Je warmtepomp ook als airco gebruiken? Cool!

04/09/2023

Je woning verwarmen en koelen met één energiezuinige installatie? Het kan met een lucht-luchtwarmtepomp, in de volksmond beter gekend als airco. Klinkt als iets voor jou? Ontdek meer over dit type warmtepomp en wie weet haal je hem binnenkort in huis. 

Allrounder

Een warmtepomp kan veel voor je doen. Ze verwarmt ecologisch en energiezuinig je woning en produceert sanitair warm water. Maar ze kan ook voor verkoeling zorgen. Tenminste als je voor een split airco gaat. Klinkt als muziek in de oren toch? 

Warmtepomp als basis

Het systeem werkt met een lucht-luchtwarmtepomp. Op koude dagen haalt die warmte uit de buitenlucht om je woning te verwarmen. En op warme dagen houdt ze als airconditioningsysteem je hoofd koel. Twee in één dus.

Verwarming en airco in 1

Hoe koelt dit systeem je woning? De warmtepomp haalt warmte uit de binnenlucht en geeft ze af aan de buitenlucht. Voor techneuten: de koelvloeistof in het circuit stroomt dan in de omgekeerde richting. De verdamper wordt de condensor die de warmte van binnen afgeeft aan de buitenlucht. Resultaat: het wordt lekker koel binnen.

Zuinig

Waarom voor een split airco kiezen? De split airco is een stuk zuiniger dan een traditionele airconditioning. Je bespaart dus op je energiefactuur. Bovendien heb je aan één systeem genoeg voor zowel verwarming als koeling.

Split wat?

Vanwaar de naam split airco? Dit airconditioningsysteem is gesplitst in een binnenunit en een buitenunit. Wil je meerdere ruimtes kunnen koelen, dan sluit je extra binnenunits aan op je buitenunit. Die plaats je in de diverse kamers. Maak je geen zorgen over geluidsoverlast. De lawaaierigste elementen (compressor en condensor) bevinden zich buiten de deur.

Single of multi?

Hoeveel kamers wil je koelen? Een single-split airco is ideaal om één kamer fris te houden. De binnenunit wordt dan aangesloten op één buitenunit. Meerdere ruimtes koelen doe je met multi-split airco. Je kunt tot negen binnenunits aansluiten op je buitenunit, die je elk afzonderlijk kunt bedienen. Ook als het over verschillende modellen gaat.

Diverse binnenunits

Voor de binnenunit kies je uit diverse types (wand-, vloer- of plafondunit), stijlen en groottes. Zo vind je voor elke kamer de geschikte binnenunit, die volledig past in het interieur.

Overal thuis  

Met zijn grote capaciteit kan een multi-split airco een ganse woning, productie- of kantoorruimte koel houden. Nieuwbouwwoning of renovatieproject, daar doet de split airco niet moeilijk over. Die voelt zich overal thuis.

Prijskaartje

En de prijs? Voor zo’n 1500 euro haal je een basismodel single-split airco in huis. Voor een multi-split mag je rekenen op zo’n € 2.500. Per extra unit hangt de prijs af van het model. Omdat je flink bespaart op je energiefactuur, verdien je je investering snel terug. Laat je je woning een lucht-luchtwarmtepomp plaatsen door een erkend installateur, dan betaal je tot eind 2023 slechts 6% btw. 

Aan de slag! Laat je adviseren over het meest geschikte warmtepompsysteem voor je woning in één van de Daikin Experience Centra. Zo verwarm en koel je binnenkort zonder zorgen. 

In samenwerking met Daikin Belux nv

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.