Stap je ook over naar een warmtepomp om je energiefactuur laag te houden?

06/10/2022

Je wordt vandaag de dag overspoeld met artikels over de galopperende energieprijzen en de energietransitie. Je las waarschijnlijk al heel wat ‘snelle’ oplossingen om jouw energiefactuur te laten dalen. We raden je echter aan om op lange termijn te denken. Met een warmtepomp bijvoorbeeld. Uit het Nationaal Verwarmingsonderzoek dat Daikin afnam bij de Belgische huiseigenaar blijkt dat men het een noodzaak vindt om over te stappen op hernieuwbare energie. Meegaan in deze transitie heeft tal van voordelen. Spring jij mee op de kar?

Vergeet fossiele brandstoffen

Uit de resultaten van de studie blijkt dat we vandaag nog heel traditioneel verwarmen, maar liefst 58% van de ondervraagde Belgische wooneigenaars bezit een gasketel en 19% een mazoutketel. Een van de verklaringen? Ons verouderd woningpark. Vier op vijf onder ons woont in een woning ouder dan 15 jaar. Toch verwarmt 42% van de ondervraagden liever niet met fossiele brandstoffen.

We zijn al maandenlang bezorgd over de stijgende energieprijzen en dat merk je ook aan het gedrag van de ondervraagden. Om op korte termijn een oplossing te bieden, zetten we de verwarming vaker uit, lager of brengen we minder kamers op temperatuur. We liggen dus duidelijk wakker van ons financieel kostenplaatje.

Ga voor hernieuwbare energie 

Kortetermijnoplossingen zijn helaas maar tijdelijke lapmiddeltjes om de energiefactuur te drukken. Om de energiekosten consequent onder controle te houden, kijk je beter naar langetermijnoplossingen. Daar zijn trouwens ook de bevraagden uit het Nationaal Verwarmingsonderzoek van overtuigd. Duurzaam verwarmen is vandaag de maatstaf of je nu bouwt of renoveert. Kies je voor een energiezuinige warmtepomp dan ben je niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Warmtepompen onttrekken namelijk voor zo’n 75% gratis energie uit de natuur. Niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

Maak gebruik van slimme technologieën

Om optimaal te genieten van het gewenste comfort en om maximaal rendement te halen uit je warmtepomp, sluit je hier best een slimme thermostaat op aan. Stel deze in zodat je op de juiste momenten in iedere kamer de ideale temperatuur verkrijgt. Iets warmer in de badkamer en iets frisser in de slaapkamer. Uit onderzoek blijkt trouwens dat de ideale temperatuur overdag 20 graden bedraagt en ’s nachts 16.

Krijg ondersteuning

Weet jij welke verwarmingsoplossingen duurzaam zijn? En welke premies je hiervoor kan krijgen? Dan heb je al een stap in de goede richting gezet. Premies helpen je bij het realiseren van je (ver)bouwproject. Blijf je informeren want premies verschillen van gewest tot gewest. Voor Vlaanderen zit alles onder de Verbouwpremie, voor Brussel bestaat er Renolution en voor Wallonië kan je terecht op de overheidswebsite.

Wist je trouwens dat er ook premies bestaan om de terugverdientijd te verlagen? Dankzij de slimme sturing van je warmtepomp kan je aanzienlijk besparen op je energiefactuur. Een extra premie doet nog een duit in het zakje.

Wil je weten of jouw huis klaar is voor een warmtepomp of heb je nood aan extra informatie? Bezoek dan de Daikin-website, doe de test en boek een afspraak in één van de Daikin Experience Centra in Gent, Waver en Herentals.

In samenwerking met Daikin Belux nv

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.