Hoe kies je de juiste warmtepomp?

04/09/2023

Wie volop bezig is met zijn nieuwbouwwoning of wie een energetische renovatie plant, heeft vast al nagedacht over een warmtepomp. Er bestaan tal van verschillende oplossingen. Maar hoe weet je welke warmtepomp het best past bij je wensen en noden? We zetten de verschillende warmtepompoplossingen voor je op een rijtje en helpen je bij het kiezen van de juiste warmtepomp voor je woning. 

De lucht-water warmtepomp

Een lucht-waterwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en voert deze naar binnen via een watercircuit. Om optimaal van deze warmtepomp te kunnen genieten, wordt het systeem best met vloerverwarming gecombineerd. De installatie kan dan met een zeer lage oppervlaktetemperatuur werken omdat het over een groot verwarmingsoppervlak beschikt. De combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming resulteert niet alleen in een aangename warmte en lagere energiekosten, ze kan de woning in de zomer ook koelen. Een lucht-waterwarmtepomp kan ook aangesloten worden om je bestaande radiatoren. Het nadeel? Je kan er niet mee koelen.

De lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-luchtwarmtepomp, in de volksmond ook gekend als airco, onttrekt eveneens warmte aan de buitenlucht en voert deze rechtstreeks als warme lucht naar de leefruimte. In de zomer wordt het proces van de lucht-luchtwarmtepomp omgedraaid en functioneert de installatie als aircosysteem waarbij de warmte van binnen wordt afgevoerd naar buiten. Dit systeem garandeert een constante temperatuur in elk seizoen.

Wil je een lucht-luchtwarmtepomp in je woning? Dan kan je kiezen uit verschillende fluisterstille modellen.

  • De wandmodellen zijn moderne units die naadloos aansluiten op de wand en zo perfect passen in elk interieur.
  • De vloermodellen zijn eenvoudig te installeren in elke kamer en compacter dan radiatoren.
  • De plafondmodellen zijn de ideale oplossing voor wie houdt van een strak interieur met onzichtbare verwarmingstoestellen.

Op één buitenunit kunnen meerdere binnenunits worden aangesloten. Daarenboven zorgen de Daikin lucht-luchtwarmtepompen ook voor een optimale luchtkwaliteit dankzij de geïntegreerde technologieën.

De geothermische warmtepomp

In tegenstelling tot de vorige twee systemen onttrekt een geothermische warmtepomp (grond-waterwarmtepomp) zijn warmte niet aan de lucht, maar haalt ze die uit de grond. Om ervoor te zorgen dat geothermische warmtepompen warmte kunnen halen uit de bodem of het grondwater, worden er grondboringen uitgevoerd. Hierdoor ligt de investeringskost hoger ten opzichte van andere warmtepompen. Toch garandeert dit systeem het beste rendement onder de warmtepompen aangezien de vrijgekomen energie niet afhangt van de zon of de wind en dus zeer stabiel is.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een systeem dat het beste uit twee bestaande technologieën samenbrengt. Het is een combinatie van een warmtepomp en een klassieke gasketel waarbij de installatie steeds zal kiezen voor het systeem met het hoogste rendement. Tijdens het grootste deel van het jaar zal dat de warmtepomp zijn. Op dagen dat het echt koud is en de temperatuur onder de 2°C daalt zal de gasketel de warmtepomp ondersteunen. Meestal wordt dit type warmtepomp gebruikt om bestaande woningen milieuvriendelijke warmte te laten produceren. 

Meer weten? Schrijf je in voor één van de warmtepompsessies. Zo weet jij in een mum van tijd welke warmtepomp het best past bij je project. 

In samenwerking met Daikin Belux nv

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.