Duurzaam verwarmen met een warmtepomp: daarom ga je ervoor (of net niet)

Gepubliceerd op 12 August 2020

Hoe verwarm jij je woning? Een warmtepomp is in veel opzichten het overwegen waard. Tenminste, als je woning goed geïsoleerd is. Wij warmen je op met de voordelen, en geven - kritisch als we zijn - ook de nadelen mee. Nog meer pro’s of contra’s ontdekt? Deel ze met ons!

Warmte uit de natuur

De warmtepomp scoort hoog op het vlak van milieuvriendelijkheid, dat staat vast. Ze haalt gratis warmte uit de natuur (bodem, grondwater, buiten- of afvoerlucht). Die bronnen zijn duurzaam en onbeperkt. Verder heeft ze elektriciteit nodig, maar dit slechts voor een kwart van haar verbruik.

Lagere uitstoot

Juist is juist. Een warmtepomp zorgt ook voor CO2-uitstoot, tenzij je groene elektriciteit aankoopt. De uitstoot ligt wel een stuk lager dan die van een stookolieketel (50% lager), een gasketel (40% lager) en een condensatieketel (30% lager). Is de warmtepomp een milieuvriendelijk alternatief voor je verwarming op stookolie of aardgas? Zonder twijfel! 

PV-panelen

Met een warmtepomp ga je voor duurzame, hernieuwbare energie. Een combinatie van een warmtepomp en fotovoltaïsche zonnepanelen is extra interessant. De groene energie die je opwekt met je panelen, gebruik je om je warmtepomp aan te drijven. Zo word je immuun voor de stijgende gas- en stookolieprijzen.

Warme douche

Een warmtepomp kan - naast je woning verwarmen - ook instaan voor de productie van je sanitair warm water. Daarvoor kijk je uit naar een warmtepomp van het type grond-water. Verder kan je vloerverwarming aansluiten op een warmtepomp. Op die manier wordt je systeem nog efficiënter en bespaar je extra. 

Verplicht minimum

Green is the way to go, daar raakt ook de overheid van overtuigd. Tegenwoordig ben je verplicht om een bepaalde minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen te halen (EPB-eisen in Vlaanderen). Bij nieuwbouw, maar ook bij een ingrijpende energetische renovatie. Je kiest uit zes maatregelen, waaronder het plaatsen van een warmtepomp. Informeer je over de voorwaarden, want niet elk systeem komt in aanmerking. Zeker is dat de warmtepomp een positieve invloed heeft op het energieprestatiecertificaat van je woning. Je kan zo’n 20 punten winnen.

Energiefactuur

Een warmtepomp is er niet alleen voor milieubewuste hipsters, maar ook voor wie wil besparen. Vergeleken met een klassieke aardgas- of stookolieverwarming gebruikt een warmtepomp zo’n 30% minder energie. Dat merk je op je energiefactuur. Het elektrisch verbruik hangt af van diverse factoren, zoals het type warmtepomp, de isolatie van je woning, de te verwarmen oppervlakte en de buitentemperatuur. 

Pak je premie

De kostprijs van een warmtepomp varieert naargelang het type. De prijs kan oplopen tot meerdere duizenden euro’s. Gelukkig bestaan er premies en energieleningen. Als je een warmtepomp laat plaatsen door een erkende aannemer, maak je aanspraak op enkele interessante premies. Zo is er de premie van de netbeheerder ter waarde van maximaal 4.000 euro. In geval van meerdere energiebesparende maatregelen kan je genieten van de totaalrenovatiebonus. Doe ook zeker navraag bij je gemeente voor extra premies.

Quasi onderhoudsvrij

Een warmtepomp die goed geïnstalleerd is, heeft zo goed als geen onderhoud nodig. Verder moet je geen schouw voorzien, dus ook het bijbehorend onderhoud valt weg. Hopla, weer een zorg minder! En tenzij je voor een hybride warmtepomp (een combinatie met een condensatieketel) gaat, heb je ook geen gasaansluiting meer nodig.

Gezoem

Zijn warmtepompen lawaaierig? Eigenlijk niet. Alleen een lucht-water warmtepomp met buitenunit kan voor wat overlast zorgen. Door een goede plek te kiezen kan je dit grotendeels vermijden. Hou rekening met de situering t.o.v. de buren en de woning. Toch last van lawaai? Isoleer de kast van je warmtepomp en/of zet er wanden rond. Daarvoor kan je kokospanelen, schorswanden of steenkorven met lavasteen gebruiken. Die absorberen het geluid. 

Balans per type

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Elk type heeft zo zijn voor- en nadelen:

 • Grond-water warmtepomp
  Deze warmtepomp haalt warmte uit de grond. Daarvoor is een ondergronds netwerk van buizen nodig. Je kiest een systeem met horizontale of met verticale bodemwarmtewisselaar.Het verticale systeem heeft weinig plaats nodig. Je geniet van een constante, bijna onuitputtelijke bron van energie en een hoog rendement. Maar ook de investeringskost ligt hoog (omdat er geboord moet worden). In vergelijking met een grond-water warmtepomp met horizontale bodemwarmtewisselaar bekom je een beter rendement en heb je minder tuinoppervlakte nodig. Normaal gezien moet je voor dit type geen vergunning kunnen voorleggen.
 • Goed om te weten: bij dit type warmtepomp is passieve koeling mogelijk. Bij passieve of natuurlijke koeling wordt er warmte van binnen het gebouw verplaatst naar de aarde. Men gebruikt de term ‘passieve koeling’, omdat de warmtepomp niet geactiveerd moet worden.
 • Ga je voor een horizontale bodemwarmtewisselaar, dan zijn de boringen goedkoper dan bij een grond-water warmtepomp met verticale wisselaar. Je hebt wel voldoende grondoppervlakte nodig. Daarop mag je quasi geen beplanting zetten. Passieve koeling is niet mogelijk.
   
 • Water-water warmtepomp

Deze pomp onttrekt warmte aan opgepompt grond-, koel- of oppervlaktewater. Bij gebruik van grondwater zijn er twee putten nodig en moet je steeds een vergunning aanvragen. De waterkwaliteit is belangrijk voor een goede werking van de warmtepomp. Dit systeem is het duurste van de drie, maar het rendement ligt erg hoog. De voorwaarden? Er is voldoende grondwater nodig, plus een toelating om dat grondwater te putten. Voor dit systeem moet je ook voldoende plaats hebben. In de zomer kan het systeem voor natuurlijke koeling zorgen.

 • Lucht-water warmtepomp
  Deze pomp haalt warmte uit de buitenlucht en stuurt die naar een watercircuit op hogere temperatuur. De installatie is eenvoudig en niet duur. Combineer naar wens met ventilo-convectoren en vloerverwarming. Of met een boiler, om warm water te verkrijgen voor je sanitair. Deze pomp komt buiten te staan, dus je levert er wel wat buitenruimte voor in. Nadeel: je moet tijdens koudere periodes een extra warmtebron voorzien om de warmtepomp te ondersteunen.

Goed om te weten: bij alle types warmtepomp met water voor binnen kan je gebruik maken van vloerverwarming en/of ventilo-convectoren en warmwatervoorziening.

Welk type warmtepomp je best kiest, hangt af van je noden, je woonsituatie en je budget. 

Met een warmtepomp wordt het een stuk makkelijker om aan de strenge EPB-eisen te voldoen. Een warmtepomp is een grote investering, maar die verdien je op termijn terug. Interesse? Laat je adviseren door een specialist. Pak waar het kan je premie om de terugverdientijd te verkorten.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan