De populaire condensatieketel

02/12/2014

De condensatieketel is al goed ingeburgerd. In zoverre zelfs dat hij tegenwoordig de meest gebruikte verwarmingsketel is voor de centrale verwarming van de woning.

De reden hiervoor is dat het de meest energiebesparende ketel is. De condensatieketel onttrekt namelijk warmte aan de warmtedamp die geproduceerd wordt bij de verbranding van brandstof. Je gaat dus als het ware een gedeelte van de warmte die gehaald wordt uit de verbrandingslucht recycleren om het water van de verwarmingsketel te verwarmen. Zo verbruik je dus minder energie. Bij andere ketels wordt deze warmtedamp onmiddellijk afgevoerd via het luchtafvoerkanaal of de schoorsteen.

Deze condensatieketel heeft dan ook een heel hoog rendement op voorwaarde dat de warmtelichamen goed op de verwarmingsketel afgestemd zijn. Je moet er wel mee opletten dat je de temperatuur van het water zo laag mogelijk houdt. Als de temperatuur te hoog is, ontstaat er immers geen waterdamp en kan je ook geen warmte recycleren.

Analoog met de gewone centrale verwarmingsketel is er hier ook zowel een wandketel als een vloerketel mogelijk. De condensatieketel kan gecombineerd worden met vloer – en wandverwarming, met gewone radiatoren, met luchtverwarming of met een warmtepomp. Wat de rookgasafvoer betreft is een gewone dak- of muurdoorvoer voldoende.

Qua prijs ligt de condensatieketel wat duurder dan de gewone hoogrendementsketel. Dit komt door de hoogwaardige materialen die nodig zijn door het contact met het zure condenswater. Om corrosie te voorkomen moeten er immers goede materialen gebruikt worden. Zo ga je ook een langere levensduur van de ketel garanderen. Door het hoge rendement ga je echter stevig besparen op je energiefactuur, waardoor de condensatieketel zeker een investering is die zichzelf gemakkelijk terugverdient. Een tip hierbij is dat een condensatieketel op aardgas een iets hoger rendement heeft dan eentje op stookolie.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.