Verwarming in je slaapkamer plaatsen, een onnodige installatie?

Gepubliceerd op 30 July 2020
Zelf je vloerverwarming leggen

Ga je een nieuwe verwarmingsinstallatie installeren? Dan vraag je je misschien af of de slaapkamer ook verwarmd moet worden. We helpen je de knoop door te hakken en te plannen welke ruimtes je best verwarmt.

Zo was het thuis ook

Vaak maken we bij het (ver)bouwen beslissingen aan de hand van wat we kennen: “Bij ons thuis was dat zo.” Maar is dit een goede referentie en daarom de beste keuze? Vroeger was er meestal geen verwarming op de slaapkamer. Je bracht er meestal alleen de nacht door en onder de dekens had je het altijd warm. Had je toch verwarming op de slaapkamer, dan wordt meestal alleen bij vrieskou de verwarming opgezet. Dit doet je nadenken: “Is  een verwarming op de slaapkamers wel nodig?”

Niet alleen een slaapkamer

Tegenwoordig is een slaapkamer meer dan een ruimte om te slapen. Vooral Voor jongeren bijvoorbeeld is een slaapkamer eerder een multifunctionele ruimte. Het is een ruimte om te ontspannen, te studeren, hobby’s uit te oefenen, te gamen, enzovoort. Verwarming tijdens koude dagen is dus meer dan welkom. En misschien krijgt de ruimte later wel een andere bestemming? Dan is verwarming misschien wel welkom en misschien ook wel een meerwaarde bij een eventuele verkoop van je woning?

Verwarming anders bekeken

Verwarm je je slaapkamer met radiatoren of vloerverwarming? Of kan het ook anders? Het is niet altijd de beste oplossing. Je installatie wordt sowieso duurder en zwaarder omdat je je verwarmingsketel of warmtepomp hierop moet voorzien. En het het rendement van een zwaardere ketel is niet altijd goed. Welke opties zijn er nog zoal om de slaapkamer, waar de thermostaat minder openstaat, te verwarmen? Waar let je op in je zoektocht? Welke installatie kun je zelf installeren om zo kosten te besparen?

Tips om de juiste bijverwarming te kiezen

Bepaal in welke ruimte je gaat bij verwarmen. Dit is belangrijk om te weten, want niet elke type verwarming is geschikt. In een badkamer bijvoorbeeld heb je een toestel nodig dat tegen vocht kan en in een slaapkamer mag het de lucht niet droger maken. Verder zijn er nog enkele vragen die je jezelf moet stellen zoals: moet het mobiel zijn, hoe groot is de ruimte die ik wil verwarmen, heeft het toestel een ingebouwde thermostaat en timer, wat zijn de bedieningsmogelijkheden, is het veilig en gezond, enzovoort. 

Elektrische verwarming

Een oplossing die vroeger ingezet werd is het klassieke ‘elektrisch vuurtje’. Maar die verbruikte veel energie en liet de kosten al snel oplopen. Bovendien zorgde het voor een onaangename droge lucht. Gelukkig bestaan er nu bijverwarmingsoplossingen die minder verbruiken en de luchtvochtigheid niet aantasten.

Infraroodverwarming met panelen

Infraroodverwarming is gemakkelijk aan te sluiten. Met enkele instructies plaats je zelf je infraroodverwarming. Zorg voor een elektrische voeding en plaats een infraroodpaneel. Dit paneel is stijlvol en verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Zo stem de kleur en het design af op je interieur. Wat dacht je van eentje in spiegeluitvoering, of een felgroen exemplaar? Een infraroodverwarming is zeer zuinig en zorgt voor een optimaal comfort. Een infraroodpaneel kan tot wel 75° C warm worden en veroorzaakt dankzij de infraroodstraling geen droge lucht.

Lucht-lucht warmtepomp

Een andere optie is een lucht-lucht warmtepomp. Dit systeem warmt niet alleen je slaapkamer op, maar houdt deze ook koel tijdens een zwoele zomer. Met een simpele druk op de afstandsbediening kies je jouw ideale temperatuur. En zelfs zeer nauwkeurig. De verwarmingsketel heeft een laag energieverbruik en werkt zeer efficiënt. Ook dit systeem kun je zelf aansluiten met de begeleiding van een zelfbouwcoach. Zo kun je fiks besparen.

Meer info over hoe je verwarming zelf installeren? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan of neem contact op met je zelfbouwcoach in de buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan