Mazoutverbruik: wat is het juiste moment om stookolie te bestellen?

Door op het juiste moment stookolie te bestellen kun je fiks besparen, zonder toegevingen op je wooncomfort. Maar hoe bepaal je dat juiste moment precies? Check snel onze beste tips.   

Kweek een goede methode

Hoe ontdek je het juiste moment om stookolie te bestellen? Eén: achterhaal je mazoutverbruik en twee, volg de mazoutprijzen gedetailleerd op. Kun je wat hulp gebruiken? Leer dan hier hoe je je mazoutverbruik berekent en opvolgt. Schrijf je daarnaast in voor deze nieuwsbrief en krijg elke maand de beste energietips in je mailbox.

Verlies je voorraad niet uit het oog

Stel je eens een lege mazouttank voor: geen warm water, geen verwarming … Het ongemak wordt enkel groter als je mazoutleverancier niet snel kan langskomen. Ook loop je het risico net te bestellen bij hoge marktprijzen, en je riskeert schade aan je installatie. Verlies je je mazoutvoorraad vaak uit het oog? Ontdek dan de Mazout Alert, een gratis online herinnering voor het vullen van je mazouttank én het onderhoud van je ketel.

Meet je mazoutverbruik

Hoe je mazoutverbruik achterhalen? Met behulp van de mechanische peilmeter van je mazouttank krijg je al een goede indicatie. De peilmeter toont de resterende mazouthoeveelheid in verhouding tot de totale tankinhoud. Een gekend nadeel is het gebrek aan nauwkeurigheid, met een foutenmarge tot 5 procent. Op lange termijn besparen op mazout? Ontdek de combinatie mazout en hernieuwbare energie en bekijk welke energiemix past bij jouw woning.

Nauwkeuriger meten?

Vind je de mechanische peilmeter onvoldoende nauwkeurig? Dan ga je best voor een digitale inhoudsmeter. Een 100 procent correcte meting én een nuttige alarmfunctie, met een zelf in te stellen laagteniveau. Voor zulke meters betaal je echter al snel 300 euro. Liever geen dure digitale inhoudsmeter? Schrijf je dan in op de Mazout Alert, een gratis online herinnering voor het vullen van je mazouttank én het onderhoud van je ketel.

Gebruik een rekentool

Naast de Mazout Alert, kan je ook gebruikmaken van een rekentool om de resterende mazouthoeveelheid in je tank te kennen. Deze tool houdt slim rekening met de vorm van het reservoir (cilindervormig of rechthoekig). Je mazouthoeveelheid berekenen volgens jouw soort reservoir? Ontdek de rekentool en bereken je resterende mazouthoeveelheid.

Schommelende stookolieprijzen

Op het juiste moment stookolie bestellen, zonder de prijzen te kennen? Onmogelijk. Net zoals de brandstofprijzen schommelen de stookolieprijzen voortdurend. Beïnvloedende factoren zijn onder meer de olieprijzen op de internationale markt en de dollarkoers. Lees meer over de factoren die de mazoutprijzen beïnvloeden.

Mazoutprijzen opvolgen en interpreteren

Hoe de mazoutprijzen opvolgen? Selecteer begin- en einddatum samen met jouw type stookolie en je krijgt een gedetailleerde prijsevolutie. Merk het prijsonderscheid voor hoeveelheden onder en boven 2000 liter. Grotere volumes zijn standaard goedkoper. Actuele mazoutprijzen opvolgen? Check hier het up-to-date prijsoverzicht.

Vergelijk je mazoutverbruik

Naast het opvolgen van stookolieprijzen, is het zeer nuttig je verbruik te vergelijken. Het bedrag op je energiefactuur zegt namelijk niet alles. Vergelijk daarom je verbruik met een gelijkaardige isolatie-, installatie- en gezinssituatie. Je mazoutverbruik slim vergelijken zonder met je energiefactuur naar de buren te stappen? Met deze tool vergelijk je eenvoudig je mazoutverbruik.

Het juiste moment om mazout te bestellen kun je makkelijk zelf bepalen. Volg je verbruik én de actuele mazoutprijzen goed op en je voorkomt paniek in het huishouden. Bereken daarnaast hoeveel jij kunt besparen met een duurzame energiemix of laat je adviseren door een vakman in je buurt.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief