Een nieuwe aardgasaansluiting? Al je vragen beantwoord

Gepubliceerd op 24 November 2020

Overweeg je om over te schakelen naar gas? Twijfel niet langer, deze zuinige, comfortabele en milieuvriendelijke energiebron is een slimme oplossing voor de toekomst. Zeker als je het kunt combineren met duurzame energie. Maar hoe zit dat nu precies met de gasaansluiting? Ontdek het antwoord op al je vragen, en hak zo sneller de knoop door.

Wie moet je aanspreken voor gas?

Wil je gas gaan gebruiken in je woning, dan moet je beroep doen op drie partijen: de netbeheerder, energieleverancier en de installateur. De distributienetbeheerder zorgt ervoor dat het aardgas van de energiecentrale naar je woning getransporteerd kan worden via het aardgasnet, de energieleverancier voorziet het aardgas en de verwarmingsinstallateur zorgt ervoor dat je kunt verwarmen op gas. Voordat je definitief beslist om op gas over te schakelen, informeer je je best over de mogelijkheden.

Is er gas in je straat?

De distributienetbeheerder zorgt voor de aansluiting van je woning op het aardgasnetwerk. Is er gas in je straat? Dit ga je best vooraf na. Want sinds 2017 is de netbeheerder namelijk niet meer verplicht om nieuwe aansluitingen te voorzien. Zijn er in de buurt van je woning wel al aardgasleidingen voorzien? Dan kun je mogelijk hier op aansluiten. Controleer bij je netbeheerder of je woning aangesloten kan worden op het bestaande aardgasnet.

Wat moet je doen voor een nieuwe gasaansluiting?

Wil je een nieuwe aardgasaansluiting aanvragen, dan moet je eerst een energieleverancier contacteren en er een energiecontract aanvragen. Die energieleverancier meldt zich dan aan bij de netbeheerder met jouw EAN-code. Pas als dit gebeurd is kun je de aansluiting bij de netbeheerder aanvragen en na goedkeuring van de offerte, laten uitvoeren.

Wat als er geen gasaansluiting in je straat voorzien is?

Is er geen aardgasnetwerk in je straat en gaat dat er nooit komen? Niet getreurd, er zijn alternatieven zoals een gastank die zowel boven- of ondergronds bij je huis of in je tuin kan geplaatst worden.

Welk vermogen gasaansluiting heb je nodig?

Voor de keuze van het type gasaansluiting, ga moeten beslissen welk vermogen je nodig hebt. De meeste gezinnen hebben genoeg aan een standaardaansluiting met een vermogen van 50 kW of meer bepaald een maximumvermogen van 6 m3/u en een leveringsdruk van 21 tot 25 mbar. Dit is voldoende om je woning en sanitair water te verwarmen en te kunnen koken op gas. Worden er extra apparaten of een gashaard, barbecue aangesloten, dan ga je mogelijk een hoger vermogen nodig hebben. Bevraag je bij je verwarmingsinstallateur of netbeheerder.

Wat kost een gasaansluiting?

Voldoe je aan alle bijkomende voorwaarden om een gasaansluiting aan te vragen? Dan kun je bij je netbeheerder Fluvius (Vlaanderen) een offerte opvragen. De kosten voor de gasaansluiting bedraagt 250 euro. De bijkomende voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat je zelf de sleuf voor je gasaansluiting graaft of een wachtbuis voorziet. Voldoe je aan de voorwaarden en ga je akkoord met de offerte, dan kun je laten vastleggen wanneer de aansluiting kan gebeuren. Lees meer over de kosten van een gasaansluiting.

Hoeveel ga ik betalen voor gas?

Hoeveel je voor ja gas moet betalen is afhankelijk van je energietarief bij je energieleverancier en je verbruik. Hierin speelt je woning natuurlijk een belangrijke rol. Voor gasverbruik is er geen verschillend tarief voor overdag of ’s nachts. Ontdek wat het gemiddeld gasverbruik in Vlaanderen is.

Welke premies krijg je voor gas?

Kies je voor gas, dan heb je sowieso gewonnen. Het is namelijk een milieuvriendelijke en voordelige energiebron. Daarnaast wordt je dankzij je keuze voor gas ook met premies beloond. Zo kun je van je netbeheerder een premie krijgen als je kiest voor een condensatieketel. En kun je genieten van een vervangpremie van minstens 500 euro als je je oude gastketel vervangt. Wil je nog meer besparen? Ontdek hoe je gas kunt combineren met hernieuwbare energie. Kies je voor een warmtepomp, dan kun je ook van premies genieten.

Hoe lang duurt de aanleg van gas?

Het aansluiten van gas bij je thuis, van het netwerk tot je woning neemt slechts een dag in beslag. De aanvraag is echter hetgeen wat het meeste tijd in beslag neemt. Hou er rekening mee dat dit wel enkele maanden kan duren. Lees meer over (groen) gas bij je thuis.

Wanneer moet je gasinstallatie gekeurd worden?

In België ben je verplicht om een nieuwe gasinstallatie of een uitbreiding op je gasinstallatie te laten keuren vóór de opening van de gasteller, na de plaatsing van de nieuwe gasmeter. Een erkend bedrijf met BELAC-accreditatie en een erkenning van de FOD Economie dienst Energie en Veiligheid komt de keuring uitvoeren. Hierdoor ben je niet alleen in orde, je bent bovendien verzekerd van een veilige installatie. Lees meer over de keuring van je gasinstallatie bij een nieuwe aansluiting.

Wil je overschakelen naar een gasinstallatie? Vraag naar de mogelijkheden om aan te sluiten op het distributienet via je netbeheerder en neem contact op met een Cerga-installateur in je buurt om de beste verwarmingsoplossing op maat te vinden. Heb je een vraag over gas? Stel ze hier.