Waterpomp kopen: wat je moet weten

Gepubliceerd op 10 May 2022

Het gebruik van regenwater levert heel wat voordelen op. Zo is het een pak goedkoper dan leidingwater, is het goed voor het milieu en het bevat minder kalk waardoor het zachter is voor je toestellen en leidingen. Voor het gebruik van regenwater in en rondom je woning kan je gebruik maken van een waterpomp. Maar hoe werkt zo een waterpomp nu concreet, welke moet je kiezen en waar moet je op letten? Onze Solyd-specialisten vertellen je er alles over!

Hoe werkt een waterpomp?

Alles start bij de regen die op je dak valt. Die regen wordt via dakgoten en regenpijpen vervoerd naar de regenwaterput. Die bestaat doorgaans uit kunststof of beton. De grootte van je regenwaterput hangt af van hoeveel water je kan opvangen en wilt verbruiken.

Alvorens het opgevangen water in de regenput terechtkomt, worden onzuiverheden zoals bladeren en takken eruit gehaald door een voorfilter. Deze worden vervolgens afgevoerd naar bijvoorbeeld een riool of gracht.

Nu het regenwater gefilterd en opgevangen is, kan je het gebruiken in en rondom het huis door middel van een waterpomp. Je kan het onder andere gebruiken voor je zwembad of je tuin, maar ook voor het laten draaien van de wasmachine of het doorspoelen van het toilet. Het is handig om tussen je waterpomp en collectorleiding een regenwaterfilter te installeren. Zo vermijd je dat er vuile deeltjes of geurtjes in het water zitten.

Welke waterpomp kopen?

Welke waterpomp je moet kiezen hangt af van het gebruik. We sommen hieronder een aantal verschillende waterpompen op met hun specifieke toepassing.

Een jetpomp is een zelfaanzuigende pomp die vaak in de tuin gebruikt wordt. De jetpompen bevatten één waaier in het pomphuis. Deze waaier geeft snelheidsenergie aan het water waardoor het zich kan verplaatsen van punt A naar punt B. Deze waterpomp is niet drukverhogend omdat hij slechts over één waaier beschikt. De druk kan hierdoor niet aangepast worden naargelang de vraag. Jetpompen zijn op die manier uitermate geschikt voor het vullen van het zwembad of het sproeien van je tuin, maar zijn minder geschikt voor gebruik binnenshuis.

Een hydrofoorpomp is net als de jetpomp een zelfaanzuigende pomp, maar bevat meerdere waaiers. Zo kan de hydrofoorpomp zich aanpassen aan de gevraagde druk en het benodigde debiet. Daarom wordt de hydrofoorpomp vaker binnenshuis gebruikt om bijvoorbeeld de druk in sanitaire leidingen te verhogen. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om op meerdere plaatsen tegelijk water af te nemen zonder druk te verliezen.

Bij bovengenoemde waterpompen wordt de pomp in een droge opstelling geplaatst. De waterpomp wordt dus niet in de regenput geïnstalleerd. In aankoop is dit doorgaans een goedkopere opstelling en voor onderhoud is dit ook makkelijker. Het nadeel is wel dat deze pompen geluid produceren wanneer ze in werking zijn en dus hinder kunnen veroorzaken. Daarom kiezen veel mensen ook voor een natte opstelling, waarbij de pomp in het water hangt of op de bodem staat van de regenwaterput.

Waarop letten bij de aankoop van een waterpomp

Wanneer je een waterpomp koopt, dien je met nog een aantal belangrijke aspecten rekening te houden. Zo moet de waterpomp over een droogloopbeveiliging beschikken. Dit houdt in dat de pomp automatisch moet stilvallen wanneer er te weinig water in de put staat. Op die manier komt de waterpomp op geen enkel moment droog te staan.

Daarnaast is het ook interessant als je waterpomp automatisch kan overschakelen op leidingwater, wanneer de regenput leeg is. Zo vermijd je dat de regenput moet worden bijgevuld en verbruik je enkel leidingwater dat effectief nodig is. Dit is zowel voordelig voor het milieu als voor je portemonnee.

Nog een belangrijk aspect bij een waterpomp is de opvoerhoogte. Dit is hoe hoog een waterpomp het water maximaal kan oppompen. Stel dat je op de bovenste verdieping woont in een appartementsgebouw van 40 meter hoog. Een waterpomp zoals de Grundfos Scala1 3-35 kan het water maximaal 35 meter hoog pompen, dus is hiervoor niet geschikt. De Grundfos Scala1 3-45 daarentegen kan het water 45 meter hoog pompen en is dus perfect bruikbaar voor een appartementsgebouw van 40 meter. Bij een normale woning is een pomp met een opvoerhoogte van 35 meter ruimschoots voldoende.

Wat kost een waterpomp?

Hoeveel het kostenplaatje precies bedraagt van jouw waterpomp, hangt voor een groot deel af van jouw specifieke behoeften en wensen. Zo zal een waterpomp voor in de tuin duurder zijn in aankoop dan een waterpomp voor drukverhoging binnenshuis. Het staat echter wel vast dat een regenpomp heel wat voordelen biedt en je ook stevig doet besparen op je waterfactuur.

Weet je niet precies welke waterpomp voor jou geschikt is? Of wil je graag hulp bij het kiezen van de geschikte waterpomp? Neem dan zeker contact op met de vakmannen van Solyd.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan