Welk afgiftesysteem kies je bij je warmtepomp?

04/09/2023

Fossiele brandstoffen, zoals gas en mazout, gebruiken wordt steeds vaker afgestraft. Kiezen voor een energiezuinige warmtepomp is dus evident, zeker met het oog op de toekomst. Sta jij aan het begin van je bouwplannen en rijst de vraag: welk afgiftesysteem sluit ik hierop aan? Of overweeg je een warmtepomp in je bestaande woning maar weet je niet of je dit kan combineren met je bestaande radiatoren? Ontdek hieronder de verschillende mogelijkheden. 

Vloerverwarming, de ideale match

Fan van een strak interieur waarbij je verwarmingstoestellen niet zichtbaar zijn? Dan is vloerverwarming de ideale oplossing. De combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming is bovendien een geslaagd huwelijk. Ze werken beide op lage temperatuur en de installatie gebeurt naadloos. Zo installeer je de systemen tegelijkertijd, of koppel je later de bestaande vloerverwarming aan een nieuwe warmtepomp. Dankzij dit type systeem geniet je van optimaal comfort en een constante temperatuur.

Airco, voor verwarmen én koelen

Lucht-luchtwarmtepompen, airco’s in de volksmond, zijn efficiënte toestellen om de woning te verwarmen en te koelen. De buitenunit onttrekt de warmte uit de lucht, zelfs bij koud weer, en voert deze als warme lucht naar de units in de woning. In de zomer wordt dit proces omgedraaid: de warmte van binnen wordt afgevoerd naar buiten. Zo geniet je zowel in de winter als in de zomer van stabiele en aangename temperatuur. Wist je trouwens dat dit type warmtepomp ook een prima alternatief is voor de elektrische kachel?

Warmtepompconvector, alternatief voor je oude radiatoren

Een warmtepompconvector werkt op een vergelijkbare manier als een radiator. Ook deze verwarmt een ruimte door middel van convectie. Toch zijn er belangrijke verschillen: zo kan de warmtepompconvector ook koelen en werkt deze met lagere watertemperaturen. Dankzij het innovatie design en geluidsarme werking zijn ze een prima alternatief voor verouderde radiatoren. Wist je trouwens dat je de warmtepompconvector kan combineren met vloerverwarming?

Bestaande radiatoren behouden

Het is perfect mogelijk is om een warmtepomp aan te sluiten op traditionele radiatoren. Een warmtepomp kan namelijk water opwarmen tot 70 graden. Toch is het aangeraden om te kiezen voor lage temperatuurradiatoren (tot 50 graden) want dat is gunstiger voor je energiefactuur.

Via een eenvoudige test kom je te weten of je radiatoren en warmtepomp een match zijn. Stel de temperatuur van je verwarmingswater in op 50 graden op een dag dat het buiten kouder is dan 10 graden. Heb je het binnen nog lekker warm? Dan verwarm je zonder problemen met een warmtepomp. Is het toch wat frisje? Neem dan een expert onder de arm en vind samen de perfecte oplossing.

Meer weten over de verschillende afgiftesystemen? Ga langs in een Daikin Experience Center in Gent, Waver of Herentals en laat je adviseren door de Daikin medewerkers. Lees ook de gratis te downloaden brochures. 

In samenwerking met Daikin Belux nv

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.