be tot €?500 terugverdienen als de oude ketel vóór 2000 geïnstalleerd is. Een condensatieketel, een warmtepomp, een hybride oplossing … Jij kiest zelf voor welke soort oplossing je gaat. Ontdek hier de voorwaarden. Goed om te weten: de premies van Gas.be kan je cumuleren met premies van distributienetbeheerders, regionale premies en belastingvoordelen die de overheid verleent.
Wat met de mazoutketel?
Vlaanderen wil tegen 2050 de Vlaamse CO2-uitstoot met 80% verminderen. Daarom zijn stookolieketels vanaf 2021 niet meer toegelaten bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties. Een algemeen verbod op stookolieketels is er nog niet, maar vanaf 2021 mag je je oude stookolieketel niet meer vervangen door een nieuwe als er gasaansluiting bij jou in de straat ligt.
Klaar voor de toekomst
Wil je je oude verwarmingstoestel vervangen, dan moet het nieuwe toestel bovendien voldoen aan de minimumvereisten. Een gewone hoogrendementsverwarmingsketel voldoet meestal niet aan die minimumvereisten, een condensatieketel wel. Een condensatieketel kan je herkennen aan het Energielabel Klasse A. Ketels met dit label verbruiken minder energie en zijn nog milieuvriendelijker dan gewone aardgasketels.
Energielabel A staat voor kwaliteit en rendement
Het Energielabel A is ook een kwaliteitsgarantie. Je haalt een veilig toestel in huis dat voldoet aan strenge technische en commerciële eisen, en aan alle reglementaire voorschriften die in België gelden. In het ruime aanbod van condensatieketels op gas vind je altijd een pasklare en rendabele oplossing met een energiezuinig A-label. Benieuwd welke ketel en installatie het meest geschikt is voor jouw woning? Neem contact op met een erkend Cerga-installateur voor advies.
De voordelen van gas
Waarom gas? Met gas kies je niet alleen voor een zuinige en comfortabele energiebron, maar ook voor een milieuvriendelijk alternatief. Zo heeft gas belangrijke troeven op niveau van luchtkwaliteit. Gas levert veel minder CO2-uitstoot, beperkt voor 77% het aandeel fijnstof in de lucht en ook de luchtkwaliteit gaat erop vooruit, omdat de uitstoot van NOx quasi volledig tenietgedaan wordt. Last but not least: gas wordt steeds groener én je kunt het eenvoudig combineren met hernieuwbare energie. Met gas ben je dan ook helemaal klaar voor de toekomst. Bekijk hier het kostenplaatje en ontdek de mogelijkheden voor jouw situatie.
Wil jij je energieverbruik optimaliseren, zowel voor het klimaat als voor je portemonnee? Dan is nu het moment om je oude gasketel van voor 2000 te vervangen. Vraag je vervangpremie aan en verdien 500 euro terug bij aankoop van een nieuw toestel.
Tip: reken op een Cerga-installateur, een erkende professionele aardgasinstallateur, om zeker te zijn van een correcte en veilige installatie van je nieuwe gasketel.
*Voor een gascondensatieketel en een gemiddelde netto warmtebehoefte van 18.600 kWh/jaar bedraagt de jaarlijkse besparing ongeveer 440 euro, voor een gaswarmtepomp en een gemiddelde netto warmtebehoefte van 18.600 kWh/jaar bedraagt de jaarlijkse besparing ongeveer 700 euro.