Ketelonderhoud verzekert veilig, voordelig en milieuvriendelijk verwarmen

Het voorjaar is niet alleen de ideale periode voor een grondige kuisbeurt van uw huis, maar ook van uw verwarmingsketel. Volgens Bulex, een van de marktleiders in België op het gebied van verwarming en sanitair, is deze periode perfect voor het onderhoud van uw ketel voor centrale verwarming (CV): precies wanneer de verwarming lager kan en de installateurs wat minder dringende tussenkomsten te verwerken krijgen. Een jaarlijkse schoonmaak van de verwarmingsketel is erg belangrijk, want het levert een hoger rendement op, een lager verbruik en een langere levensduur. Een goed onderhouden verwarmingsketel is bovendien veiliger en beter voor het milieu omdat het minder schadelijke stoffen uitstoot. Tijd om uw onderhoud in te plannen!

Elk voorjaar moet het hele huis eraan geloven. Voor de grote kuis worden alle meubels verplaatst en gaan alle vensters en deuren open. De centrale verwarmingsinstallatie mag daarbij ook zeker niet vergeten worden. De timing is perfect in de lente of de zomer, want dan heeft de installateur vaak meer tijd voor dit soort klussen. Wie elk jaar zorgt voor zijn ketelonderhoud, kan verwarmingsproblemen in de winter en grotere reparaties aan de installatie in de toekomst voorkomen. Daarnaast zorgt een jaarlijkse onderhoudsbeurt voor een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot.

Inhoud ketelonderhoud

Een jaarlijkse kuis is meer dan een doekje over de buitenkant van de ketel halen. Een installateur zorgt dat de ketel binnenin weer stofvrij is en reinigt de brander en de platenwisselaar. Ook controleert hij de werking van de installatie en meet hij de luchtkwaliteit van de aan- en afvoer van de ketel met een rookgasanalyse. De installateur ontlucht de leidingen van de centrale verwarming en controleert de gasaansluitingen en de waterdruk. Resultaat: uw ketel is weer helemaal in topvorm voor het volgende stookseizoen.

Wettelijk verplicht: onderhoud of controle

Een regelmatig onderhoud of controle van de centrale verwarmingsinstallatie is niet alleen verstandig, maar ook verplicht. De regels daarover verschillen per gewest. In Vlaanderen geldt dat wie een cv-toestel huurt of bezit, de ketel ook moet laten onderhouden. In Wallonië en in het Brusselse Gewest is een controle verplicht, maar het onderhoud van de ketel optioneel.. Een ketel met een vermogen vanaf 20 kW op aardgas, propaan of butaan moet in Vlaanderen elke twee jaar verplicht onderhoud krijgen en in Wallonië en Brussel elke drie jaar gecontroleerd worden. Alle ketels op hout, pellets of steenkool moeten in Vlaanderen elk jaar onderhouden worden of jaarlijks gecontroleerd worden in het Waalse en Brusselse Gewest. Datzelfde geldt voor ketels op stookolie met een vermogen vanaf 20 kW.

Schone schoorsteen

Wie een cv-installatie heeft die is aangesloten op een schoorsteen of een rookgasafvoerkanaal, moet voor het onderhoud altijd eerst de schoorsteen laten reinigen. Het onderhoud van de ketel is in Vlaanderen namelijk alleen mogelijk als de huurder of eigenaar een reinigingsattest of schoorsteenveegattest kan overhandigen. Dit attest is ook gewenst in het Brussels Hoofdstedelijk gewest, maar is er net als in Wallonië niet verplicht. Het gaat dan om atmosferische toestellen met een type B-aansluiting. Bij het onderhoud van toestellen met een schoorsteenaansluiting wordt de werking ook gecontroleerd door de trekkracht van de schoorsteen te testen.

De verwarmingsdiagnose of -audit               

Tot slot is er nog een laatste type controle. In Vlaanderen heet dit de ‘verwarmingsaudit’, in Brussel de ‘diagnose’ en in Wallonië de ‘dieptediagnose’. Deze dient om de energieprestaties van het verwarmingssysteem na te gaan en leidt tot advies om ze te verbeteren of, indien nodig, de ketel te vervangen. Ook hier zijn er verschillen per regio. In Vlaanderen moet de audit 5-jaarlijks gebeuren, in Brussel na 15 jaar en in Wallonië bij elke energetische wijziging aan het gebouw. Voor verwarmingsinstallaties die voorzien zijn van een enkele verwarmingsketel van minstens 20 kW en maximaal 100 kW gebeurt deze controle in Vlaanderen door een erkend technicus vloeibare en gasvormige (G1, G2, G3) brandstoffen, in Brussel door een erkend verwarmingsinstallateur en in Wallonië door een erkend technicus in dieptediagnose.

Let op: de eigenaar is verplicht het rapport hiervan bij te houden in het technische dossier van het gebouw.

Schakel de erkende vakman in

Het onderhoud of de controle van de verwarmingsinstallatie is zeer belangrijk voor de veiligheid van de woning. Daarom is het van belang om te kiezen voor de erkende vakman. Die zorgt voor een vakkundige controle en accuraat onderhoud en staat garant voor een betrouwbare en veilige werking van de installatie. Alleen techniekers met de nodige wettelijke certificaten zijn ook bevoegd om de wettelijke verplichte verbrandings- en reinigingsattesten leveren. U kan voor het onderhoud of de controle ook beroep doen op Bulex Services, de dienst-na-verkoop van Bulex.

Goed verzorgd, met Bulex Services

Al ruim 80 jaar is Bulex een van de marktleiders op het gebied van verwarming. Met de dienst-na-verkoop, Bulex Services, staat de fabrikant niet alleen in voor het periodieke onderhoud of de controle van uw verwarmingsinstallatie. U kan er ook terecht voor de verwarmingsaudit en herstellingen. Voor een maximaal comfort zonder zorgen, kan u er ook een onderhoudscontract aangaan. Meer weten over Bulex Services of het periodieke onderhoud van uw centrale verwarming? Kijk op www.bulex-services.be

In samenwerking met Bulex

Meer nieuws van Bulex

Batibouw 2018 - verruimd aanbod, steunend op vaste waarden.

Bulex houdt de claim ‘Relax, it’s a Bulex’ onveranderd aan.

Verlengde garantie op nieuw geïnstalleerde Bulex-condensatieketels: nu met 3 jaar garantie

Voor alle Bulex-condensatiewandketels ketels (tot en met 45 kW) die tussen 1 mei en 31 december 2

Batibouw 2017 : Zorgeloos de perfecte verwarmingsketel & installateur vinden!

Om zijn claim ‘Relax, it’s a Bulex’ kracht bij te zetten, ontwikkelde Bulex de online tool  Bulex

GRATIS Nieuwsbrief