Is een warmtepomp rendabel voor het verwarmen van mijn woning?

Gepubliceerd op 03 May 2021

Veel (ver)bouwers vragen zich af of een warmtepomp rendabel is voor het verwarmen van hun woning. Het antwoord op deze vraag hangt af van de situatie. Bij nieuwbouw of een grondige renovatie is een warmtepomp de beste keuze voor verwarming en koeling. In een bestaande woning kies je beter voor een condensatieketel of een hybride toestel.

Wanneer is een warmtepomp rendabel voor het verwarmen van een woning?

Een warmtepomp is een verwarmingssysteem dat gebruikmaakt van relatief lage temperaturen in vergelijking met andere mogelijkheden op de markt. Warmtepompen werken dan ook optimaal in woningen met een lage verwarmingstemperatuur: woningen die goed geïsoleerd zijn en gebruikmaken van vloerverwarming en overgedimensioneerde radiatoren.

Combineer je een warmtepomp met vloerverwarming in plaats van radiatoren, dan hoeft de warmtepomp minder bij te verwarmen. Dat levert een lager elektriciteitsverbruik en een hoger rendement op. Benieuwd of een warmtepomp rendabel is voor het verwarmen van jouw woning? Neem vrijblijvend contact op met een installateur en laat je adviseren.

Een warmtepomp helpt het vereiste E-peil behalen

Door de strenge eisen op het vlak van isolatie en ventilatie is de verwarmingsbehoefte in nieuwe woningen kleiner dan ooit. Dat betekent dat je er heel energie-efficiënt kan verwarmen met warmteafgiftesystemen op lage temperatuur. Zo kan je je warmtepomp combineren met vloerverwarming, wandverwarming en ventiloconvectoren opdat een warmtepomp rendabel zou zijn voor het verwarmen van je woning. In deze gevallen is een warmtepomp in combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen de duurzaamste optie. Daarmee bekom je snel een gunstiger e-peil van de woning. Dat geldt trouwens ook bij een grondige renovatie. Ontdek alle voordelen van de combinatie warmtepomp en zonnepanelen.

Daarnaast kan je gaan voor een condenserende cv-ketel op gas of stookolie met een klein vermogen, of een hybride combinatie. Vind de ideale verwarmingsoplossing voor jouw situatie via de Viessmann Productselector.

Een warmtepomp voor elk type project: nieuwbouw en grondige renovatie

Of een warmtepomp rendabel is voor het verwarmen van je woning, hangt ook af van het type warmtepomp. Bij Viessmann vind je verschillende types warmtepompen. Zo is er zeker een gepaste oplossing voor jouw project. Ontdek hun gamma aan warmtepompen en check welke premies je kan krijgen.

Je verwarmingstoestel vervangen voor een optimaal rendement

Door het vervangen van de verwarming in je bestaande woning bekom je een lager energieverbruik en meer comfort. Hoe beter je bovendien isoleert, hoe lager je verbruik zal zijn. Je investering is snel terugverdiend en verhoogt de waarde van je woning. Volgende verwarmingsoplossingen komen in aanmerking voor het vervangen van je verwarmingstoestel:

  • Een moderne condensatieketel op gas of stookolie: een nieuwe ketel werkt zoveel efficiënter dankzij condensatietechniek en slimme regelingen. Met een condensatieketel wordt niet alleen de warmte gebruikt die ontstaat bij de verbranding van gas, maar ook de warmte die bij een klassieke ketel onbenut door de schoorsteen verdwijnt. Door je oude verwarmingstoestel te vervangen door een moderne condensatieketel bespaar je tot 35% of zo’n 400 euro per jaar. Ontdek de terugverdientijd van een nieuwe cv-ketel.
  • Een hybride combinatie van een condensatieketel en een warmtepomp: de condensatieketel vult de warmtepomp aan voor de warmtevraag op piekmomenten, zoals voor het snel produceren van warm water voor een bad of douche.
  • Een hybride combinatie van een gascondensatieketel en een brandstofcel: de brandstofcel Vitovalor 300-P van Viessmann produceert elektriciteit uit gas. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt benut voor verwarming. De condensatieketel vult aan op piekmomenten.

Benieuwd of een warmtepomp rendabel is voor het verwarmen van jouw woning? Neem contact op met een Viessmann Service Partner voor gratis advies bij je thuis en een vrijblijvende offerte. Tip: krijg alvast een indicatie van je ideale verwarmingsoplossing via de Viessmann Productselector.