Is jouw huis klaar voor een warmtepomp?

Is jouw huis klaar voor een warmtepomp?

06/08/2024

De warmtepomp biedt een uitstekende manier om je huis duurzaam en energie-efficiënt te verwarmen. Warmtepompen zijn milieuvriendelijk en kunnen je energierekening aanzienlijk verlagen. Voordat je een warmtepomp installeert, is het wel belangrijk om te beoordelen of je huis hiervoor geschikt is. Een warmtepomp is enkel nuttig in een voldoende geïsoleerde woning. Meer zelfs: doordat een warmtepomp op een lage temperatuur verwarmt, zou het moeilijk zijn om een slecht geïsoleerde woning op de gewenste temperatuur te krijgen en te houden. 

Isolatie is de basis van efficiënt verwarmen

Een goed geïsoleerd huis is een van de belangrijkste vereisten voor het efficiënt functioneren van een warmtepomp. De warmte die verloren gaat, heeft direct invloed op de efficiëntie van het systeem. Zorg er daarom voor dat je dak, muren en vloeren goed geïsoleerd zijn. Dubbel glas of beter is ook aan te raden om warmteverlies via de ramen te minimaliseren. Zo zorg je ervoor dat de warmte binnen blijft, wat de werking van de warmtepomp optimaliseert en je energiekosten verlaagt.

Frisse lucht zonder warmteverlies

Goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat in een goed geïsoleerde woning. Ventilatiesystemen met warmteterugwinning zijn ideaal in combinatie met warmtepompen. Deze systemen zorgen ervoor dat de warmte uit de afgevoerde lucht wordt teruggewonnen en wordt gebruikt om de verse lucht op te warmen, waardoor je energie bespaart. Goede ventilatie is niet alleen nuttig om energieverspilling te voorkomen, maar het voorkomt ook vochtproblemen en gezondheidsklachten.

Verwarmingssysteem aanpassen of vervangen

Het type verwarmingssysteem dat je momenteel gebruikt, beïnvloedt de overstap naar een warmtepomp en het type warmtepomp dat hiervoor geschikt is. Warmtepompen werken het meest efficiënt met lagetemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming of LTV-radiatoren (radiatoren op lage temperatuur). Deze systemen verspreiden de warmte gelijkmatig en zijn ideaal voor de lage aanvoertemperaturen van de warmtepomp. Als het huidige verwarmingssysteem bestaat uit HTV-radiatoren (hoogtemperatuurverwarming), kan het nodig zijn om deze te vervangen. Dit kan een extra investering vergen.

Vereiste werkzaamheden

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, elk met hun eigen installatievereisten en efficiëntie. Lucht-lucht-, lucht-water- en grond-waterwarmtepompen hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Lucht-lucht- en lucht-waterwarmtepompen zijn doorgaans eenvoudiger en goedkoper te installeren, desondanks kunnen aanpassingswerken toch nodig zijn. Zeker als het oog ook wat wil.

Subsidies en financiering

De investering in een warmtepomp kan aanzienlijk zijn, maar er zijn verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar die de kosten kunnen verlagen. Daar kunnen bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn. Zo is bijvoorbeeld de aanwezigheid van een fotovoltaïsche installatie vereist indien de warmtepomp wordt gebruikt voor actieve koeling. Alle voorwaarden voor deze premie vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Advies van de expert

Een warmtepomp kan een uitstekende investering zijn voor een duurzame en energie-efficiënte woning, maar het is essentieel om ervoor te zorgen dat je huis hier voldoende klaar voor is. Goede isolatie, efficiënte ventilatie, een geschikt verwarmingssysteem en het juiste type warmtepomp: het zijn allemaal cruciale factoren die de effectiviteit van het systeem beïnvloeden. Het kan lastig zijn om dit allemaal zelf te beoordelen. Daarom is het aan te raden om hiervoor een beroep te doen op een ervaren installateur. Hij of zij zal het een en ander voor je nagaan.

Is jouw huis klaar voor een warmtepomp?

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.