Hoe plaats je zelf infraroodverwarming?

Je ziet het steeds vaker opduiken op bouwbeurzen en bij je verwarmingsspecialist. Infraroodverwarming is bezig aan een opmars. Wat zijn de voordelen van dit type verwarming en hoe kun je dit zelf installeren?

Soorten infraroodverwarming

Gewone verwarmingssystemen werken via convectie. Dit wil zeggen dat ze de lucht in een ruimte opwarmen. Infraroodverwarming geeft warmte door via straling. De stralen zijn zo opgebouwd dat ze voorwerpen en lichamen opwarmen. Die geven op hun beurt weer warmte af. Infraroodverwarming bestaat in de vorm van stralers, vloerverwarming en panelen. Deze toepassingen worden allemaal aangesloten op het elektriciteitsnet.

Strakke panelen

Infraroodpanelen lijken een beetje op flatscreens. Ze bestaan in verschillende maten en uitvoeringen. Dankzij het strak design, passen ze in ieders interieur. Je hebt keuze uit verschillende kleuren. Of wat dacht je van een spiegeluitvoering? Voor elk wat wils dus. Je kunt de panelen gemakkelijk zelf monteren aan de muur of het plafond.

Voordelen van infraroodpanelen

Infraroodpanelen kun je als hoofd- of bijverwarming gebruiken. Hoewel de panelen werken op elektriciteit, verbruiken ze niet veel. Ze werken immers efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen. Eenmaal ze op temperatuur zijn moeten ze niet meer op vol vermogen werken. Ook op een lager vermogen stralen ze genoeg warmte af. Bovendien kun je de warmte regelen met een draadloze thermostaat.

Type panelen kiezen

De keuze van je infraroodpanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het vermogen dat je nodig hebt belangrijk. Is het een grote of kleine ruimte? Dienen de panelen als hoofd- of als bijverwarming? Hoe wordt de ruimte gebruikt? Een badkamer bijvoorbeeld moet over het algemeen warmer worden dan een slaapkamer. Is je woning goed geïsoleerd of niet? Allemaal vragen die je keuze beïnvloeden. Laat je daarom goed informeren.

Infraroodpanelen plaatsen

Je kunt je infraroodpanelen zelf ophangen. Voorzie wel een elektrische voeding. Verder is het een kwestie van monteren aan ophangbeugels met schroeven en pluggen. Je kunt terecht bij je zelfbouwadviseur voor materiaal, instructies en advies.

Interesse in infraroodverwarming? Vraag documentatie op of vind een zelfbouwadviseur in de buurt.

 

In samenwerking met Easykit

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Easykit

Hoeveel (ver)bouwbudget heb je nodig? Bereken het met deze tool!

Ben je van plan om een bestaande woning te verbouwen of een nieuwbouw op te trekken?

Airco plaatsen: zo overleef je een hittegolf via zelfbouw

De zomer is in het land, met de bijhorende hittegolven. Voor je ‘airconditioning’ kunt zeggen lop

Vermijd drinkwatertekort: plaats een regenwatersysteem en bespaar op je waterfactuur

De hete temperaturen en hittegolf veroorzaken weer schaarste in ons drinkwater.

Zelf je technieken plaatsen? Ontdek het antwoord op al je doe-het-zelf vragen

Je denkt eraan om zelf je technieken te plaatsen, maar je twijfelt.

GRATIS Nieuwsbrief