Een warmtepomp combineren met zonnepanelen: ja of nee?

03/05/2021

De elektriciteit die nodig is om je warmtepomp te laten werken kan je met zonnepanelen zelf produceren. Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen, dalen je energiekosten terwijl je zelfverbruik stijgt. Tegelijk wordt je woning grotendeels onafhankelijk van het energienet. Maar een warmtepomp combineren met zonnepanelen heeft nog meer voordelen.

Een warmtepomp levert een hoog rendement op

Het stroomverbruik van een warmtepomp is afhankelijk van de gebruikte warmtebron. Zo verbruikt een geothermische warmtepomp minder dan een lucht-waterwarmtepomp, terwijl die op haar beurt minder verbruikt dan een lucht-luchtwarmtepomp. Ook de grootte en de isolatie van je woning, de plaatsing en het type radiatoren of vloerverwarming en je persoonlijke behoeften bepalen mee het elektriciteitsverbruik van je warmtepomp. Steeds ben je zeker van een hoog rendement, want één kWh aan elektriciteit levert zo’n vier kWh aan warmte op. Een warmtepomp is dan ook een interessante manier om te verwarmen, waarvoor je bovendien premies kan krijgen. Ontdek hier welk type warmtepomp het meest geschikt is voor je woning en leer hoe je de switch maakt.

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen = goedkoper verwarmen

Nog voordeliger wordt het wanneer je beslist om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Heb je een warmtepomp en wil je je elektriciteitsfactuur verlagen? Met een pv-installatie wek je zelf de nodige elektriciteit op om je warmtepomp te laten werken. Je elektriciteitsfactuur daalt, waardoor je je investeringen sneller terugverdient. Daarna geniet je jaar in jaar uit van gratis warmte en elektriciteit. Check of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, ontdek de huidige premies voor zonnepanelen en bereken je terugverdientijd.

Boost je eigenverbruik

Sinds de introductie van de nieuwe nettarieven is het voor zonnepaneleneigenaars extra belangrijk om hun geproduceerde energie zoveel mogelijk zelf te verbruiken. Dat lukt nog beter door zonnepanelen te combineren met een warmtepomp. Met een warmtepomp gebruik je immers het overschot aan elektriciteit om water op te warmen en op te slaan in een buffervat of warmwatervat. Zo kan je het later gebruiken voor je (vloer)verwarming, douche of bad. In de zomermaanden kan je de werking van je warmtepomp zelfs omkeren om zo je woning actief of passief te verkoelen. Door op die manier je zelf opgewekte stroom optimaal in te zetten, worden je pv-installatie en je warmtepomp nog rendabeler. Ontdek meer tips voor een hoger zelfverbruik.

Zelfvoorzienend en (bijna-)energieneutraal wonen met warmtepomp en zonnepanelen

Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen wordt je woning zo goed als onafhankelijk van het elektriciteitsnet en fossiele brandstoffen. En dus ook van de fluctuerende energieprijzen. Waarom geen thuisbatterij overwegen? Een thuisbatterij slaat overschotten aan zonnestroom overdag op zodat je die ‘s avonds of ‘s nachts kan verbruiken. Een warmtepomp combineren met zonnepanelen en een thuisbatterij levert je op die manier een zelfvoorzienend en energieneutraal gebouw op, zonder lokale CO₂-uitstoot. Dat groene en ‘futureproof’ karakter van je woning kan een meerwaarde vormen bij een latere verkoop. Ontdek de huidige premies voor thuisbatterijen.

Een warmtepomp is een slimme investering bij een nieuwbouw of renovatie. Maar door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen kom je extra voordelig uit. Viessmann produceert zowel zonnepanelen als diverse types warmtepompen, waardoor je beschikt over een gespecialiseerd aanspreekpunt voor je volledige installatie. Vraag vrijblijvend advies aan je lokale Viessmann Service Partner of start je offerteaanvraag.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.