Luchtverwarming: Iets voor mij?

Gepubliceerd op 02 December 2014

Er bestaan twee types luchtverwarming, namelijk het directe en indirecte type. Het meest simplistische is de directe wijze, waarbij de lucht rechtstreeks opgewarmd wordt in de verwarmingsketel en vervolgens in de woning verspreid wordt via een ventilator. Bij de indirecte wijze wordt eerst water opgewarmd en vervolgens gaat een warmtewisselaar de warmte van het water overdragen aan de lucht. Dit kan zowel in combinatie met een verwarmingsketel als samen met zonnecollectoren of een warmtepomp.

Voor – en nadelen

Luchtverwarming biedt een aantal belangrijke voordelen. Het zorgt voor een snelle opwarming, wat ideaal is als je op onregelmatige tijdstippen thuis bent. Bovendien maakt luchtverwarming tijdens het verwarmen ook gebruik van andere warmtebronnen. Dit kunnen kachels of open haarden zijn, maar ook gewoon de zonnewarmte die door de beglazing dringt. Het systeem gaat deze warmte oppikken en via een nauwelijks voelbare luchtcirculatie gelijkmatig over de woning verdelen. Er is trouwens standaard een filter voorzien die het aanwezige stof uit de toegevoerde lucht haalt. Wanneer je met luchtwegproblemen of allergieën te kampen hebt, kan je als bijkomende optie een filter nemen die ook pollen, huisstofmijt en zelfs bacteriën uit de lucht zuivert. Het spreekt voor zich dat je deze filter wel regelmatig moet proper maken. Het laatste en misschien wel belangrijkste voordeel is dat luchtverwarming, mits een kleine uitbreiding, heel gemakkelijk te combineren valt met een mechanisch ventilatiesysteem. Sinds de invoering van de EPB-wetgeving is ventilatie namelijk verplicht. Je investering voor het plaatsen van luchtkanalen wordt hierdoor dus dubbel zo interessant, aangezien de kanalen voor beide systemen bruikbaar zijn.

Een minpuntje is dat dit systeem zich minder goed leent voor bestaande woningen. Deze luchtkanalen nemen namelijk redelijk wat plaats in beslag, waardoor het moeilijker is om dit systeem zo onzichtbaar mogelijk te installeren. Het is echter niet onmogelijk! Je kunt dan ineens de gelegenheid gebruiken om bijkomende isolatie te voorzien. Nieuwbouw is immers beter geïsoleerd en dat komt de werking van het systeem ten goede.

Looks

Wat het uitzicht betreft, heb je de keuze tussen twee methodes. Ofwel ga je de minimalistische toer op en je kiest voor vloer- of plafondroosters, die je nog verder kunt minimaliseren tot spleetroosters. Het netwerk van luchtkanalen wordt weggewerkt in de chape of, als je een zolder of kruipkelder hebt, kunnen de kanalen ook daarin weggewerkt worden. Ofwel ga je de industriële toer op met spiraalbuizen, een ietwat opvallendere plaatsingswijze.