ecoCOMPACT zeer compacte condensatieketel

De centrale verwarmingsketel

02/12/2014

De bekendste verwarming is de centrale verwarmingsketel, aangedreven door stookolie of aardgas. Deze ketels gaan al decennia mee, maar wees gerust, de ketels zijn door de jaren heen mee geëvolueerd. Andere energiebronnen naast stookolie en aardgas zijn propaangas of alternatieve energie in de vorm van een warmtepomp of zonne-energie.

Er zijn twee modellen, namelijk het vloermodel en de wandketel. De vloerketel heeft het grootste vermogen. Het is dan ook een grotere ketel die in ruimere woningen een must is. Woon je in een kleiner huis of in een appartement, dan heb je voldoende met de compactere wandketel. Verder heb je nog de keuze tussen een gesloten of open systeem voor de aanvoer van zuurstof. Gesloten wil zeggen dat de lucht van buitenaf wordt binnengezogen. Dit gebeurt door middel van een buis uit het dak of door de gevel. Ook de vervuilde lucht en uitlaatgassen van de verwarmingsketel worden langs deze buis naar buiten gebracht. Hierdoor heb je in principe geen schoorsteen nodig. Het open systeem haalt de verbrandingslucht uit zijn directe omgeving. Hier is ventilatie dus heel belangrijk om CO2 vergiftiging en zuurstoftekort te voorkomen, daarom worden open systemen dan ook in een aparte ruimte geplaatst.

Wanneer je een verwarmingsketel gaat kopen, is het belangrijk dat je nagaat hoeveel vermogen je ketel nodig heeft. Het nodige vermogen wordt bepaald door de mate waarin je woning geïsoleerd is, of er veel warmteverliezen zijn en de grootte van je woning. Dit is belangrijk, want wanneer je eentje met te veel vermogen neemt, ga je energie verspillen. Heb je daarentegen te weinig vermogen, dan ga je niet voldoende warmte genereren. Wat je ook in het oog moet houden, is hoeveel decibels de ketel produceert, zodat je geen geluidshinder ondervindt.

ecoCOMPACT zeer compacte condensatieketel Vitodens 300 W verwerkt in keuken Stookolie condensatieketel

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.