Toonaangevende efficientie en een lagere CO2-uitstoot

Gepubliceerd op 27 May 2014

Dankzij de overname van de OYL holding heeft DAIKIN de afgelopen jaren haar gamma koelaggregaten (chillers) in belangrijke mate kunnen verruimen. Vandaag biedt het merk een compleet gamma aan van 3 kW tot 9 MW, waarmee ook de grote industriële toepassingen invulling vinden. De meest recente ontwikkeling EWAD-TZ luidt een nieuw tijdperk in voor hoog performante luchtgekoelde ijswatergroepen.

Het systeem heeft een compleet nieuwe monoschroefcompressor met geïntegreerde inverter en variabele compressieverhouding, maar ook dynamische compressiedruk en elektromotoroptimalisatie.

De invertechnologie van DAIKIN staat garant voor maximale deellastrendementen. Het opgenomen vermogen wordt te allen tijde volledig op het gevraagde vermogen afgestemd; op elk mogelijk deellastpunt. Bijkomend hebben de machines geen startpieken en kent men altijd een arbeidsfactor van minimaal 0,95. Bij EWAD-TZ hoeft de gebruiker bovendien niet langer de keuze te maken tussen of een toestel met hoog vollastrendement of met maximaal deellastrendment; de EWAD-TZ heeft beide. Hierdoor haalt het een EER-waarde tot 3.57 (25% meer dan de voorgaande inverter-generatie) en ESEER waarden tot 5.7 (18% meer dan de voorgaande inverter-generatie).

Het toestel is uiterst compact, met afmetingen die gemiddeld 30% kleiner zijn dan klassieke systemen. De elektrische uitrusting wordt sterk vereenvoudigd: een kleiner schakelbord (inverter in compressor), geen koelventilatoren en geen afgeschermde kabel tussen schakelkast en compressor. De elektromotoren zijn geoptimaliseerd in functie van het werkingsgebied van de machine. De variabele compressieverhouding geeft een optimaal compressor rendement over het hele werkingsbereik (dankzij de variabele pers-geometrie middels de regelschuif); zo beschikt het toestel eigenlijk over 2 compressoren in 1. De dynamische druk-controle resulteert in het laagste totaal verbruik (niet enkel van de compressor).

Deze performanties bezorgen de eingebruiker een ongekende Return on investment, de terugverdientijd kan, naargelang de draaiuren, zelfs minder dan 1 jaar zijn. Ook de CO2-uitstoot wordt met 20% verlaagd ten opzichte van traditionele toestellen. De nieuwe chiller is de ideale oplossing voor zowel proces- als comfortapplicaties.
De invertergestuurde monoschroefcompressor werkt met koelmiddel R-134a. De ‘single compressor’-units hebben een koelvermogen van ongeveer 170 kW tot 350 kW, terwijl de dubbele compressoren in de krachtigere eenheden van de EWAD TZ-serie een koelcapaciteit tot 710 kW hebben.

Het toestel is verkrijgbaar in drie uitvoeringen: bij de Silver-versie hebben de ventilatoren een vaste snelheid, bij de Gold-versie hebben ze een AC inverter, en bij Platinum een DC inverter met een ESEER tot 5,73, waarmee ze de beste zijn op de markt in het segment voor toestellen met een vermogen van 170 tot 710 kW.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat in België kort na de lancering van het EWAD-TZ systeem al verschillende toestellen werden besteld, samen voor meer dan 2,5 MW. Maar ook grote spelers vanuit alle hoeken van Europa kozen reeds voor deze compacte en energie-efficiënte koelaggregaten. De installaties vertegenwoordigen alles bij elkaar zo’n 25 MW, en bevinden zich onder meer in Spanje, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Italië, Nederland, …

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan