Je brandstofverbruik verlagen: 3 gouden tips

Gepubliceerd op 24 July 2020

Van de verwarming een graadje lager zetten tot het plaatsen van zonnepanelen: het zijn de gekende adviezen tot een verminderd brandstofverbruik. Wil je echter kordaat je verbruik aanpakken, ga dan rationeel te werk. Met onze gouden tips verspil je alvast niet te veel energie.

Ga rationeel om met energie

De sterk stijgende energiebelasting in ons land zet ons aan tot rationeel energiegebruik. Efficiënt en duurzaam verwarmen leidt tot 3 gouden tips: isoleer je woning zoals het hoort, verbeter het rendement van je installatie(s) en kies voor hernieuwbare energie. Wil je weten hoeveel jij verbruikt in vergelijking met gelijkaardige woonsituaties? Zet alvast de eerste stap in het verlagen van je brandstofverbruik en doe de vergelijkende test.

1. Isoleer oordeelkundig

Hoe warmteverliezen voorkomen? Isoleer je woning. Met het isoleren van dak, buitenmuren, ramen en vloer bespaar je een forse duit en bereik je een hoger thermisch comfort. Wist je dat drievoudig glas beter isoleert dan hoogrendementsglas? Goed geïsoleerde ruimtes houden warmte beter vast en dat merk je aan je brandstofverbruik. Op een slimme manier isoleren en daarbij jezelf belonen? Lees hier welke ruimtes prioritair isoleren en ontdek de bijhorende isolatiepremies.

2. Verbeter het rendement van je installatie

Naast slim isoleren kun je stevig besparen met het optimaliseren van je huidige verwarmingsinstallatie. De moderne stookoliecondensatieketels bezitten productlabel Klasse A: een energie-efficiëntie van minstens 90%. Lees hier hoe je je woning zuiniger en milieuvriendelijker verwarmt en ontvang tips op maat. Aan een nieuwe ketel toe? Bereken met behulp van de bespaarsimulator hoeveel je kan besparen met een hoogrendementsketel.

3. Combineer mazout met hernieuwbare energie

Moderne mazoutketels zijn perfect combineerbaar met hernieuwbare energie. Kiezen voor een energiemix is trouwens de meest milieubewuste keuze. Een energiemix heeft een stevig prijskaartje, maar is - over een periode van 15 jaar - aantoonbaar de voordeligste keuze. Kiezen voor combinaties? Bekijk welke energiemix past bij jouw woning(project).
Mazout + zonneboiler
De buizen onder je zonnepanelen geleiden het zonlicht naar een voorraadvat. De zonneboiler voorziet je van sanitair warm water en ondersteunt je centrale verwarming. Een regelsysteem schakelt je mazoutketel in voor bijverwarming. De voordelen van deze combi? Met een moderne condensatieketel plus zonne-energie bespaar je tot 40% op brandstofverbruik, mét behoud van warmtecomfort. Ontdek de gratis gids over de combinatie mazout en zonneboiler.

Mazout + warmtepomp
Een warmtepomp onttrekt warmte uit je directe omgeving en geeft deze in een hogere temperatuur af aan je verwarmingscircuit. Net als zonne-energie is de warmtepomp een natuurlijke aanvulling op je stookolieketel. Een extra troef van deze combinatie? Gebruik je groene elektriciteit, spreken we van een 100% hernieuwbare energiebron.

Kiezen voor rationeel brandstofverbruik, is kiezen voor een besparende en milieuvriendelijke verwarming. Laat je adviseren door een vakman in jouw buurt en bereken hoeveel jij kunt besparen door een slimme energiemix. Ontvang je graag de beste energietips in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Informazout.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan