Is verwarming in de slaapkamer nog nodig?

Wil je je woning van (nieuwe) verwarming voorzien? Dan plan je best welke ruimtes dit nodig hebben. Moet de slaapkamer bijvoorbeeld verwarmd worden? Wij helpen je beslissen!

Ongekend is onbemind

Vaak maken we bij het (ver)bouwen beslissingen aan de hand van wat we kennen: “Bij ons thuis was dat zo.” Maar is het daarom de beste keuze? Vroeger was er meestal geen verwarming op de slaapkamer. Je bracht er vaak alleen ’s nachts door en onder de dekens was het altijd warm. Heb je toch verwarming op de slaapkamer, dan wordt meestal alleen bij vrieskou de verwarming opgezet. Is het dan wel nodig?

Meer dan een slaapkamer

Tegenwoordig is een slaapkamer meer dan een ruimte voor ’s nachts. Vooral voor jongeren kan een slaapkamer heel multifunctioneel zijn. Het is een ruimte om te ontspannen, te studeren, hobby’s uit te oefenen, te gamen, enzovoort. Verwarming tijdens koude dagen is dus meer dan welkom. En misschien krijgt de ruimte later wel een andere bestemming? Wat met de meerwaarde tijdens een eventuele verkoop van je woning?  

Verwarming herbekeken

Verwarm je de slaapkamer dan ook maar met radiatoren of vloerverwarming? Dit is misschien niet de beste oplossing. Je installatie wordt immers duurder omdat je je ketel of warmtepomp hierop moet voorzien. Bovendien is het rendement van een zwaardere ketel niet altijd goed. Wat zijn dan andere opties om de slaapkamer te verwarmen? Waar let je op? En beter, wat kun je zelf installeren om zo kosten te besparen?

Bijverwarming kiezen: tips

In welke ruimte ga je extra verwarmen? Dit is belangrijk, want niet elke type verwarming is geschikt. In een badkamer heb je bijvoorbeeld een toestel nodig dat tegen vocht kan, in een slaapkamer mag het de lucht niet uitdrogen. Verder zijn er nog vragen als: moet het mobiel zijn, hoe groot is de ruimte die je wil verwarmen, heeft het toestel een ingebouwde thermostaat en timer, wat zijn de bedieningsmogelijkheden, is het veilig en gezond, enzovoort. 

Elektrische verwarming

Een oplossing die vroeger ingezet werd is een elektrisch vuurtje. Maar dit verbruikte veel energie waardoor de kosten gauw opliepen. Bovendien zorgde het voor een onaangename droge lucht. Gelukkig bestaan er nu bijverwarmingsoplossingen die minder verbruiken en de luchtvochtigheid niet aantasten.

Infraroodpanelen

Infraroodverwarming is gemakkelijk aan te sluiten. Met enkele instructies plaats je zelf je infraroodverwarming. Zorg voor elektrische voeding en plaats een infraroodpaneel. Dat is stijlvol en verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Kies de kleur en het design zodat het mooi past in je interieur. Wat dacht je van eentje in spiegeluitvoering, of een knalgroen exemplaar? Dit type verwarming is zeer zuinig en zorgt voor een optimaal comfort. Een paneel kan tot wel 75° C warm worden en zorgt dankzij de infraroodstraling niet voor droge lucht.

Lucht-lucht warmtepomp

Een andere optie is een lucht-lucht warmtepomp. Dit systeem warmt niet alleen je slaapkamer op, maar houdt deze ook koel tijdens een zwoele zomer. Met een simpele druk op je afstandsbediening kies je jouw ideale temperatuur. En zelfs zeer nauwkeurig. Het toestel heeft een laag energieverbruik en werkt zeer efficiënt. Ook dit systeem kun je zelf aansluiten met de begeleiding van een zelfbouwadviseur. Zo kun je fiks besparen.

Meer info over hoe je verwarming zelf installeren? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan of neem contact op met je zelfbouwadviseur in de buurt.

In samenwerking met Easykit

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Easykit

Easykit blijft bereikbaar voor zijn slimme zelfbouwers

Wil je zelf je verwarming, ventilatie, sanitair of elektrische installatie plaatsen?

Airco plaatsen: zo fiks je het voor de zomer via zelfbouw

Het lijkt nog wel even tot de zomer, maar vergis je niet.

Nieuw bij Easykit: De slimme elektrische installatie voor de zelfbouwer.

Wil je een slimme installatie maar geen nood aan een full option domotica?

Kiezen (ver)bouwers voor doe-het-zelf bij het plaatsen van technieken? Ontdek onze bevindingen

Hoe staan onze (ver)bouwers tegenover zelfbouw bij het plaatsen van technieken in hun woning?

GRATIS Nieuwsbrief