5 misverstanden bij het kiezen van een verwarmingssysteem

Gepubliceerd op 19 Juni 2018

Ga je je nieuwe woning van een verwarmingsinstallatie voorzien? Dan start je best goed voorbereid. Alles begint met de juiste informatie. Ken je deze misverstanden over verwarming al? We ontmaskeren ze samen met jou!

Onze woningen zijn steeds beter geïsoleerd*, zodat er minder warmte en energie verloren gaat. Dit heeft invloed op onze manier van verwarmen. Tijd om enkele gedateerde overtuigingen de wereld uit te helpen:

Fabel 1: ‘Combineer vloerverwarming altijd met radiatoren’

Leg je vloerverwarming, dan hoef je tegenwoordig geen radiatoren meer te plaatsen in die ruimte. Vroeger deed men dat om de ruimte sneller te kunnen verwarmen. Maar de technieken zijn ondertussen een pak verbeterd. Nu kun je gerust je ruimte enkel met vloerverwarming verwarmen. Voorkom dus extra kosten voor je installatie. Radiatoren kun je wel hangen in ruimtes waar vloerverwarming niet kan.

Fabel 2: ‘Een zware ketel is altijd beter’

Dankzij de betere isolatie van onze woningen blijft de warmte beter hangen. De gemiddelde nieuwbouw heeft minder dan 30 kW nodig om te verwarmen. Je hebt dus geen superzware ketel nodig. Zo’n ketel is overbodig, veel duurder en verbruikt meer omdat zijn laagste vermogen hoger ligt.

Fabel 3: ‘Plaats je ketel steeds zo ver mogelijk’

De ketels van vroeger maakten veel lawaai en namen veel plaats in. Daarom raadde men aan om ze zo ver mogelijk van de leefruimtes te plaatsten. De hedendaagse ketels zijn geluidsarm en bovendien erg compact. Het is trouwens beter om je ketel centraal in je woning te plaatsen. Dicht bij de ruimtes die belangrijk zijn voor warm water, zoals de keuken of de badkamer. Zo verliest je ketel minder energie bij het transporteren van warm water. Liggen je keuken en badkamer ver van elkaar? Plaats de ketel dan het dichtst bij de badkamer en gebruik in je keuken een elektrische boiler.

Fabel 4: ‘Plaats voor de zekerheid meerdere boilers’

Meerdere badkamers hebben is een luxe. Maar heb je er maar één of twee nodig, dan is één boiler ruim voldoende. De hedendaagse gaswandketels hebben een hoog vermogen en kunnen warm water aanleveren zonder debietverlies. Bespaar je dus de extra aankoop- en verbruikskosten.

Fabel 5: ‘Voorzie steeds radiatoren in de slaapkamer’

Draai je vaak de verwarming in je slaapkamer open? Als je er enkel slaapt, waarschijnlijk niet. Wanneer je de ruimte voor verschillende doeleinden gebruikt, is een verwarmingselement een goed idee. Wat dacht je bijvoorbeeld van infraroodpanelen of een lucht-lucht warmtepomp? Heb je in je nieuwbouw een ventilatiesysteem D, dan zal de warmte door de woning verspreid worden. Je moet dus niet extra verwarmen in je slaapkamer, want het is er al lekker warm.

Zelf je verwarming installeren

Je kan je verwarming gerust zelf installeren. Zo bespaar je heel wat op installatiekosten. Er zijn verschillende verwarmingssystemen op de markt: vloerverwarming, centrale verwarming, gaswandketels, warmtepompen, hybride toepassingen, … Een zelfbouwadviseur geeft je advies op maat, bezorgt je het juiste materiaal en geeft instructies om je verwarmingsinstallatie te plaatsen. Succes!

* Als je bouwt, moet je nieuwe woning voldoen aan een bepaald S-peil. Dit is het schilpeil of het energie-efficiëntieniveau van de gebouwschil. Hoe lager het S-peil, hoe efficiënter de schil van de woning is opgebouwd.

Wil je gemakkelijk zelf je verwarmingsinstallatie plaatsen? Neem contact op met je zelfbouwadviseur. Vraag zeker ook je gratis infobrochure aan.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan