Slimme functies van een warmtepomp

Slimme functies van een warmtepomp

18/07/2023

Een warmtepomp werd eerder al de energiebron van de toekomst genoemd en wordt inmiddels steeds vaker toegepast bij renovaties ter vervanging van een cv-ketel of een stookketel. Dit heeft het voordeel dat je flink op je gasverbruik kunt besparen en dat scheelt uiteindelijk op je energierekening. Een warmtepomp heeft een aantal slimme functies waar veel toekomstige gebruikers nog niet vanaf weten. Daarom zetten we in dit artikel een aantal slimme functies van een warmtepomp op een rij.

Koelen met een warmtepomp

Wat veel mensen niet weten en wat zeker goed van pas kan komen is dat veel warmtepompen ook de functie hebben om te kunnen koelen. Een lucht/water warmtepomp kan koelen door de werking van de warmtepomp om te draaien en een geothermische warmtepomp haalt koelte uit de bodem. Bij de eerstgenoemde heeft deze wel wat elektriciteit nodig voor de compressor, wat ook wel actief koelen wordt genoemd. En de geothermische warmtepomp koelt op een passieve manier. Je hebt dus geen airco nodig wanneer je een warmtepomp hebt.   

Smart Price Adaptation (SPA)

Er zijn warmtepompen die slim om kunnen gaan met de energieprijzen, wat ook wel Smart Price Adaptation wordt genoemd. En dan gaat het specifiek over dynamische energieprijzen die energieleveranciers kunnen aanbieden. De elektriciteitsafname wordt in dat geval per uur afgerekend aan de prijs van dat uur. Als de warmtepomp over deze functie beschikt, dan schakelt deze automatisch harder wanneer de stroomprijs lager is en minder hard wanneer de stroomprijs hoger is.

Koppeling aan je Smart Home Systeem

Er zijn ook warmtepompen die je kunt koppelen aan je Smart Home Systeem. Dit betekent dat de warmtepomp kan samenwerken met andere apparaten in huis. Laat ze met elkaar communiceren met behulp van IFTTT  en zorg er bijvoorbeeld voor dat de warmtepomp automatisch gaat koelen wanneer dat nodig is of regel vanaf je vakantieadres het binnenklimaat van je huis.

Zonnepanelen en warmtepompen efficiënt koppelen

De opgewekte stroom met zonnepanelen kun je aanwenden voor je warmtepomp. Maar ook daarvoor zijn soms veel extra slimme functies beschikbaar om dit zo optimaal mogelijk te kunnen doen. Houd er ook rekening mee dat je mogelijk aanspraak kunt maken op Mijnverbouwpremie bij de aanschaf van een warmtepomp. Dat scheelt uiteindelijk in de aanschafkosten.

Slimme accessoires & apps

Denk verder ook aan het koppelen van je warmtepomp aan slimme accessoires en apps, zoals:

  • Slimme kamerthermostaat
  • Draadloze temperatuur- en luchtvochtigheidssensor
  • Repeater
  • Draadloze radiatorkraan
  • App om je warmtepomp op afstand te bedienen

Zo zie je dat een warmtepomp misschien nog wel meer interessante functies heeft dan je in eerste instantie zou denken. Lees nog meer interessante artikelen in de categorie ‘Duurzaam wonen’ en kijk hoe je bij het verbouwen je woning optimaal kunt verbouwen én verduurzamen.

Slimme functies van een warmtepomp

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.