Ontdek hoe David en zijn gezin energiezuinig wonen dankzij een warmtepompcombinatie

22/04/2024

Wil je je woning volledig renoveren? Graag energiezuinig wonen? Of wil je energieneutraal wonen maat heb je geen idee hoe je dit kan verwezenlijken? Laat je inspireren door het renovatieproject van David. Zijn woning werd volledig gestript en voorzien van enkele duurzame verwarmingsoplossingen, zodat hij samen met zijn gezin op ieder moment van de dag kan genieten van optimaal comfort.

Renovatie in stappen

David kocht zijn woning in 2012. Deze werd grondig gerenoveerd om duurzaam en energie-efficiënt te zijn, zonder in te boeten aan comfort. David heeft eerst het dak opgehoogd om er een leefzolder van te maken. Vervolgens stripte hij de rest van de woning, voegde hij een bijbouw toe en plaatste hij nieuwe gevelstenen, spouwmuurisolatie, nieuwe deuren en nieuwe ramen met driedubbele beglazing.

Maar voor David is het ook belangrijk om te investeren in oplossingen die op lange termijn rendabel zijn. Zo koos hij voor zijn verwarming, koeling en sanitair warm water voor een combinatie van verschillende Daikin-systemen. De zonneboiler voor het sanitair warm water, geïnstalleerd in 2012. In 2019 voegde hij een multisplit lucht-luchtwarmtepomp toe voor het koelen van de slaapkamers en leefruimte. Vorig jaar installeerde hij een Daikin Altherma lucht-waterwarmtepomp voor de vloerverwarming in combinatie met zonnepanelen.

Energie-efficiënte woning met hoog rendement

Dankzij deze combinaties is de woning van David bijna energieneutraal en kan hij, kamer per kamer, het comfort en de energiezuinigheid verbeteren. De zonneboiler dekt vanaf het begin ongeveer 80 % van de sanitaire behoeften. Zo doucht het gezin al 12 jaar van eind maart tot eind september volledig gratis. Een investering die David op 10 jaar terugverdient en waar hij geen gas of elektriciteit voor nodig heeft.

De lucht-waterwarmtepomp in combinatie met zonnepanelen zorgen op hun beurt voor de vloerverwarming. Aangezien het huis goed geïsoleerd is, kan David vanaf 12 à 13 graden buitentemperatuur de vloerverwarming uit te schakelen om enkel nog op uitzonderlijke momenten bij te verwarmen met de lucht-luchtwarmtepompen.

Kostenplaatje

Je vraagt je waarschijnlijk af hoeveel David moet betalen aan energiekosten? Dankzij de duurzame alternatieven is dit op jaarbasis slechts € 400 à € 500! Of dit een groot verschil is in vergelijking met zijn traditioneel verwarmingssysteem, hangt af van het comfortniveau. Voor de verbouwingen was het in huis maar 19 graden, douchte het gezin kort en verwarmde het alleen wanneer het nodig was. Nu is het in huis altijd 21 graden en douchen ze alle vier hoelang ze willen. Optimaal comfort gegarandeerd!

Denk vooruit en informeer je

Als David je één advies mag geven, dan raadt hij aan om een aantal stappen vooruit te denken. Maak samen met je installateur een plan en denk goed na over waar je leidingen naartoe moeten, hoe je dit wil afwerken en welk kostenplaatje eraan verbonden is. Via premiezoeker vond David alle premies die betrekking hadden tot zijn project. Zo wist hij welke bedrag hij zou recupereren, en dat is altijd mooi meegenomen. Ook wie in Brussel of Wallonië woont vindt bij de lokale bevoegdheden alle nodige info hierrond.

Wil je net zoals David genieten van optimaal comfort dankzij energiezuinige oplossingen? Ga langs in een Daikin Experience Center in Gent, Herentals of Waver. De Daikin medewerkers staan klaar om je te begeleiden in je verbouwproject. 

In samenwerking met Daikin Belux nv

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.