De lucht-luchtwarmtepomp als airco
Met een vaste airco of een lucht-luchtwarmtepomp kan je je woning makkelijk en efficiënt koelen en verwarmen, en zo het binnenklimaat van je woning regelen. Dankzij de duurzaam gewonnen energie uit de buitenlucht, is het thuis heerlijk koel tijdens de hete dagen en aangenaam warm tijdens de frisse dagen. Wist je dat een warmtepomp ook mogelijk is in een bestaande woning? Er zijn wel wat voorwaarden. Zo moet je woning goed geïsoleerd zijn. Check of jouw woning er klaar voor is.
Type lucht-luchtwarmtepomp
Op zoek naar het geschikte aircosysteem voor jouw huis? Dan is de eerste vraag die je je moet stellen: hoeveel ruimtes wil ik bedienen? Het type lucht-luchtwarmtepomp dat je kiest bepaalt de plaatsing ervan.
Beperk je je tot één ruimte, bijvoorbeeld de slaapkamer of veranda, dan heb je aan een single-splitsysteem met één buiten- en één binnenunit genoeg. Hier is een beperkt aantal leidingen nodig, waardoor de plaatsing relatief eenvoudig is. Wil je meerdere ruimtes voorzien? Dan heb je een multi-splitsysteem nodig met meerdere binnenunits. De installatie is dan iets complexer. Wil je ook je sanitair water verwarmen? Dat kan met een multi+-systeem.
Heb je nog geen idee welk systeem het best bij jou past? Doe dan hier de test of informeer je bij een expert.
Het kostenplaatje
Voor de plaatsing van je airco of lucht-luchtwarmtepomp weet je misschien al graag de kostprijs. Krijg alvast een idee, bekijk hier de richtprijzen. Maar, iedere installatie en situatie is anders. Vraag daarom een gedetailleerde offerte op maat aan om het precieze kostenplaatje te weten. Een installateur kan je vertellen of een installatie van een airco of lucht-luchtwarmtepomp mogelijk is.
Hoe gebeurt de plaatsing van een vaste airco?
Laat je airconditioning of lucht-luchtwarmtepomp plaatsen door een erkend installateur. Zo gebeurt de installatie helemaal correct én profiteer je van de bijhorende garantie. Bovendien weet die precies welk systeem het best past bij je woning, welke capaciteit je nodig hebt, wat de beste locatie is, welke leidingen er nodig zijn, welk type binnenunit het best past, enzovoort. Wat moet er zoal gebeuren? We zetten de 7 stappen voor je op een rij, dan ben je er alvast op voorbereid.
1. De locatie van de units bepalen
Bepaal samen met de installateur waar je de units wilt en kunt plaatsen. Hierbij zijn er enkele aandachtspunten. Zo is er een constante elektriciteitsvoorziening nodig en worden de buitenunit en binnenunit(s) best zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst. Ook met de leidingen moet er rekening gehouden worden. Ontdek welke leidingen er nodig zijn en welke lengte deze moeten hebben.
2. De binnenunits installeren
Het type binnenunit(s) - een wandmodel, een vloermodel of een ingebouwd model - heeft invloed op de montage en je binnenruimte(s). Het gebied rondom de units moet vrij zijn voor een efficiënte luchtstroom.
Een professionele installateur weet precies wat hiervoor moet gebeuren. Een wandmodel bijvoorbeeld, wordt best aan een stevige wand, op minstens twee meter hoogte met een frame gemonteerd. Deze moet makkelijk bereikbaar zijn voor onderhoud. Ook een vloermodel wordt met een frame gemonteerd. Terwijl een ingebouwd model dan weer wordt weggewerkt in een vals plafond zodat je enkel de uitvoerroosters ziet.
3. Toegangspunten voor bedrading en leidingen voorzien
Bij de plaatsing van de units voorziet de installateur toegangspunten (gaten) in de gevel om de elektrische bedrading, koeltechnische leidingen en de condensafvoer door te trekken.
4. Montage van de buitenunit
De buitenunit wordt stevig met een frame aan de gevel of op de grond aan de woning gemonteerd. Hiervoor worden eerst gaten geboord. Belangrijk is dat het gebied rondom de buitenunit vrij is. Planten en struiken moeten zich daarom op minstens 1 meter bevinden en regelmatig gesnoeid worden. De units moeten goed bereikbaar blijven voor eventueel onderhoud.
5. Elektrische kabels en leidingen aansluiten
Nadat de units geplaatst zijn wordt de elektrische bedrading (eventueel geïsoleerd) aangesloten. Ook worden (geïsoleerde) koperen koelmiddelleidingen aangebracht. Deze transporteren het hete gas en de koelvloeistof naar de binnenunits.
6. De condensafvoerleiding of -pomp voorzien
Om het condenswater dat bij het koelen ontstaat af te voeren, is er een (geïsoleerde) condensafvoerleiding nodig. Via deze leiding kan het water naar beneden lopen in een bestaande afvoer. Hierin moet er ook een waterslot (sifon) geplaatst worden om te voorkomen dat vieze geurtjes vanuit de riolering door je binnenunit ontsnappen.
Kan het water niet aflopen in een afvoer, omdat die bijvoorbeeld hoger gelegen is (bij renovatie), dan kan er ook een condenspomp geplaatst worden die het water dan naar boven stuwt.
7. Test en bijvullen van de airco
Zijn de units van je Daikin-airco geplaatst, de leidingen en kabels voorzien en aangesloten? Dan kan de geplaatste airco, lucht-luchtwarmtepomp getest worden. Hiervoor voert de installateur een druktest uit met droge stikstof. Het circuit trekt hierna vacuüm zodat zowel lucht als vocht uit de leidingen verdwenen zijn. Het koelmiddel R-32 wordt ook eventueel bijgevuld. Hierna wordt het hele airconditioningsysteem getest.
Na de plaatsing van je lucht-luchtwarmtepomp worden de ruimtes best nog even schoongemaakt. Hierna kun je helemaal genieten van je nieuwe airco of lucht-luchtwarmtepomp. Wil je hem in goede staat houden? Lees dan hier meer over het onderhoud van je systeem.
Heb je nog vragen of interesse om een airco of lucht-luchtwarmtepomp te laten plaatsen? Neem dan contact op. Verdiep je alvast in de gratis te downloaden inspiratiebrochures.